19/7/17

Σάββας Καλεντερίδης: Τα σενάρια περί θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και η αυτοεκπληρούμενη προφητεία

  • Όλοι οι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου... (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Το τελευταίο διάστημα, σαν να έκανε κάποιο κέντρο ένα νεύμα, άρχισε μια βιομηχανία δημοσιευμάτων και φημών για επικείμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.
Ποιο όμως, το σενάριο που διακινείται και το «σκεπτικό» με το οποίο περιτυλίγεται;
«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο Κουρδικό και στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας κυρίως με τις χώρες της Δύσης. Επίσης, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη μεγαλειώδη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, είναι αντιμέτωπος με έναν εσωτερικό διχασμό, που τον αποδυναμώνει και δημιουργεί ερωτήματα στο κατά πόσο θα καταφέρει να εκλεγεί το 2019. Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να ενώσει τον λαό γύρω από το πρόσωπό του, θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, το οποίο προεξοφλεί ότι θα είναι νικηφόρο για την Τουρκία, άρα με την εθνική νίκη θα πετύχει να δημιουργήσει ένα εθνικό μέτωπο».
Ασφαλώς όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά επιβάλλεται να εργαζόμαστε πάνω σε σενάρια και εναλλακτικές και να είμαστε έτοιμοι για όλα, πολίτες, δημοσιολογούντες, πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι. Όμως, κάθε σενάριο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού και να στηρίζεται σε στέρεα δεδομένα, τα οποία, συνδυαζόμενα μεταξύ τους και προβαλλόμενα στο μέλλον, να δημιουργούν μια πιθανή κατάσταση, την οποία προετοιμάζεσαι να αντιμετωπίσεις αναλόγως.
Εδώ, όμως, τα δεδομένα είναι λίγα, ελλιπή και αυθαίρετα, ενώ λείπει μια εξαιρετικά σημαντική προϋπόθεση.
Το έχουμε ξαναγράψει. Η Τουρκία, από το 1923 μέχρι σήμερα, δεν έχει τολμήσει να κάνει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκτός των συνόρων της, αν δεν είχε την υποστήριξη ή τουλάχιστον την άδεια-ανοχή μιας μεγάλης δύναμης, τις πιο πολλές φορές των ΗΠΑ και ελάχιστες της Ρωσίας. Ποτέ, το ξαναγράφουμε, ποτέ η Τουρκία δεν διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση εκτός των συνόρων της, χωρίς τη στήριξη μιας μεγάλης δύναμης, και συμπεριλαμβάνουμε στις επιχειρήσεις ακόμα κι εκείνες που έγιναν εναντίον του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ακόμα και τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών. Για όλες υπάρχει άδεια και έγκαιρη προειδοποίηση των ΗΠΑ. Άρα, σημειώνουμε αυτήν την παράμετρο. Πάμε να δούμε τώρα το υπόλοιπο σενάριο.
Ο Ερντογάν το διάστημα αυτό είναι σε δεινή θέση διπλωματικά και οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες είναι στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους. Ακόμα και οι σχέσεις της με τη Ρωσία, παρά τη συμπόρευση σε ορισμένα όντως σοβαρά ζητήματα, δεν είναι χωρίς προβλήματα, τα οποία θα δούμε να ανακύπτουν όταν έλθει προς συζήτηση το νέο Σύνταγμα της Συρίας.
Άρα, ακόμα κι εάν δεχτούμε το «σκεπτικό» του σεναρίου, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο με μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καταστρέφοντας στην ουσία τις σχέσεις της Τουρκίας με τους δύο αυτούς θεσμούς και επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της χώρας του. Επίσης, το «σκεπτικό» δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Υπάρχει έρευνα –διενεργήθηκε πρόσφατα και δημοσιεύτηκε–, που λέει ότι σε επίπεδο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν τον Ερντογάν και το ΑΚΡ ανέρχονται στο ποσοστό –κρατηθείτε–, 1,5%!
Μπορεί να έχουμε κατηγορήσει για πολλά τον Ερντογάν, αλλά χαζός δεν είναι και δεν θα έδινε ποτέ την ευκαιρία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να απαλλαγούν απ’ αυτόν με ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.
Εκτός κι αν κάποιοι στο βαθύ παρασκήνιο αυτό επιδιώκουν και έδωσαν το νεύμα να διακινούνται τέτοια σενάρια στην Ελλάδα, για να λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Καλό είναι να συνέλθουμε σ’ αυτή τη χώρα, γιατί αρκετά έχουμε δει κι ακούσει τα τελευταία χρόνια.
Μας είπαν ότι «λεφτά υπάρχουν» και χρεοκοπήσαμε.
Μας είπαν ότι θα «σκίσουμε τα Μνημόνια» και φορτωθήκαμε το τρίτο το..., υποθηκεύοντας το σύνολο της εθνικής μας περιουσίας.
Μας είπαν ότι θα φέρουν «κανονικό κράτος» στην Κύπρο και λίγο έλειψε να χαθεί για πάντα η Κύπρος.
Τώρα, ας είμαστε καχύποπτοι με τα σενάρια που κυκλοφορούν για να φέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Σάββας Καλεντερίδης
  • Αναδημοσίευση εφ. δημοκρατία.
http://www.pontos-news.gr/article/167023/ta-senaria-peri-thermoy-epeisodioy-me-tin-toyrkia-kai-i-aytoekpliroymeni-profiteia

