20/7/17

Να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ποτέ… Αυτός ο χάρτης αποδεικνύει το βρώμικο ρόλο του Χένρι Κίσινγκερ και των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κύπρου

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, o Χένρι Κισιγκερ και ο πρόεδρος Φόρντ. Φωτογραφία Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών Κύπρου
Τον Αύγουστο του 2001 -και μετά από 14 χρόνια έρευνας- είχαμε φτάσει στο γλυκό τέλος, για να ακολουθήσει ένα ντελίριο πανηγυρισμών έξω από τα αμερικανικά αρχεία, στο College Ρark της Πολιτείας του Μέριλαντ. Κρατούσαμε πια στα χέρια μας τον ΧΑΡΤΗ που αναζητούσαμε χρόνια, και ο οποίος -σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της εποχής Κίσινγκερ, που μας βοηθούσε- θα έλυνε όλες τις απορίες μας και θα απαντούσε στα πολλά βασανιστικά ερωτήματα, που έχουμε όλοι στην Κύπρο και αρκετοί στην Ελλάδα.

Μαζί με τον χάρτη είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε με διάφορους τρόπους, πάντα ΝΟΜΙΜΟΥΣ, τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγράφων του Κίσινγκερ για την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Χιλή, την Μπαγκλαντές και το Ανατολικό Τιμόρ.

13 Αυγούστου του 1974: Στα γραφεία της CΙΑ -και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο του Κίσινγκερ, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού του συμβούλου, Χέλμουντ Σόνενφελτ- τα μέλη της ομάδας Βureau of Ιntelligence and Research, που ασχολούνταν με την «Κυπριακή Κρίση», όπως είχε χαρακτηριστεί η εισβολή, σχεδίασαν ένα χάρτη με τον αριθμό 9. Ήταν ο ένατος μίας σειράς χαρτών, που απεικόνιζαν τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων από την 20ή Ιουλίου 1974, όταν άρχισε η εισβολή, μέχρι εκείνη την ημέρα, τη 13η Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή, που ολοκλήρωσε την τραγωδία. Οι οκτώ χάρτες καταστράφηκαν και ο ένατος διασώθηκε επειδή ο Κίσινγκερ είχε μία κακή, όπως αποδείχθηκε, συνήθεια να κρατά στο προσωπικό του αρχείο μερικά από τα σημειώματα των συνεργατών του. Η λεζάντα στο χάρτη έγραφε τα εξής: “9. Map done by the Bureau of Intellegence and Research projecting Turkish moves on Cyprus, August 13, 1974. SECRET”.
Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη) του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου. Ο Κίσινγκερ, δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η προσωπική του γραμματέας στον Μιχ. Ιγνατίου, αποδέχεται και την ύπαρξη του Μνημονίου Σόνενφελντ.

Ο χάρτης, παρουσίαζε την προηγούμενη μέρα το νησί διχοτομημένο, όπως ακριβώς το έκοψαν στα δύο την επόμενη ημέρα (14 Αυγούστου του 1974), τα στρατεύματα του Αττίλα. Θυμάμαι, όταν τον παρουσίασα σε φίλο καθηγητή που μας συμβούλευε στη διάρκεια της έρευνας, ότι υπέστη το ίδιο σοκ με το δικό μας, όταν τον πρωτοπήραμε στα χέρια μας. Και πολύ ορθά μας υπογράμμισε, πως αυτός ο χάρτης αποδεικνύει όλα όσα υποστηρίξαμε κατά καιρούς, ότι το πραξικόπημα και η εισβολή ήταν σχεδιασμένα από την Ουάσινγκτον.

Τον χάρτη ανακαλύψαμε μαζί με ένα φάκελο γεμάτο έγγραφα, με τον χαρακτηρισμό “For ΕyesΟnly”. Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη σημαντικότητά τους, αρκεί να εξηγήσουμε ότι το είδος των εγγράφων αυτών, καταστρέφονται μόλις διαβαστούν από τον παραλήπτη (που ήταν ο Κίσινγκερ). Δεν είναι περίεργο σε εμάς ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν τα κατέστρεψε. Ενιωθε άτρωτος και είχε σχεδιάσει να περάσει από τη Γερουσία μία τροπολογία, η οποία θα απαγόρευε την αποκάλυψη των εγγράφων του μέχρι το θάνατό του. Ομως, τον Αύγουστο του 2001, υπό την επιμονή και την πίεση των ερευνητών, Αμερικανών και ξένων, αποδέχθηκε τη δημοσιοποίηση μερικών εκ των εγγράφων του, τα οποία είχαμε ήδη εξασφαλίσει πάντα με νόμιμο τρόπο. Δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Πιστεύω ότι τα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For ΕyesΟnly”, είναι καταστροφικά για τον Κίσινγκερ και απαντούν στους όψιμους υποστηρικτές του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε ένα από αυτά, με ημερομηνία 14 Αυγούστου 1974 (ημέρα της δεύτερης εισβολής και ενώ οι μάχες μαίνονταν στην Αμμόχωστο και τη Μόρφου), ο νομικός του σύμβουλος γράφει στον Κίσινγκερ -ανάμεσα στα άλλα- και τα εξής:

