19/7/17

Υποψίες για υποκίνηση των ταραχών στη Μόρια

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Εξαρση των επεισοδίων στη Μόρια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα φοβάται ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος μιλάει στην «Κ». Οπως τονίζει, υπάρχουν ενδείξεις ότι «αλληλέγγυοι» υποθάλπουν τα επεισόδια, τις οποίες η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την αστυνομία θα διερευνήσει. Ταυτόχρονα, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο νησί, όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Γαληνός.
Ο δήμαρχος αποδίδει την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αύξηση των απορριπτικών αποφάσεων όσον αφορά τα αιτήματα ασύλου. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι αναταραχές πυροδοτούνται και από τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει για απομάκρυνση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από το νησί, στο πλαίσιο της μεταφοράς των σχετικών αρμοδιοτήτων στο κράτος.
«Από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι οι αρμοδιότητες και τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν στο κράτος. Ομως είναι λάθος οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς που ισχύει όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το νησί προσπαθεί να ορθοποδήσει τουριστικά», επισημαίνει στην «Κ».
Χθες τα επεισόδια στη Μόρια έληξαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, ωστόσο η αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για νέες συγκρούσεις. Εως αργά το βράδυ, η επιχείρηση της αστυνομίας και οι έρευνες συνεχίζονταν και, όπως αναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκαν 38 προσαγωγές μεταναστών, εκ των οποίων οι 31 συνελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κυρίως για άνδρες αφρικανικής καταγωγής. Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο της αστυνομίας κατέγραφε τις υλικές ζημιές εντός του hotspot στη Μόρια, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταστροφές είναι μικρότερης κλίμακας από εκείνες της προηγούμενης εβδομάδας που είχαν συμβεί και πάλι στη Μόρια όταν ξέσπασαν ξανά πυρκαγιές.
Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι χωρίς κανένας να αναφέρει τι ακριβώς προκάλεσε την ένταση. Γύρω στις 11 το πρωί Αφρικανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί, οπότε και τα γραφεία της υπηρεσίας εκκενώθηκαν προληπτικά. Λίγο αργότερα σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών, ενώ κάποιοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Στη συνέχεια, έγινε προσπάθεια για την εκκένωση του καταυλισμού, ωστόσο ομάδα μεταναστών προσπάθησε να κλείσει την πύλη του hotspot, ενώ άλλοι έριχναν πέτρες και έσπαγαν αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο σημείο. Οταν η ένταση κορυφώθηκε, η αστυνομία προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Καθώς, ωστόσο, ήταν αδύνατο να πλησιάσουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά κατασβέστηκε από αέρος, ενώ κάποιοι από τους μετανάστες μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο του νησιού.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.