28/9/11

Τραπεζικό σκάνδαλο στο Ιράν

Ένα σκάνδαλο κατάχρησης 2,6 δισ. αμερικανικών δολαρίων, το οποίο αποκαλυπτόμενο συντάραξε την ιρανική κυβέρνηση οδήγησε χθες στην απομάκρυνση τριών διοικητών τραπεζών, την ώρα που ενδέχεται ο υπουργός Οικονομικών, Σαμσεντίν Χοσεϊνί, να βρεθεί αντιμέτωπος με κοινοβουλευτική πρόταση μομφής. Πρόκειται για τους διοικητές των τραπεζών Saderat, Saman, Melli. Η τελευταία είναι αμιγώς κρατική.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραπεζική απάτη, αφότου στο Ιράν επικράτησε η Ισλαμική Επανάσταση, πριν από 32 έτη. «Ο απαγχονισμός», σε εφαρμογή της Σαρία, αναμένει πιθανώς, όποιον κηρυχθεί τελικά ένοχος γι’ αυτήν, σύμφωνα με τη δήλωση μιας πηγής στην εισαγγελία της Τεχεράνης.

Οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για την υπόθεση δεν ικανοποίησαν ούτε και τους κυβερνητικούς βουλευτές, πολλοί απ τους οποίους επικρίνουν με σθεναρό τρόπο ειδικά το επιτελείο συμβούλων του Αχμαντινετζάντ, τονίζοντας ότι αυτοί υπονομεύουν, εν τέλει, το κύρος του ίδιου του πνευματικού ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει από την ιρανική αστυνομία 19 συλλήψεις για το τραπεζικό σκάνδαλο. Αυτό, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, θα αποτελέσει ένα κυρίαρχο θέμα πολιτικών αντιπαραθέσεων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που προγραμματίζεται να γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Στο μεταξύ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συντηρητική εφημερίδα Kayhan με δημοσίευμά της «φωτογράφισε» τον Μασαί, «στενό» συνεργάτη του προέδρου του Ιράν, ως πρωταγωνιστή του ίδιου σκανδάλου. Το όνομά του, έχει ακουστεί αναφορικά με τη διαδοχή του Αχμαντινετζάντ, που η τωρινή δεύτερη θητεία του λήγει εντός του '13.

Η επανεκλογή Αχμαντινετζάντ στην προεδρία, στη διάρκεια του '09 - επειδή αμφισβητήθηκε η γνησιότητά της - προκάλεσε πολλές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, που κατεστάλησαν βιαίως.

«Αυτή η υπόθεση κλόνισε την εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό του σύστημα», ανέφερε ο βουλευτής Αζίζ Ακμπαριάν.
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.