19/7/17

Στη Γαλλία οι αξιωματικοί, όταν οι πολιτικοί θίγουν την εθνική άμυνα, παραιτούνται...

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας  στρατηγός Pierre de Villiers, παραιτείται, μετά από σύγκρουση με τον Macron, λόγω περικοπών του προϋπολογισμού 
Των Simon Carraud και Michel Rose
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας παραιτήθηκε την Τετάρτη μετά από διαμάχη με τον Εμμανουέλ Μακρόν, για περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, μια πρώιμη δοκιμασία του σθένους του νεοεκλεγέντος προέδρου και του σκληρού προεδρικού στυλ που καλλιεργεί.
Σε δήλωσή του, ο Pierre de Villiers, 60 ετών, δήλωσε ότι προσπάθησε να κρατήσει τις ένοπλες δυνάμεις ικανές, για ένα όλο και πιο δύσκολο έργο, εν μέσω οικονομικών εμποδίων που του επιβλήθηκαν, αλλά δεν ήταν πλέον σε θέση να τα ανεχθεί.
"Υπό τις σημερινές συνθήκες, θεωρώ ότι δεν είμαι πλέον σε θέση να εγγυηθώ την εύρωστη αμυντική ισχύ, που πιστεύω ότι είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η προστασία της Γαλλίας και του Γαλλικού λαού, σήμερα και αύριο και να υποστηριχθούν οι στόχοι της χώρας μας".
Ο Macron κινήθηκε γρήγορα προς αντικατάσταση του de Villiers, διορίζοντας τον στρατηγό Francois Lecointre, 55 ετών, στη θέση του, ανέφερε στρατιωτική πηγή.
Η αποχώρηση του ανώτερου στρατιωτικού της Γαλλίας, υπογράμμισε τις πιέσεις που δέχεται μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, καθώς καταπολεμά τις ισλαμικές ανταρσίες στην Αφρική, συνεργάζεται με συμμάχους στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και περιπολεί τους δρόμους στο εσωτερικό, ανταποκρινόμενη σε μια σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων στο γαλλικό έδαφος.
Προηγήθηκε μια άγρια ​​διαμάχη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των δύο ανδρών, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή του Macron και ακριβώς όταν η Γαλλία προετοιμαζόταν για τη στρατιωτική παρέλαση της ημέρας της Βαστίλλης της 14ης Ιουλίου, όπου ο αμερικανός ομόλογος του Macron, Donald Trump, ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος.
Ο De Villiers, που παρουσιάστηκε σε μία κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση στη Βουλή, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για την περικοπή ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ (980 εκατομμύρια δολάρια) του προϋπολογισμού που έκανε ο Macron, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες.
Ο Macron προέβη σε δημόσια επίπληξη, λέγοντας: "Έχω αναλάβει δεσμεύσεις, είμαι το αφεντικό σας".

«Σχεδόν Ερντογανισμός»

Η απομάκρυνση αυτή ταιριάζει με το σκληρό ύφος που καλλιεργείται από τον 39χρονο νέο αρχηγό του κράτους και αρχιστράτηγο, του οποίου οι αρμοδιότητες, σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ξεπερνούν τις αρμοδιότητες οποιουδήποτε άλλου δυτικού δημοκρατικού ηγέτη.
Έχει περιγράψει τον δικό του ρόλο ως αυτόν που επικρατεί στις καθημερινές αντιπαραθέσεις, ελέγχοντας παράλληλα τις δημόσιες δηλώσεις των υπουργών του και επιμένωντας στην απόλυτη αφοσίωση από αυτούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
"Είναι σαφές σήμερα ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να ανεχθεί μια κατάσταση, όπου οι κορυφαίοι δημόσιοι υπάλληλοί της έχουν άποψη διαφορετική από την πολιτική άποψη που έχουν τα Ηλύσια Πεδία", δήλωσε στο Reuters ο στρατηγός Vincent Desportes, πρώην επικεφαλής της κορυφαίας στρατιωτικής σχολής της Γαλλίας .
«Δεν είναι Ερντογανισμός, αλλά δεν είναι και μακριά από αυτόν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι είναι δικτάτορας μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου έτους.
Μια πηγή του Elysee επιβεβαίωσε τη θέση του Macron την Τετάρτη.
"Δεν μπορούμε να έχουμε δημόσια διαφωνία, έτσι πρέπει να λειτουργούν τα θεσμικά μας όργανα", ανέφερε η πηγή.
"Αυτές οι περικοπές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ικανότητα της Γαλλίας. Η ασφάλεια της Γαλλίας είναι εξασφαλισμένη".


2 σχόλια:

  1. Πριν περίπου δύο χρόνια, είχαν τοποθετηθεί ΔΗΜΟΣΙΑ εναντίον των περικοπών στον τομέα της ασφάλειας, δύο ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ναύαρχοι της γαλλικής ακτοφυλακής.
    Οι γκωλικοί δεν θα παραδοθούν εύκολα υπό τις προσταγές της Γερμανίας.
    Θα δούμε ΣΥΝΤΟΜΑ κι άλλα με πρώτο το ζήτημα του FREXIT...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΣΤΟΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.