«Τίποτα από ό,τι μπορώ να σκεφθώ δεν θα σταματήσει τους Τούρκους από το να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν διά της βίας όσα απαίτησαν στα τελεσίγραφά τους. Ουσιαστικά, όπως ήταν έτσι κι αλλιώς η αλήθεια, η μόνη πιθανή βιώσιμη λύση (modus vivendi) θα πρέπει να βασισθεί σε μια ντε φάκτο διαίρεση του νησιού, όποια και αν είναι η μορφή της. Εάν οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και μετά αναγκασθούν να υποχωρήσουν, ίσως προκληθεί ελληνική αντίδραση και τότε ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσουμε για μια συμφωνία (η οποία, ίσως, σώσει και τον Καραμανλή).

Καθώς οι Σοβιετικοί μπορούν να λειτουργήσουν ως φόβητρο, πρέπει να τους κρατήσουμε σε απόσταση. Δεν μπορούν να εξελιχθούν σε διαιτητές μεταξύ συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα συμφέροντά τους διαφέρουν ριζικά από τα δικά μας. Εμείς επιθυμούμε ένα modusvivendi μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ αυτοί θέλουν μια αδέσμευτη Κύπρο, και προτιμούν την Ελλάδα ή την Τουρκία, ή και τις δυο αποστασιοποιημένες από το ΝΑΤΟ.

Έτσι, θα πρέπει:

-Να προσπαθήσουμε, επειγόντως, να περιορίσουμε την ελληνική αντίδραση, τουλάχιστον για 24 ώρες.

-Να πούμε ξεκάθαρα στους Τούρκους ότι πρέπει να σταματήσουν σήμερα, ή το αργότερο αύριο (tomorrow at the latest).

-Να προειδοποιήσουμε τους Τούρκους ότι η Ελλάδα κινείται ταχύτατα προς τα αριστερά.

-Να στείλουμε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα για να ασκεί συνεχή και άμεση επιρροή στον Καραμανλή.

-Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν γρήγορα την Αμμόχωστο, να διαβεβαιώσετε ιδιωτικά τους Τούρκους (privately assure Τurks) ότι θα τους εξασφαλίσουμε λύση που θα περιλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού, στο πλαίσιο κάποιου διακανονισμού ομοσπονδιακής φύσης.

-Να διαβεβαιώσουμε τους Ελληνες ότι θα περιορίσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και δεν θα επιτρέψουμε άλλους εγκλωβισμένους, κ.λπ.

Δεν πρέπει να εμπλακείτε άμεσα, άστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αφού γίνει αυτό, πρέπει να το κάνετε διότι δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα, και μόνο εμείς έχουμε το βάρος (να το πράξουμε)».

Ο χάρτης, το Μνημόνιο του Σόνενφελντ και τα υπόλοιπα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For Εyes Οnly”, αποδεικνύουν τον απαράδεκτο ρόλο του Κίσινγκερ στην κυπριακή τραγωδία. Όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι κατευθυνόμενοι υποστηρικτές του, θα αποτύχουν, διότι ομιλούν από μόνα τους τα δικά του έγγραφα…

Η κρίση, οι επέτειοι και οι θύμησες…

Η 39η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ως επακόλουθο του χουντικού πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, θα περάσει και θα φύγει, όπως όλες οι προηγούμενες. Αποδέχομαι ότι η οικονομική κρίση ισοπέδωσε τα πάντα, και ένα θέμα όπως η τραγωδία της Κύπρου, που δεν επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, είναι λογικό να περνά απαρατήρητο. Αλλωστε, πρόκειται για μία μεγάλη εθνική ήττα, αλλά και ενοχή, που η Ελλάδα εδώ και χρόνια, προσπαθεί να ξεχάσει -αν και η φράση «να σβήσει από τη μνήμη της», αποτυπώνει καλύτερα την πραγματικότητα.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια επιχειρείται να παρουσιαστεί το διπλό έγκλημα, το πραξικόπημα και η εισβολή, ως μία ανόητη πράξη του Δημήτριου Ιωαννίδη, και αυτή η προσπάθεια έχει θυμώσει δικαιολογημένα όσους ασχοληθήκαμε πραγματικά και χωρίς κομματικές παρωπίδες, με την αμερικανική ευθύνη, η οποία είναι αποδεδειγμένη, σε σημείο που δεν αμφισβητείται ούτε από τους ίδιους τους Αμερικανούς.

