19/7/17

Η Τουρκία διαρρέει μυστικές τοποθεσίες στρατευμάτων των Η.Π.Α. στη Συρία (Ροζάβα)

Ο χάρτης που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολή
Του Roy Gutman
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Η Άγκυρα είναι από μακρού οργισμένη με τη συμμαχία μεταξύ της Ουάσιγκτον και των κουρδικών φατριών. Αλλά μια νέα έκθεση που εκθέτει τις μυστικές αμερικανικές βάσεις είναι ένας επικίνδυνος τρόπος για να τους εκδικηθεί.
Στην τελευταία επίδειξη της τουρκικής οργής στην αμερικανική πολιτική στη Συρία, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων έχει αποκαλύψει τις τοποθεσίες 10 αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και φυλακίων στη βόρεια Συρία, όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν μια επιχείρηση για να καταστρέψουν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στην αυτοανακυρηχθείσα πρωτεύουσά του, τη Raqqa.

Ο κατάλογος που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu καταδεικνύει την παρουσία των Η.Π.Α από το ένα έως το άλλο άκρο της κουρδικής αυτοδιοίκησης, μία απόσταση μεγαλύτερη των 200 μιλίων. Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu περιέγραψε ακόμη τον αριθμό των στρατιωτών των ΗΠΑ σε διάφορες τοποθεσίες και σε δύο περιπτώσεις ανέφερε την παρουσία γαλλικών ειδικών δυνάμεων.
Η Τουρκία επέκρινε ανοιχτά τη διοίκηση Trump και την κυβέρνηση Ομπάμα πριν από αυτήν, επειδή στηρίχθηκαν στη μάχη κατά του ISIS, σε μια πολιτοφυλακή υπό την ηγεσία των Κούρδων, που συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ή ΡΚΚ. Ένα αποσχιστικό κίνημα που βρίσκεται τώρα σε πόλεμο με την Τουρκία, το PKK έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση.
Για να αποφύγουν να εμφανιστούν ως σύμμαχοι μιας τέτοιας ομάδας, οι στρατιωτικοί των Η.Π.Α. δημιούργησαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες έχουν ένα μεγάλο μέρος Αράβων στρατολογημένων μαχητών. Αλλά καθοδηγούνται από αξιωματικούς των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τη συριακή θυγατρική του PKK.
Αν και ο ισχυρός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζει τακτικά την οργή του προς τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αποκαλύπτει λεπτομέρειες στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενεργών επιχειρήσεων σε μια πολεμική ζώνη. Όμως η επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία είναι από πολλές απόψεις μια ασυνήθιστη περίπτωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενεργούν απλώς ενάντια στις ρητές επιθυμίες της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας, η οποία λέει ότι η εθνική της ασφάλεια κινδυνεύει άμεσα, αλλά επιχειρούν επίσης χωρίς την άδεια του καθεστώτος Assad.
Μετά από συνεδρίαση τη Δευτέρα το βράδυ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας κατηγόρησε ότι τα όπλα που παρασχέθηκαν στη συμμαχία της κουρδικής πολιτιφυλακής YPG, είχαν περάσει στην κατοχή του ΡΚΚ. "Αυτό δείχνει ότι αυτοί οι δύο αποτελούν τον ίδιο οργανισμό", ανέφερε, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες έχουν "δύο μέτρα και δύο σταθμά" ως προς τις τρομοκρατικές ομάδες, μια προφανής αναφορά στη συμμαχία των Η.Π.Α. με τις πολιτοφυλακές του YPG.
Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι τα όπλα που προμηθεύουν τους Κούρδους μαχητές έχουν διαρρεύσει στον πόλεμο του ΡΚΚ εναντίον του τουρκικού κράτους και ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν υποστήριξε τους ισχυρισμούς της με στοιχεία.
Δύο βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία-στη Rmeilan, στη βόρεια επαρχία Hasaka, και στην Kharab Ishq, κοντά στο Kobani, στην επαρχία του Aleppo - ήταν ήδη γνωστές πριν τις δημοσιεύσει το Anadolu. Το Anadolu ανέφερε ότι η βάση της Rmeilan, στην περιοχή παραγωγής πετρελαίου της Συρίας, δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και είναι αρκετά μεγάλη για να υποδεχθεί μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ η βάση νότια του Kobani, που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2016, χρησιμοποιείται μόνο από στρατιωτικά ελικόπτερα.