19 σχόλια:

  1. Επειδη αναφέρετε συνεχεια πως η Τουρκια δεν εκανε καμια μαγκια χωρις στηριξη καποιας μεγαλης δυναμης απο το 1923 και μετα, θελω να επισυμανω πως αλλη ηταν εξωτερικη πολιτικη του Εθνικου Συμβουλιου των στρατηγων και αλλη η πολιτικη του - παρανοϊκου - Ερντογαν. Θα πρεπει να λαμβανετε υποψιν σας πως για πρωτη φορα απο το 1923 τοσον η εξωτερικη οσον και η εσωτερικη πολιτικη των Τουρκων καθοριζονται απο ενα και μονο προσωπο και οχι καποιον φορεα προσωπων. Ο οποιος φορεας ουσιαστικα ηταν εκτελεστικο οργανο των ΗΠΑ στην περιοχη. Στα πιο πανω θα πρέπει να συνυπολογιστουν οι Νταβουτογλικες πολιτικες περι μετατροπης της γειτονος σε αυτονομη υπερδυναμη -απο περιφερειακο πιονι της Δυσης οπως ηταν μεχρι προσφατα. Τα πραγματα αλλαζουν και χρειαζεται πολιτικη διορατικοτητα και οχι προσκόλληση στους τυπους του παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15 χρόνια που είμαστε πράγματα ο Ερντογάν, ποιά ενέργεια έκανε;

      Διαγραφή
    2. Ο Ερντογαν ειχε πρωτο στοχο τον απολυτο ελεγχο στο εσωτερικο της Τουρκιας. Το οτι τα καταφερε αποτελει επιτευγμα με βαση το τι ισχυε εκει τον τελευταιο αιωνα. Αυτα τα 15 χρονια που αναφερεις ηταν αφιερωμενα στον πιο πανω σκοπο. Μπορει πλεον να ειναι ψυχικα αρρωστος - συμφωνα με εκθεσεις της CIA - αλλα ξερει καλα τη σειρα των ενεργειων που εχουν καθοριστει εδω και χρονια απο αυτον και τους μέντορες του..

