29/9/11

Το Ισραήλ σήκωσε μαχητικά απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας

Λευκωσία: Δυό μαχητικά του Ισραήλ έστειλαν χθες έντονα και σε γλώσσα, που ενδεχομένως καταλαβαίνει καλύτερα ο Ερντογάν, διπλό μήνυμα στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις δεν είναι ανεκτές. Πέταξαν λίγο πριν το μεσημέρι μέχρι και τις ακτές της Τουρκίας, στα βόρεια όρια του Fir Λευκωσίας όπως αυτά αναγνωρίζονται διεθνώς εκτός από την Τουρκία.

Δηλαδή από το Τελ Αβίβ, μέσω Αποστόλου Αντρέα στον κόλπο της Μερσίνας και από εκεί γραμμή μέχρι τη Φοινίκη - κοντά στο Καστελόριζο, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των μεσογειακών ακτών της Τουρκίας. Τήρησαν του κανόνες του Fir Λευκωσίας και όχι βέβαια αυτούς του παράνομου «Ερτζιάν» που θεωρεί «δικό του» τον εναέριο χώρο από τα κατεχόμενα μέχρι τις ακτές της Τουρκίας.

Λίγο μετά το μεσημέρι, επίσης χθες, όταν το Πίρι Ρέις πλησίασε σε λιγότερο από 20 ναυτικά μίλια τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», δηλαδή περί τα 25 μίλια από το όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από την πλατφόρμα της Noble στο κυπριακό οικόπεδο και στην περιοχή μέχρι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που και χθες ανενόχλητο συνέχιζε να σαρώνει τον Ερατοσθένη.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εμπορίου, έστελλε στον διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, νέα απαγορευτική επιστολή, προφανώς έντονα ενοχλημένη από την παρουσία του στο κρατικό κανάλι το προηγούμενο βράδυ, και ενώ ψες θα πήγαινε στον Αντέννα, η εκπομπή ματαιώθηκε.

Αναλυτικά:
Μαχητικά του Ισραήλ, αντέδρασαν χθες στις τουρκικές προκλήσεις και έστειλαν ηχηρά μηνύματα στη Τουρκία, αφού αφενός πριν το μεσημέρι πέταξαν επιδεικτικά κατά μήκος των παραλιών της Τουρκίας και βόρεια της Κύπρου, ενώ από νωρίς το απόγευμα μαχητικό ελικόπτερο του Ισραήλ, πετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλά στις4.000 - 5.000 πόδια πάνω από την πλατφόρμα «Noble Homer Ferrington» στην «Αφροδίτη», αλλά και κοντά στο «Πίρι Ρέις» που συνέχισε και χθες να σαρώνει με ηχοβολισμούς το βυθό του Ερατοσθένη στα οικόπεδα 7-8-11 και το 12 της Noble.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν το μεσημέρι χθες και αφού εξασφάλισαν άδεια πτήσεων στο Fir Λευκωσίας, δύο μαχητικά του Ισραήλ, πέρασαν σε χαμηλό ύψος από το Τελ Αβίβ προς τον Απόστολο Αντρέα και από εκεί μέχρι τα ανοικτά του κόλπου της Μερσίνας.

Ακολουθώντας τα όρια του FIR Λευκωσίας με αυτό της Άγκυρας, τα ισραηλινά μαχητικά πέρασαν κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι από τη κατεχόμενη Κύπρο και έφτασαν σχεδόν μέχρι και τη Φοινίκη - κοντά στο Καστελόριζο - όπου τελειώνει το Fir Λευκωσίας. Σε μερικές περιπτώσεις προσέγγισαν τις τουρκικές ακτές σε απόσταση 15 μιλίων, δείχνουν τα στοιχεία του «Φ», ενώ επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ πετώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαμηλό ύψος. Ταυτόχρονα, έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα τις απόπειρες επικοινωνίας το παράνομου “Ερτζιάν”, δείχνοντας ότι αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρο το Fir Λευκωσίας. Ένα τουρκικό ελικόπτερο την ίδια ώρα, πετούσε σε αρκετά μεγάλη απόσταση στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Προηγουμένως, η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, είχε αποστείλει ελικοφόρο αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου να περάσει από τα ανοικτά της Βηρυτού και να πλησιάσει τα όρια του FIR του Ισραήλ, όμως αυτό επέστρεψε αμέσως στην Τουρκία παραβιάζοντας το FIR Λευκωσίας.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον δύο τουρκικά μαχητικά, εξακολούθησαν και χθες τις παραβιάσεις του Fir Λευκωσίας πετώντας ανοικτά της Λάρνακας - σε απόσταση 50 χλμ από τις ακτές και κοντά στα ανατολικά όρια της ζώνης ασκήσεων (LCD3) των βρετανικών βάσεων.

