27/9/11

Ρώσοι και Βρετανοί 'μπλόκαραν' το «Πίρι Ρέις»

Διεθνή στόλο βρήκε εμπόδιο το «Πίρι Ρέις» και η τουρκική συνοδεία του
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Το «Πίρι Ρέις» έφτασε 26 μίλια μακριά από το «12» αλλά βρήκε μπροστά του σκάφη των ΗΠΑ, Ισραήλ καθώς και Ρωσίας και Βρετανίας και απομακρύνθηκε


Βόλτα γύρω από το οικόπεδο «Αφροδίτη» έκανε το τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέις», φτάνοντας 26 ναυτικά μίλια μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ, συνάντησε όμως πολεμικά σκάφη του Ισραήλ, των ΗΠΑ καθώς και της Ρωσίας και Βρετανίας. Η τουρκική νηοπομπή αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση «ασφαλείας» από την «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, στην περιοχή βρίσκονται πολεμικά σκάφη τεσσάρων χωρών, κάτι που λέει πολλά, ως προς το μήνυμα που θέλει να στείλει η διεθνής κοινότητα στην Τουρκία. Συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της «Αφροδίτης» βρίσκονται τρία σκάφη, ένα Αμερικάνικο, ένα της Ρωσίας καθώς και ένα της Βρετανίας, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς τον αριθμό των ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ που μετά βεβαιότητας φυλάνε την περιοχή. Τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και η τηλεόραση του ΡΙΚ.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην περιοχή έστειλαν δυνάμεις τόσο η Βρετανία όσο και η Ρωσία, οι οποίες (επί του παρόντος) δεν έχουν άμεσο συμφέρον και όπως σημείωναν στην «Κ» διπλωματικές πηγές, το μήνυμα που στέλνεται προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο από πλευράς Διεθνούς Κοινότητας. Ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψει αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που σε πρώτη φάση θα σήμαινε εμπλοκή τριών χωρών – πυρήνων της περιοχής, Ελλάδας, Τουρκίας και Ισραήλ με απρόβλεπτες διαστάσεις και προεκτάσεις.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, με δηλώσεις της απέδωσε τις τουρκικές κινήσεις σε παιχνίδι εντυπώσεων και κυρίως για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία.

Πάντως όπως μεταδίδεται η χθεσινή συνομιλία μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας ήταν θυελλώδης με τον Ταγίπ Ερντογάν οργισμένο γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε προς την γεώτρηση και με τον Γ. Παπανδρέου να του απαντά πως αυτό αποτελεί δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συνιστά στον Τούρκο ομόλογό του ψυχραιμία.

www.kathimerini.com.cy

11 σχόλια:

  1. δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η συγκέντρωση δυνάμεων είναι προς εκφοβισμό της Άγκυρας ή απλώς παρακολούθηση των εξελίξεων

    Το 1974 δεκάδες πλοία ήταν γύρω της Κύπρου επίσης Ρωσικά,Αμερικανικά, Ισραηλινά και παρέμειναν αδρανή, κάποια δε όπως το Ισραηλινό συνέδραμαν ναυαγούς του Κοτσάτεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eμπλοκή τής Ελλάδος μήν περιμένετε. Ειδικά μέ Πάγκαλο καί Γιωργάκη. Θά πετάξουμε τίς σημαίες καί θά στρίψουμε. Εμείς αποχωρούμε, παραχωρούμε, υποχωρούμε, αδιαφορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 2011 δεν είναι 1974. Πολύ νερό, πολύ πετρέλαιο δηλαδή έτρεξε από τότε. Τι σε προβληματίζει mas; Μήπως το Αμερικάνικο καράβι βάλλει κατά της εξέδρας της αμερικάνικης εταιρείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @fstav ουτε με τον καρατζαφερη μην περιμενεις εμπλοκη της ελλαδας αν δεν παρει αδεια ο οποιοσδηποτε που κυβερνα απο τις μεγαλες δυναμεις που ειναι υποδουλομενη η χωρα μας ...ο καιρος που ο λαος αποφασιζε για τετοιες ενεργειες εχει περασει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To lypiro einai oti den yparxei oute ena elliniko ploio sta tosa ksena, esto kai gia ta prosximata.
    Alla mporei na isxyristoun oti den exoun kafsima gia to ploio kai oxi giati ta exei kanei plakakia o GAP stis mystikes synomilies tou me tous Tourkous...


    Fainetai oti h kybernisi GAP exei ksegrapsei tin Kypro apo elliniki.

    Ti tha zisoume akomi me aftin tin Kybernisi enas theos kserei...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή, μίνι ναυμαχία του Ναβαρίνου; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξενοκράτη,

    Κάνε χρήση του http://services.innoetics.com/greeklish/ για να μην μας βγάζεις τα μάτια. Έλεος!

    >Alla mporei na isxyristoun oti den exoun kafsima<

    Όπως έχω ξαναγράψει, δεν έχουν καύσιμα για τα περιπολικά της αστυνομίας και του ΛΣ και θα έχουν για τα πλοία του ΠΝ;

    >Fainetai oti h kybernisi GAP exei ksegrapsei tin Kypro apo elliniki.<

    Γιατί, ποια την είχε γραμμένη (ελληνική), για να την ξεγράψει τούτοςq Μην γίνεσαι ... Parteihund! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ioannes

    απλώς δεν θέλω να επηρεάζεται η κρίση μας από τις σχέσεις ΗΠΑ και άλλων με την Τουρκία και να ευελπιστούμε ότι άλλοι θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ panagiotis

    >...ο καιρος που ο λαος αποφασιζε για τετοιες ενεργειες εχει περασει...<

    Γιατί, πότε ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τωρα θα φταιω εγω που θα πω οτι αρχιζω και την λυπαμε την Τουρκια??? Τους βρηκανε χαζους και τους βουλιαξανε αυτανδρα τα μεγαλα τους ονειρα.Ειναι για λυπηση.Γινανε ρεζιλο-πειρατες περιφερομενοι παριστανοντας τους τρανους και μεγαλους πειρατες αλλα μονο την κουρελια τους περιφερουν .Για αυτο μου βγαινει μονο θλιψη για το χαλι τους αυτο.Ας το ξανασκεφτουνε οτι καπου ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ και το θεατρο τελειωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Sterg, εγώ θα αρχίσω να τούς λυπάμαι μετά από 400 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.