      Διαγραφή
    3. :) Ευχομαι να εχετε δικαιο. Παντως ολες οι προεργασιες μια χαρα γινονται απο Αλβανια μεχρι Ιρακ. Τωρα αν δεν του βγαινουν τα κουκια στη Συρια και στο Ιρακ οι λογοι ειναι προφανεις. Υπαρχουν μεγαλυτερα θηρια που εμπλεκονται και επι χαρτου και επι εδαφους. Στο Αιγαιο δεν ξερω εαν υπαρχει παρομοια προθεση απο τις εν λογω δυναμεις.
      Ανεξαρτητα απο τα πιο πανω θα ειχε ενδιαφερον να μαθουμε απο ποιον εχει παρει την αδεια για την "Ασπιδα της Μεσογειου" οπως επισης και εκτιμηση για την εξελιξη του πιο πανω σχεδιου.
      Με συγχωρειτε βεβαια για την επιμονη, απλως ο καθενας καταθετει την εκτιμηση του για τα γεγονοτα, οπως τα αντιλαμβανεται, χωρις να ακυρωνει την αποψη των αλλων.

      Διαγραφή
  2. Αυτος που θα έπρεπε να φοβάται περισσότερο κάποιο θερμό επεισοδιο ειναι ο Ερντογαν.Μια τυχούσα άτυχης έκβαση του ισως ηταν και το κύκνειο άσμα του καθότι πλέον ο στρατος στην Τουρκία μονο μια αναγκαία προϋπόθεση για την εκδήλωση πραξικοπήματος δεν εχει έστω και ως πρόσχημα.Τη λαϊκή δυσαρέσκεια.Ολες τις άλλες τις εχει.Για αυτο κατα τη γνώμη μου έληξε και την επιχείρηση στη Ροζαβα οταν είδε να έρχονται οι νεκροί πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επιχείρηση στην Αλ Μπαμπ την έκανε με την άδεια της Ρωσίας.
      Όταν πήγε να περάσει μερικά μέτρα κάτω από τη γραμμή που συμφώνησαν, οι Τούρκοι δέχτηκαν επίθεση από ρωσικό αεροπλάνο και είχαν 13 νεκρούς αξιωματικούς.
      Οι Ρώσοι δήλωσαν επίσημα ότι "βρέθηκαν σε μέρος που δεν είχαμε συμφωνήσει".
      Το άρθρο πρέπει να διαβαστεί γραμμή γραμμή, λέξη λέξη.
      Δεν βάζουμε την υπογραφή μας για πλάκα και δεν γράφουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι.

      Διαγραφή
    2. Δε τα αμφισβητώ αυτά που γράφετε..Προσθετω στην τελευταία πρόταση του σχολίου προηγούμενου σχολίου μου ενα και.Και για αυτο έπρεπε να γράψω διότι αμέλησα τους ανωτέρω κρίσιμους παράγοντες.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνω απολυτα οτι πρεπει να εχουμε ματια 14 παρ'ολο που οι περιστασεις μας ευνοουν ισως για πρωτη φορα
    Ακομα και οι ωμες δηλωσεις τουρκων αξιωματουχων για το Κυπριακο και στα μουτρα Ευρωπαιων οτι ο στρατος τους θα παραμεινει γιατι εχουν στοχο την πληρη καταληψη του νησιου μας ευνοει,ασε που για το χρημα των κοιτασματων οι Αμερικανοι και Ευρωπαιοι θα μας στελνουν σε λιγο γλυκα στο σπιτι,εν τουτοις οσο στριμωχνεται ο σουλτανος τοσο πιο απροβλεπτος γινεται.
    Επαγρυπνηση λοιπον,ομοψυχια,σχεδιο και υπομονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακαταμάχητη στη λογική της συγκρότηση, στηριγμένη σε συγκλίνουσες σοβαρές και αξιόπιστες τουρκικές και ξένες μαρτυρίες όσο και στα γεγονότα, εθνικά υπεύθυνη, επιβάλλουσα την προσοχή, τον σεβασμό και την αφύπνιση του αισθήματος προσωπικής ευθύνης κάθε υπευθύνου, η παραπάνω ανάλυση/επισήμανση του κ. Σάββα Καλεντερίδη.
    Δεν νομίζω ότι προσφέρεται σε σχολιασμούς, μόνο σε σοβαΡΌ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ παντός υπευθύνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακαταμάχητη στη λογική της συγκρότηση, στηριγμένη σε συγκλίνουσες σοβαρές και αξιόπιστες τουρκικές και ξένες μαρτυρίες όσο και στα γεγονότα, εθνικά υπεύθυνη, επιβάλλουσα την προσοχή, τον σεβασμό και την αφύπνιση του αισθήματος προσωπικής ευθύνης κάθε υπευθύνου, η παραπάνω ανάλυση/επισήμανση του κ. Σάββα Καλεντερίδη.
    Δεν νομίζω ότι προσφέρεται σε σχολιασμούς, μόνο σε σοβαΡΌ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ παντός υπευθύνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I will quote the Spartans here, "we do not care to know at what level the enemy army is, but we must be 100% sure of our own".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σενάριο δεν στέκει μόνο όταν θεωρεί ότι θα το επιδιώξει ο Ερντογάν...