Νωρίς το απόγευμα χθες, όταν το Piri Reis πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 20 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα στο «Οικόπεδο 12», εμφανίστηκε Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο να πετά στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας την περιοχή της πλατφόρμας και αυτή της πορείας του «Πίρι Ρέις».

Από χθες αυξάνεται και η παρουσία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ στη περιοχή, τόσο γιατί επίκειται μετακίνηση γεωτρυπάνων - φεύγει για επισκευή από το Λεβιάθαν το “Pride North America” και έρχεται το “Sedco Express” - ενώ λαμβάνονται και αυξημένα μέτρα ασφάλειας λόγω των εορτών της εβραϊκής πρωτοχρονιάς το επόμενο τριήμερο.

Να σημειωθεί πάντως, ότι το τουρκικό ερευνητικό, συνέχισε και χθες ανεμπόδιστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο «Φ», να διεξάγει έρευνες στην περιοχή του Ερατοσθένη, σε πορεία διαδοχικών παραλληλογράμμων, με ταχύτητες μεταξύ 4.1 και 4.4 κόμβων.

Παράλληλα, οι διά θαλάσσης και από αέρος συνδέσεις με την πλατφόρμα συνεχίστηκαν και χθες ομαλά, τόσο από τις εγκαταστάσεις και το ελικοδρόμιο της EDT Offshore στο λιμάνι Λεμεσού, όσο και από αυτό της Χάιφα. Το ελικόπτερο πραγματοποίησε χθες τρεις πτήσεις από και προς την πλατφόρμα και άλλες τρεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα.

Χθες προς την πλατφόρμα ταξίδεψε από το λιμάνι της Χάιφα και το υπό αμερικανική σημαία ναυλωμένο από τη Noble Energyφορτηγό πλοίο «Bee Hive», το οποίο μεταφέρει σημαντικές ποσότητες του ειδικού τσιμέντου που χρησιμοποιείται για το τσιμέντωμα του φρεατίου.
http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/81101 

3 σχόλια:

  1. Η στρατηγική του Κίσινγκερ στο Κυπριακό αποδίδει αεριτζίδικους καρπούς για το Ισραήλ, και υλικό για τη πολεμική βιομηχανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρίξτε τους ρέ παιδιά κανένα αεροπλάνο. Οι βρωμότουρκοι ήταν σύμμαχοι τών Γερμανών όταν Κύπριοι εθελοντές πολεμούσαν εναντίον τού Χίτλερ. Καί μή ξεχνάμε ότι πρώτη φορά οι Εβραίοι φέρονται σάν άντρες πού ξέρουν νά μάχονται.

    Σέ όλη τους τήν ιστορία ζούσαν σέ ξένα κράτη καί σάν βδέλες ρουφούσαν τό χρήμα τών υπολοίπων. Στήν τουρκοκρατία ήταν συνεργάτες τών Οθωμανών καί πλούτιζαν εις βάρος τών ραγιάδων. Γιαυτό καί οι Ρωμιοί τούς περιφρονούσαν. Ουδέποτε είχαν πάρει τά όπλα νά πολεμήσουν εναντίον τού τυράννου.

    Πάντως τώρα τούς πηγαίνω μέ τά χίλια, καί μπράβο τους πού στήριξαν στήν ίδρυση κουρδικού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ διαφημιση για το ισραηλ τελευταία πεφτει απ όλους.Ενα πραγμα σας λεω ,το ισραήλ πάντα εποφθαλμιά την Κύπρο.Ηδη τώρα ζητάει βάσεις,που φυσικά δεν θα ξαναφύγουν ποτέ.Ολοι ξέρουμε πως κάνουν εποικισμους χιλιάδων εβραίων σε χρόνο μηδέν.Η Κύπρος είναι σχεδιασμένη στο μελλοντικό ισραήλ ως αναπόσπαστο κομματι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.