Άλλωστε, ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μίλησε και δημόσια και ιδιωτικά σε φίλους του δημοσιογράφους, για το αμερικανικό λάθος την περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Οταν ξεκίνησε η έρευνα για τα αρχεία του Χένρι Κίσινγκερ, καλοί μου φίλοι, που με αγαπούσαν πραγματικά, μου ομολόγησαν πως μερικές φορές τους θύμιζα τον «Δον Κιχώτη», και άλλες φορές έναν ονειροπαρμένο δημοσιογράφο, ο οποίος πιστεύει πως γίνονται θαύματα.

«Πώς θα βρείτε εσείς τα έγγραφα του Κίσινγκερ», μου είπε θυμωμένα ένας εξ αυτών, «όταν απέτυχαν τόσοι άλλοι». Προφανώς, όλοι ήθελαν πραγματικά να με προστατεύσουν από το τράνταγμα της απογοήτευσης, ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης αποτυχίας της έρευνας, που αρχίσαμε με άλλους ερευνητές και φοιτητές που μας βοηθούσαν. Σημασία έχει ότι τα καταφέραμε…

Read more: http://mignatiou.com/?p=1099#ixzz2Za7jBIKL

12 σχόλια:

 1. Παντως πουθενα δεν φαινεται οτι αυτο σχεδιαστηκε απο τους Αμερικανους απο τα στοιχεια που μας δινει το αρθρο .
  Αν και εγω προσωπικα πιστευω οτι ο ρολος των Αμερικανων ηταν βρωμικος και υπερ της Τουρκιας , με βαση τα στοιχεια που μας δινει το αρθρο , καποιος θα μπορουσε να ισχυριστει οτι ο χαρτης ηταν προιόν υποκλοπης υπηρεσιας πληροφοριων . Τα υπολοιπα ειναι απλοποιησεις και γενικευσεις του κου Ιγνατιου , οχι με βαση τα δεδομενα στοιχεια , αλλα με βαση τις αποψεις του . Επαναλαμβανω . Και εγω συμφωνω οτι κατι βρωμαει , αλλα τα στοιχεια δεν βρισκονται εδω .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σημασία έχει από δώ και πέρα τι θα γίνει, βάσει των τωρινών δεδομένων.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ον γαρ οι Θεοί φιλούσιν, αποθνήσκει νέος" (Μένανδρος)
   Σ' αγαπούσαν οι Θεοί, Ελίνα, κι εμείς δεν σε ξεχνούμε.

   Διαγραφή
 3. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε τόσα χρόνια είναι τα εξής. Πρώτον οι ΗΠΑ όπως και οι μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποιούν δεξαμενές σκέψης από διάφορους λομπιστες, όπου συντάσσονται σωρεία γεωπολιτικών σχεδίων με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων κρατών και των οντοτήτων που εξυπηρετούν. Αυτό γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν η ηθική παρα μονο ο συσχετισμός δυνάμεων. Όταν για κάποιο λόγο ένα σχέδιο δεν προχωρά εφαρμόζεται ένα εναλλακτικό βλέπε Συρία και το προηγούμενο σχέδιο ΠΕΡΝΑ στο ψυγείο. Αν στην περίπτωση της χώρας μας τα σχέδια των λομπιστων των ΗΠΑ εφαρμόζονται πολύ εύκολα Αυτό οφείλεται σε δική μας αδυναμία ως εθνική ισχύ. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι αν τα διάφορα κρατη "συμμαχικα" η εχθρικά σχεδιάζουν εις βάρος των συμφερόντων μας γιατί Αυτό είναι δεδομένο αλλά πως θα αποκτήσουμε την εθνική ισχύ ώστε να αποτρέψουμε τέτοια σχέδια αν όχι να τα τρέχουμε να λειτουργούν υπέρ του Εθνικού μας συμφέροντος. Η ηθική δεν χωράει στη γεωπολιτική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λίγο πριν την εποχή όπου η κρίση στον κόλπο των χοίρων παρ΄ολίγον να στοιχίσει στην ανθρωπότητα τον τρίτο παγκόσμιο αλλά και πρώτο ολοσχερή πυρηνικό πόλεμο, ξεκίνησε το κίνημα των αδεσμεύτων, με προεξάρχουσες την Γιουγκοσλαβία του Γιοσεφ Μπροζ, και την Ινδία του Νεχρού καθώς και την Αίγυπτο του Νασερ ενώ η τετρανδρία συμπληρωνόταν με τον Μακάριο της Κύπρου!!!!