    ΔΕΝ θα το έκανε αυτό,τώρα,ο Ερντογάν,έχει δίκιο ο Σάββας.

    Σκεφτείτε το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να έχουν ήδη έναν αντίστοιχο Ιωαννίδη,ο οποίος βλακωδώς θα έχει πιστέψει άλλα,θα περιμένει άλλα,και άλλα να πέσουν στο κεφάλι μας... Ξανά!!!

    Σε ποια περίπτωση το καρατομημένο στρατιωτικό καθεστώς της Τουρκίας θα επέστρεφε και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες,με ταυτόχρονη απομάκρυνση Ερντογάν;

    Με ποιο τρόπο θα επέστρεφε η Τουρκία και πάλι στην αγκαλιά της Δύσης;

    ΥΓ
    Είναι νομίζω λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο θερμό επεισόδιο μιας και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο,ειδικά αν υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητε Σαββα λογικα τα δυο βασικα επιχειρηματα σου και μακαρι να επαληθευτείς αλλα ...οι καιροι είναι γκαστρωμένοι και δεν ξερουμε ποιος εκανε τη ζημια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι κινήσεις στη σκακιέρα του Ερντογάν είναι πλέον ελάχιστες και περιορισμένες. Συμφωνώ με την τοποθέτηση σας ότι ο "Σουλτάνος" δεν είναι χαζός ώστε να αποτελειώσει τις σχέσεις του με NATO-USA- ISRAEL-EU. Πίστεύω ότι μόλις εδραιωθεί η δυναμική του κοιτάσματος στην Κύπρο τότε είναι που θα έχουμε σημαντικότατες γεωπολιτικές εξελίξεις!(1-2 μήνες) Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις των κοιτασμάτων, που όπως όλα δείχνουν, είναι σωστές η Κύπρος μεταμορφώνεται στον πιο πολύτιμο ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και τη μοναδική χώρα της EU με κοιτάσματα!!! Είναι τόση πολύτιμη αυτή η η γεώτρηση που το τελευταίο διάστημα έχει επιρρεάσει αρνητικά τις Ευρωπαίκες αγορές καθώς μεγάλα Funds ρευστοποιούν για να είναι έτοιμα επενδύσουν σε πετρέλαιο (δημοσιεύματα για σημαντικές απώλειες Γερμανία- Γαλλία-Αγγλία και κινήσεις Funds). Πού θέλω να καταλήξω...
    Αυτό θα είναι μία ακόμα οδυνηρή ήττα για τον Σουλτάνο, ίσως και η καθοριστική όντας χαμένος και έξω από το παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα. Διπλωματικά έχει απομονωθεί, γεωπολιτικά η απώλεια εδαφικής κυριαρχίας, από το DEAL των Κούρδων (ακολουθούν και οι Αρμένιοι!!!) με τους Αμερικάνους, είναι δεδομένη και χάνοντας και την Κύπρο βγαίνει εκτός "παιχνιδιού" και στον ενεργειακό τομέα! Θεωρώ λοιπόν ότι τα "ψωμιά" του "Σουλτάνου" είναι πολύ μετρημένα και ΙΣΩΣ το μόνο που θα αντιμέτωπίσουμε είναι κάποια σπασμοδική κίνηση ALL OR NOTHING γιατί ιστορικά έχει δείξει ότι ρισκάρει με αυτόν τον τρόπο (Συρία - δημοψήφισμα - πραξικόπημα) και γι' αυτό χρειάζεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ....
