30/9/11

Ο μυστηριώδης θάνατος του μίστερ «Χ»

Ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση των εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος βρισκόταν υπό προστασία στη Γερμανία, βρέθηκε νεκρός σε πάρκο της πόλης Ντούισμπουργκ.Πρόκειται για τον Αγκίμ Ζογκάι (Agim Zogaj), ο οποίος στην περίοδο από το 1998 ως το 1999 ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο χωριό του Κοσόβου Κλέτσκα.
Στον καιρό του ο Ζογκάι, γνωστός σαν προστατευόμενος μάρτυρας «Χ», είχε παραχωρήσει στα ανακριτικά όργανα της EULEX (The European Union Rule of Law Mission in Kosovo) ολόκληρες 200 σελίδες κατάθεσης. Ο κύριος ήρωας αυτής της κατάθεσης ήταν ο διάσημος κοσοβάρος πολιτικός, στο παρελθόν υψηλόβαθμος λειτουργός του τρομοκρατικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (Kosovo Liberation Army) Φατμίρ Λιμάι (Fatmir Limaj), ο οποίος πρόσφατα τέθηκε υπό κατ΄ οίκον κράτηση.

Ο Λιμάι και οι συναγωνιστές του είναι ύποπτοι για άγρια εγκλήματα κατά της ανθρώπινης φύσης, μεταξύ άλλων και στην Κλέτσκα, όπου στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 βασάνιζαν και σκότωναν όχι μόνο Σέρβους, αλλά και Αλβανούς, που διαφωνούσαν με τους αυτονομιστές. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Σερβικής Εισαγγελίας, στο χωριό βρισκόταν κρεματόριο, στο οποίο έκαιαν τα σώματα των σκοτωμένων.

Στο δικαστήριο ο Αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου στη χώρα Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Λιμάι δεν θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά. Το 2003 με «ομοϊδεάτες» του καθόταν ήδη στο ειδώλιο των κατηγορουμένων στη Χάγη. Τότε ο Λιμάι κατηγορούταν για φόνο τουλάχιστον 20 ανθρώπων. Η κατηγορία απαιτούσε γι΄αυτόν 20 χρόνια, όμως ορθά η τότε Εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε προειδοποιούσε ότι τους μάρτυρες της υπόθεσης του κοσοβάρου διοικητή εκστρατείας τους εκφοβίζουν. Τελικά ο Λιμάι έμεινε ελεύθερος.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο Λιμάι οργίαζε σ΄εκείνο το τμήμα του Κοσόβου, για το οποίο στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 ήταν υπεύθυνος ο γνωστός διοικητής εκστρατείας Ράμους Χαραντινάι, άνθρωπος με εξίσου μακρύ κατάλογο φόνων και με εκπληκτικά παρόμοια ιστορία. Οι μάρτυρες της υπόθεσης Χαραντινάι έπεφταν τυχαία θύματα οδικού δυστυχήματος με θανατηφόρα έκβαση, ή «αυτοκτονούσαν», αφού ρίχνονταν με γυμνά χέρια σε καυγά εναντίον έξι ατόμων, οπλισμένων με μαχαίρια. Και ένας από τους μάρτυρες με το επώνυμο Καμπάσι προτίμησε να εκτίσει ποινή για ασέβεια προς το δικαστήριο, μόνο και μόνο για να μη μαρτυρήσει εναντίον του Χαραντινάι.

Όπως αναμένεται, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ανατομή του σώματος του Ζογκάι με στόχο την διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του. Βέβαια, οι γιατροί θα εξακριβώσουν τη βιολογική αιτία, όχι όμως και την αιτιολογία. Στο θέμα αναφέρεται ο Ρώσος ιστορικός – βαλκανιολόγος Μιχαήλ Γιαμπάεφ:

- Γενικά δεν είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Οι ειδικές υπηρεσίες του Κοσόβου ήδη εδώ και πολύ καιρό έγιναν έμπειρη στην πραγματοποίηση ειδικών επιχειρήσεων και είναι αντάξιοι μαθητές των εκπαιδευτών τους από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, γι΄αυτό η εκδοχή για τον εθελούσιο θάνατο είναι αμφίβολη. Ο Χαραντινάι, ο Λιμάι και οι λοιποί θα αθωωθούν. Οι μάρτυρες δεν έχουν καμιά πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί, αν μαρτυρήσουν εναντίον τους.
http://greek.ruvr.ru/2011/09/29/56943174.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.