  Στην αρχή το εν λόγω κίνημα το υποβοήθησαν οι ηνωμένες πολιτείες για να ωθήσουν έτι περισσότερο την ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου το χρησιμοποίησαν και το αντέστρεψαν οι σοβιετικοί για δικό τους όφελος ωθώντας και βάζοντας στο παιγνίδι τον Νασερ και τον Μακάριο.

  Όπως θα περίμενε ο καθείς σε ένα κίνημα όπου η τότε πανίσχυρη σοβιετική ένωση είχε πατήσει πόδι ή και είχε βάλει χέρι, λογικό ήταν οι ηνωμένες πολιτείες και όχι μόνο να κάνουν προσπάθειες για να το αφανίσουν.

  Σε μία εποχή όπου οι δύο υπερδυνάμεις συγκρούονταν στο Βιετνάμ και την Κούβα, και δεν το είχαν σε τίποτε για την επικράτηση τους να συγκρούονται ακόμα και μπροστά στο φάσμα του πυρηνικού ολέθρου, τι περίμενε οτι θα πετύχαινε στην Κύπρο ο Μακάριος;

  Μήπως στην ουσία δηλαδή την διχοτόμηση της Κύπρου το 1974 την εξώθησε τότε η ίδια η κυπριακή ηγεσία, και αν δεν ήταν η αφορμή της διχοτόμησης η χούντα θα ήταν οποιαδήποτε άλλη προσχεδιασμένη αφορμή; Αλλά η αιτία ήταν μία: Η τότε ανόητη προ του 1974 ριψοκίνδυνη εξωτερική πολιτική που ασκούσε η κυπριακή ηγεσία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα 'μυστικά' έγγραφα του Κίσιντζερ δεν αποκαλύπτουν σε καμια περίπτωση ότι η εισβολή είχε σχεδιαστεί από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί βρέθηκαν μπροστά σε μια κρίση που απειλούσε την συνοχή της συμμαχία ς τους κι έπρεπε να την λύσουν με έναν τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν ότι αυτη δεν θα διαλυόταν με έναν πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας. Προφανώς η πιο εύκολη ήταν η αποδοχή του τετελεσμένου και ο αποκλεισμός των Σοβιετικών. Να θυμίσω ότι ο νέος πρόεδρος Φορντ είχε ορκιστεί τρεις μέρες πριν και οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε πολιτική κρίση λόγω Νίξον. Έτσι, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τους Τούρκους από το να παρέμβουν. Επίσης, οι Τούρκοι είχαν καταστήσει σαφές ΄ότι θα επενέβεναν αν γινόταν προσπάθεια να επιβληθεί de facto η ένωση, όπως έγινε με το πραξικόπημα κατα του Μακαρίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 4 σχολια πιο πανω και κανενας δεν ασχολειται επι της ουσιας.. Ο καθενας τα δικα του. Δον Κιχωτης αγαπητε Μιχαλη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η αφελεια που χαρακτηριζει τον Ελληνα δεν μετρεται με τιποτε.
  Η Κυπρος ειναι απο τα σημαντικοτερα στρατηγικα σημεια στον πλανητη.
  Την θελουνεν για τον εαυτον τους οι Αμερικανοι και οι Εγγλεζοι και οι συμμαχοι τους.Δεν τα εχουν κανει ολα αυτα για την Τουρκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Την Κύπρο την κόψανε σαν μπακλαβά τρεις ξένες δυνάμεις .Το ξέρουν κι οι πέτρες.Ρωτηστε όσους πολέμησαν να σας πουν.Δεν χρειάζεται τιποτα αλλο.Αυτες αν θέλουν και τωρα οσο και να κάνουν οι Νεοέλληνες τα καλα δυτικά τέκνα θα μας πετσοκόψουν.Το πραξικόπημα που έριξε το Μακάριο έτοιμο το πήρε ο Ιωαννιδης απο τις ΗΠΑ.Δε νομίζω να μην ήξεραν οι ΗΠΑ οτι μετα το πραξικόπημα δεν θα γινόταν εισβολή απο την Τουρκία ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ''Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤ ΜΑΚΡΑΝ''...ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.