20/7/17

Κυπριακό - Χωρίς να δώσουν μάχη, έχασαν τον πόλεμο στον Κραν Μοντανά...

Η «νεκροψία» του Κρανς Μοντάνα και οι επιλογές της επόμενης μέρας διαψεύδουν τους μύθους της κυβερνητικής παράταξης
Κωστάκης Αντωνίου
Ένας στρατός πάει σε μία μάχη, παραδίδει όλα τα όπλα του στον εχθρό, χωρίς ο εχθρός να υποχωρήσει το ελάχιστον από τις θέσεις του και οι αρχηγοί του στρατεύματος επιστρέφουν στην πατρίδα και μετατρέπουν το Βατερλώ σε Νικηφόρα Μάχη! Αυτό προσπαθεί να μας πείσει η κυβερνητική πλευρά, με τη συμμετοχή, δυστυχώς, του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και με τη νωχελική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εξαιρούμε το ΑΚΕΛ από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, επειδή στο Κυπριακό αποτέλεσε συμπολίτευση και συνδιαχειριστή του εθνικού θέματος. Κατά συνέπειαν είναι και συνυπεύθυνο για τις αποτυχίες.
Μας λέγουν ως εκ συμφώνου, Πρόεδρος, Κασουλίδης, Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ: "Δώσαμε μια μάχη στο Κρανς Μοντάνα και παρ' όλον ότι δεν επετεύχθη ο αντικειμενικός σκοπός της λύσης, για πρώτη φορά ετέθη στο τραπέζι θέμα τουρκικών εγγυήσεων και τουρκικού στρατού".
Απαντούμε: Πρωτίστως δεν εδόθη μάχη. Επί πολλές ημέρες, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διαπραγματεύετο. Παραθέριζε. Και στις παραμονές της λήξης της "μάχης", αποφάσισε να παραδοθεί. Αποδεχόμενη:

  1.  την εκ περιτροπής προεδρία, 
  2. τις τέσσερεις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, 
  3. τα δικαιώματα των σφετεριστών των περιουσιών μας και 
  4. τα τουρκικά βέτο. 
Αυτά ήσαν τα υπολείμματα των παραχωρήσεων που έγιναν από τους προηγούμενους ηγέτες μας και φυσικά από τον Νίκο Αναστασιάδη. 
Δεύτερο: Μπορεί οι προαναφερθέντες ηγέτες να πάσχουν από πολιτική άνοια και να αγνοούν γεγονότα του μακρινού κυπριακού παρελθόντος. Ή, μπορεί να είναι τόσο αμελέτητοι, ώστε να μη γνωρίζουν ιστορία του Κυπριακού. Αλλά δεν νομιμοποιούνται να λησμονούν ή να παίζουν τους ανήξερους, για γεγονότα τα οποία συνέβησαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το Κρανς Μοντάνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα των εγγυήσεων και του στρατού τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προϋπήρξε η Γενεύη. Και εκεί άκουσαν από τον Τσαβούσογλου να λέγει ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται ακύρωση των εγγυήσεών της, ούτε αποχώρηση του στρατού της. Αφού εγνώριζαν πως ίδια θα ήταν η θέση της Τουρκίας, γιατί πήγαν στο Κρανς Μοντάνα; Όταν μάλιστα δεν είχαν κανένα δείγμα διαφοροποίησης της τουρκικής στάσης και εγνώριζαν επιπλέον ότι η διάσκεψη δεν ήταν καλά προετοιμασμένη;
Τρίτο: Γιατί πήγαν στην Ελβετία; Πρωτίστως για να επιτύχουν τη λύση που οραματίζοντο οι ψευδαισθήσεις τους. Την επέτυχαν; Απέτυχαν. Δεύτερος στόχος: Εάν δεν επιτυγχάνετο λύση, θα "γώνιαζαν" την Τουρκία και θα την εξέθεταν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, ότι φέρει την κύρια ευθύνη της κατάρρευσης της διαδικασίας. Απέτυχαν και σε τούτο. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ουδεμία ευθύνη επέρριψε στην Τουρκία. Αντίθετα, στέλλει χαιρετισμούς σε "Βορείους Κυπρίους" και σε "Νοτίους Κυπρίους"! Ευχαριστεί τον Ερντογάν για την "εποικοδομητική στάση" της Τουρκίας στη διάσκεψη. Το ίδιο πράττουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία και όλη η υφήλιος. Μόλις χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας, διά του Κινέζου Προέδρου του, προέτρεψε τις δύο πλευρές "να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μία διευθέτηση και να διατηρήσουν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν...". Συστήνει εν ολίγοις στην ελληνοκυπριακή πλευρά να παραμείνει δεσμευμένη στις υποχωρήσεις που έκαμε και στην Τουρκία να διατηρήσει τα κέρδη της! Διότι μόνο κέρδη είχε. Καμια ζημία. Συμπέρασμα: Απέτυχαν ακόμη και στον ελάχιστον στόχο οι Αναστασιάδης-Κασουλίδης-Χριστοδουλίδης-Αβέρωφ. Και όχι μόνο απέτυχαν να φορτώσουν ευθύνες στην Τουρκία, αλλά καλούνται να παραμείνουν δεσμευμένοι στις παραχωρήσεις τους.
Τέταρτο: Επιστρέφουν πίσω και, αντί να ξεκινήσουν αμέσως προεργασία για χάραξη νέας στρατηγικής, δηλώνουν πως θα επιμείνουν στην ίδια! Προβαίνουν σε νεκροψία στο Εθνικό Συμβούλιο, αναμασούν όσα έγιναν στο Βατερλώ τους, αλλά ενώ γνωρίζουν τα αίτια του θανάτου, επιμένουν να νεκραναστήσουν τον νεκρό. Δηλώνουν πως θα αξιοποιήσουν τις προσεχείς συνομιλίες Τουρκίας-Ε.Ε. προς όφελος του Κυπριακού! Βρίσκονται εντός της Ε.Ε. και  δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αδικήσει την Τουρκία, ούτε να την πιέσει χάριν της Κύπρου. Αγνοούν πως η Ε.Ε. έχει τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία, τα οποία δεν μπορεί να θυσιάσει χάριν της Κύπρου. Αγνοούν ακόμη και την πλειστάκις διακηρυχθείσα τουρκική θέση πως "η Τουρκία δεν πρόκειται να θυσιάσει την Κύπρο χάριν της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Μόλις χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε: "Αυτοί που απειλούν την Τουρκία ότι θα της κλείσουν την πόρτα τής Ε.Ε., πρέπει να ξέρουν καλά ότι η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ' ό,τι χρειάζεται η Τουρκία την Ε.Ε.". Αυτή είναι η ωμή, πικρή αλήθεια, την οποία οι αθεράπευτοι δήθεν ευρωπαϊστές δεν μπορούν ακόμη να αντιληφθούν.
Αυτή είναι εν ολίγοις η πραγματική αλήθεια και η ωμή πραγματικότητα, όσον αφορά τη "νεκροψία" στο Κρανς Μοντάνα και την τραγική επόμενη μέρα.
Συνοψίζουμε: Ο Αναστασιάδης δεν έδωσε μάχη στην Ελβετία. Παραδόθηκε. Δεν έχασε καν μία μάχη. Έχασε τον πόλεμο.
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.