28/9/11

Νηνεμία στο «Αφροδίτη»

Πολεμικά πλοία ισχυρών κρατών προέκτειναν την περιπολία τους και γύρω από το «12» 
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Επικοινωνιακό παιχνίδι Ερντογάν και μέσω των τουρκικών ΜΜΕ Νηνεμία επικρατεί γύρω από το Οικόπεδο 12 ή αλλιώς «Αφροδίτη» μετά και την ένταση που προκλήθηκε από την παρουσία του «Πίρι Ρέις» στην ευρύτερη περιοχή.Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η αποκλιμάκωση ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν ότι η όλη «φασαρία» του Ταγίπ Ερντογάν σε συνεργασία με τα τουρκικά ΜΜΕ γίνεται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία.
Πάντως η απόφαση ισχυρών κρατών να εντάξουν στις συνήθεις ναυτικές τους περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της «Αφροδίτης» λειτούργησε κατασταλτικά προς τις όποιες τουρκικές σκέψεις υπήρχαν για περαιτέρω όξυνση του κλίματος.

Η μεγαλύτερη «ασυνήθιστη» στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της «Αφροδίτης»  προέρχεται από πλευράς ΗΠΑ, οι οποίες αποφάσισαν όπως σκάφη του 6ου ναυτικού στόλου (ο οποίος βρίσκεται μόνιμα στη Μεσόγειο) περιπολούν συχνά την περιοχή του οικοπέδου καθώς επίσης και κατασκοπευτικά  αεροσκάφη και ηλεκτρονικού πολέμου περιπολούν ημερήσια την περιοχή. Τούτο, έχει να κάνει και με την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων αφού τη γεώτρηση ως γνωστό έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Noble στην πλατφόρμα της οποίας κυματίζει αμερικανική σημαία.

Παράλληλα όπως είναι αναμενόμενο στην περιοχή υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες ούτως ή άλλως περιπολούν στην περιοχή των κοιτασμάτων του Τελ Αβίβ, τα οποία συνορεύουν με την «Αφροδίτη».

Ακόμη ρωσικά πλοία που σταθμεύουν στη Συρία ενέταξαν στην συνήθη περιπολία τους και το οικόπεδο «Αφροδίτη», όπως βεβαίως το ίδιο έπραξαν και βρετανικές ναυτικές δυνάμεις.

Πάντως διπλωματική πηγή σημείωσε στην «Κ» πως το σημείο που βρίσκεται το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο της Κύπρου αποτελεί περιοχή «καθημερινής διέλευσης όλων των ειδών πλοίων και σκαφών. Από εμπορικά μέχρι στρατιωτικά», θέλοντας να τονίσει πως πολλά πράγματα παρουσιάζονται στα ΜΜΕ με υπερβολή. Σημείωσε ωστόσο πως το γεγονός και μόνο ότι πλοία ισχυρών δυνάμεων ενέταξαν «στις περιπολίες ρουτίνας και το οικόπεδο 12 αποτέλεσε ένα σιωπηρό μήνυμα προς την Άγκυρα».

Σημαντική είναι και η συγκλίνουσα εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, δυτικών αλλά και ανατολικών, καθώς και αναλυτών ότι τα όσα «εκστομίζονται» από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και από την ίδια την τουρκική ηγεσία έχουν να κάνουν περισσότερο με εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. Σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται πως ρόλο έχουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία μέσω διαφόρων «υπερβολικών» δημοσιευμάτων, προσπαθούν να δημιουργήσουν το ανάλογο κλίμα. Παράδειγμα αποτελούν χθεσινές ειδήσεις τουρκικών έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών Μέσων, τα οποία έκαναν λόγο για «έφοδο» του «Πίρι Ρέις» εντός της «Αφροδίτης» ενώ όπως διαφάνηκε αργότερα το τουρκικό σκάφος δεν πλησίασε σε μικρότερη απόσταση των 26 μιλίων το κυπριακό οικόπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει μια περιοχή ακτίνας 5 μιλίων γύρω από το οικόπεδο 12.

Εξίσου σημαντικό κοινό σημείο αναφοράς πολιτικών και διπλωματικών κύκλων αποτελεί και η εκτίμηση ότι η ένταση στην περιοχή «θα αρχίσει να ξεφουσκώνει» εντός του επομένου 10ημέρου.

www.kathimerini.com.cy

Καπετάνιος Πίρι Ρέϊς: «Είμαστε στο Οικόπεδο 12 -Αν μας επιτεθεί ο οποιοσδήποτε, τα τουρκικά πλοία θα απαντήσουν»

  • Το σημείο «G» τέμνει εν μέρει το οικόπεδο 12
  • Ταυτίζει το σημείο «G» με τα Οικόπεδα 8-9 στην ΑΟΖ της ΚΔ
  • Αν δεν λάβουν οποιαδήποτε νέα εντολή από την Τουρκία θα αποχωρήσουν από την περιοχή στις 5 Οκτωβρίου

Τον πλου του συνεχίζει το «Πίρι Ρέϊς» στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ενώ πριν από λίγο ο καπετάνιος του πλοίου δήλωσε επί λέξει σε τουρκικά μέσα ότι "είμαστε στο οικόπεδο 12 και αν μας επιτεθεί ο οποιοσδήποτε, τα τουρκικά πλοία που μας συνοδεύουν θα απαντήσουν».

Είπε επίσης ότι αν δεν λάβουν οποιαδήποτε νέα εντολή από την κυβέρνηση της Τουρκίας θα αποχωρήσουν από την περιοχή στις 5 Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων αξιοποιώντας τα τουρκικά ΜΜΕ, διαρρέοντας πληροφορίες και χάρτες που θέλουν το Πίρι Ρέϊς να κάνει έρευνες εντός του οικοπέδου 12. Ένας απ΄ αυτούς είναι και ο χάρτης της “Μιλιέτ” σύμφωνα με τον οποίο, η θαλάσσια περιοχή την οποία η τουρκική πλευρά ονόμασε περιοχή “G”, τέμνει εν μέρει το οικόπεδο 12.



Ο χάρτης, εκτός από την τομή μεταξύ οικοπέδου 12 και περιοχής “G”, εμφανίζει την περιοχή αυτή να ταυτίζεται με τα οικόπεδα 8 και 9 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Το σημείο G είναι, στην ουσία, είναι ένα από τα οικόπεδα που «έκοψαν» οι Τούρκοι. Πρόκειται δηλαδή για τις περιοχές που θα διεξάγουν έρευνες οι Τούρκοι.

http://www.sigmalive.com/news/local/423185 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.