Τα οκτώ φυλάκια, συχνά κρυμμένα πίσω από σήματα που προειδοποιούν για μια "απαγορευμένη περιοχή", χρησιμοποιούνται τόσο για ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως ο βομβαρδισμός στην πόλη Raqqa, όσο και για υπηρεσίες γραφείου, όπως η εκπαίδευση και ο επιχειρησιακός προγραμματισμός.
Ισχυρίστηκε ότι οι βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στεγάζουν πυροβολαρχίες υψηλής ευελιξίας, πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων, κινητό εξοπλισμό για συλλογή πληροφοριών και τεθωρακισμένα οχήματα γενικών περιπολιών και ασφαλείας.
Στην επαρχία Χάσακα, οι Η.Π.Α. έχουν τρία φυλάκια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μελών της κουρδικής πολιτοφυλακής, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους ασφαλείας. Το Anadolu έδωσε ακόμη και τον αριθμό των στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, που πίστευε ότι εδρεύουν σε δύο από τα τρία φυλάκια.
Υπάρχουν τρία αμερικανικά στρατιωτικά φυλάκια στην επαρχία Raqqa της Συρίας, ανέφερε το Anadolu. Τα γαλλικά στρατεύματα ειδικών δυνάμεων βρίσκονται σε δύο από αυτά. Ανέφερε ότι μία από τις τοποθεσίες χρησιμεύει ως κέντρο επικοινωνίας για τη Διεθνή Συμμαχία εναντίον του ISIS και χρησιμοποιείται επίσης για παρεμβολές στις επικοινωνίες του ISIS.
Στη Μάνμπιτζ, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο οι πολιτοφυλακές του Κουρδικού ΥPG, οι ΗΠΑ έχουν τώρα δύο φυλάκια. Το πρακτορείο ανέφερε σε έντονο ύφος, οτι οι ΗΠΑ στέλνουν περιπολίες για να προστατεύσουν τις δυνάμεις της μονάδας προστασίας των Κούρδων (YPG) από τους Σύριους αντάρτες, που επιχειρούν από το τουρκικά ελεγχόμενο τμήμα της Συρίας, γνωστό ως θύλακας της  Jarablus.
Τούρκοι αξιωματικοί ασφαλείας επιβεβαίωσαν την ακρίβεια της λίστας Anadolu στο The Daily Beast.
Η δημοσίευση είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει την οργή του στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιχείρησης εναντίον του ISIS.
Εκπρόσωποι τύπου της επιχείρησης Inherent Resolve, του αμερικανικού συνασπισμού που μάχεται το ISIS και της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Τάμπα της Φλόριντα, ζήτησαν από το The Daily Beast να μην δημοσιεύσει τις αναλυτικές πληροφορίες που ανέφερε η Anadolu.
«Η συζήτηση γύρω από συγκεκριμένους αριθμούς και τοποθεσίες στρατευμάτων θα παρείχε ευαίσθητες τακτικές πληροφορίες στον εχθρό, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις του Συνασπισμού και των συμμάχων», γράφει ο συνταγματάρχης Joe Scrocca, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του Συνασπισμού.
"Η δημοσίευση τέτοιου είδους πληροφοριών θα ήταν επαγγελματικά ανεύθυνη και εμείς αντιστοίχως ζητούμε να αποφύγετε τη διάδοση οποιωνδήποτε πληροφοριών που θα έθεταν σε κίνδυνο ζωές στρατιωτών της Συμμαχίας".
Ο κ. John Thomas, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, ζήτησε επίσης από το The Daily Beast να μην δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις του συνασπισμού, διότι θα ήταν "δυνητικά επιβλαβές για τις ζωές των εμπλεκόμενων".
Στην πραγματικότητα, το Anadolu είχε ήδη δημοσιεύσει τις πληροφορίες τη Δευτέρα στην τουρκική γλώσσα και στη συνέχεια την δημοσίευσε στις υπηρεσίες της αγγλικής γλώσσας την Τρίτη. Επιπλέον, ορισμένες από τις θέσεις της λίστας Anadolu ήταν ήδη γνωστές στο κοινό. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, για παράδειγμα, τον περασμένο Νοέμβριο δημοσίευσε τα ονόματα δύο βάσεων και δύο φυλακίων, και το Jusour Center, ένα think tank της Συρίας, δημοσίευσε τους τόπους των δύο επιπλέον φυλακίων τον Απρίλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.