28/9/11

Επιτέλους, η Ευρώπη ξεκαθαρίζει τη θέση της για τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Σαφής τοποθέτηση και μήνυμα στην τουρκική ηγεσία από τον Επίτροπο Φούλε
Πρώτη ξεκάθαρη κοινοτική δήλωση υπέρ των κυπριακών ερευνών
Η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).
Αυτό ανέφερε ο αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπος Στέφαν Φούλε κατά τη συζήτηση για τις εντάσεις Κύπρου-Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην πρώτη σαφή τοποθέτηση ανώτατου κοινοτικού αξιωματούχου υπέρ του δικαιώματος της Λευκωσίας για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της.
Μιλώντας και για λογαριασμό της παριστάμενης Υπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, ο κ. Φούλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά της Τουρκίας και αφού υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει, ως κράτος, μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ. και όχι το ψευδοκράτος όπως επιμένει να πράττει η Αγκυρα συνάπτοντας μάλιστα συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας) κατέστησε απολύτως σαφές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται απειλές, μεταξύ γειτόνων.
«Καταδικάζουμε κάθε δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική διευθέτηση τέτοιων διαφορών και διακηρύσσουμε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της», ξεκαθάρισε ο κ. Φούλε και κατέληξε διαμηνύοντας στην Τουρκία ότι «θα πρέπει και εκείνη να εργαστεί, για τον σκοπό της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από τη συνεργασία με την ΕΕ, παρά με τη δημιουργία εντάσεων».
Στην αρχή της συζήτησης στο ΕΚ, η Κάθριν Αστον σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κατευνάσει τις εντάσεις και να πείσει την Τουρκία να προσυπογράψει τους στόχους, που θα την οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της στην ΕΕ. Παράλληλα απέδωσε την κλιμάκωση των τουρκικών εντάσεων στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δήλωσή της για το θέμα, η Υπατη Εκπρόσωπος είχε ζητήσει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές χωρίς να πάρει θέση ενώ ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση εκπροσώπου του κ. Φούλε. Επείγουσα ερώτηση για το περιεχόμενο των δηλώσεων της κ. Αστον είχε καταθέσει στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ν. Σαλαβράκος καταλογίζοντάς της ότι εξισώνει θύμα και θύτη [Βλέπε άρθρο] .
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.