    Δυσμενέστερο σενάριο για εμάς ....Οι Κεμαλιστές στρατηγοί (φυλακισμένοι μέχρι στιγμής) ανακτούν την εξουσία σε μία Τουρκία έτοιμη προς ομοσπονδιοποίηση έχοντας όμως "ξεφορτωθεί" τον αντιπαθή σε όλους "Σουλτάνο" και για να εδραιωθούν κάνουν το σχετικό παζάρεμα (στο όποίο είναι "γάτοι") με ποιους άλλους...τους Αμερικανούς που δράττονται της ευκαιρίας να αποθήσουν την Ρωσσία και να ισχυροποιήσουν την επιρροή τους οριστικά στον ενεργειακό χώρο!!! Πιο θα είναι το τίμημα (παζάρι);
    Ανατολικά το παιχνίδι θα έχει χαθεί (Κούρδοι - Αρμένίοι παίρνουν τα εδάφη που διεκδικούν και έχουν συμφωνηθεί με τους Αμερικάνους)
    Νότια η ΑΟΖ χάθηκε και ήδη έχει μοιρασθεί.
    Βόρεια είναι το Ρωσικό "τοίχος" όπότε η μοναδική τους δίοδος είναι Δυτικά το πολυπόθητο Αιγαίο!!!
    Έχοντας λοιπόν "ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ" ή διαφορετικά το "ΟΚ" από τους Αμερικανούς, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, θεωρώ ότι θα δούμε επιθετική κίνηση από τους γείτωνες!
    Στο μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σας κ. Καλεντερίδη είναι στο ότι λόγια όπως "λεφτά υπάρχουν", "θα σκίσω τα μνημόνια" κτλπ έχουν ειπωθεί από στόματα "ΛΑΚΕΔΩΝ" και ούτε τολμώ να τα βάλω στην ίδια κατηγορία με λόγια ή σενάρια αν θέλετε για να μην πώ προφητείες Αγίων Πατέρων!
    Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χάθηκε η ελληνική πολεμική αρετή; Τόσος κατευνασμός προς την Τουρκία και φόβος;
    Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O Ταγίπ θα φύγει μόνο όταν του επιτρέψουν να φύγει.Αφού θα έχει πει μέχρι τελευταία σταγόνα το ποτήρι και έχει χρεωθεί την καταστροφή που του ετοιμάζουν.Αυτοί που θα έρθουν στην θέση του και σίγουρα δεν θα είναι η Μεράλ Ακσινέρ, (που γράφεται τις τελευταίες ημέρες δεξιά και αριστερά) θα βρεθούν στην θέση του Κεμάλ ,του Καραμανλή,του Βενιζέλου.Θα έρθουν για να σώσουν από την κατηφόρα και θα πρέπει να έχουν προίκα πολιτική και στρατιωτική ώστε ο γκέκας να γυρίσει ξανά στο μαντρί.Οι εξελίξεις θα είναι πιο γρήγορες από όσο μπορούμε να φανταστούμε.Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε μερικά χρόνια ποια μορφή θα έχει Τουρκία.Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι η ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λογικα σεναρια μπορουμε να κσνουμε πολλα.πολλες φορες ομως η φωτια κινει εξωλογικα απροσμενα και τοτε ο κινδυνος ειναι μεγαλος.ο σαββας λεει να ειμασται ετοιμοι και για αυτο.απλα λογικα δειχνει πως δε του βγαινει του σουλτανου.αυτο καταλαβα εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.