17/6/10

Εμπλοκή ΟΗΕ στο θέμα πετρελαίων ζητά ο Μπαγίς

Του Κωστάκη Αντωνίου
Εμπλοκή του ΟΗΕ στο θέμα των ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδιώκει η Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί μόνο μέσω των Ηνωμένων Εθνών και ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ρεαλιστική συμφωνία στο πρόβλημα των πετρελαίων.

Ο Μπαγίς κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στη συνολική επίλυση του Κυπριακού, και ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει ότι ο Έρογλου είναι "πολύ αποφασιστικός" για λύση μέχρι τέλους του χρόνου. "Εάν το θέλουν και οι δύο πλευρές, η εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου είναι εφικτή. Δεν υπάρχει τίποτε το καινούργιο για να μάθουν οι δύο πλευρές, αφού τα γνωρίζουν όλα σχετικά με τις θέσεις τους", είπε.
Αναφερόμενος στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο Τούρκος διαπραγματευτής ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των εκπροσώπων της στις Βρυξέλλες κατά 50%, προκειμένου να παρεμποδίσει την ψήφιση του κανονισμού, κίνηση που -κατά τον ισχυρισμό του- καταδεικνύει "πόσο εύλογος και σωστός είναι ο κανονισμός".

Οι δηλώσεις του Μπαγίς έγιναν στην εφημερίδα "Χαβαντίς" και ο Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε ότι ζήτησε από την εγκάθετη διοίκηση να αποστείλει στις Βρυξέλλες, ως απεσταλμένους της, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον πρώην "υπουργό εξωτερικών" Τουργκάι Αβτζί για να προβάλουν τις τουρκοκυπριακές θέσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, ανέφερε ότι αυτές προϋπήρχαν και είπε πως "δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα σοβαρά η σχέση αυτή".

Ο Έρογλου δεν θέλει...

Στο μεταξύ, ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε σαν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι ο Έρογλου επιθυμεί πραγματικά επίλυση του Κυπριακού έως το τέλος του χρόνου. "Η υποτιθέμενη επιθυμία του είναι απλά μια βιτρίνα", τόνισε.

Ο Ταλάτ τόνισε ότι είναι λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση. "Επιθυμούν μεν λύση, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο την επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι", ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν σαν στόχο να πετύχουν περισσότερες παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά, μέσω της παρεμπόδισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Χαρακτήρισε λάθος να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το περιουσιακό, το οποίο χαρακτήρισε "ακανθώδες ζήτημα που δεν έχει μελετηθεί αρκετά". Υποστήριξε ότι, ξεκινώντας από το θέμα αυτό, προσφέρεται η δυνατότητα στους Ελληνοκυπρίους να αναβάλουν την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού στο Ισραήλ, χαρακτήρισε ως "πρωτόγονη πολιτική" τη θέση ότι "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου".
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. γράφω για να γράφω,και κανείς δεν ακούει.
    γιατί διαχειριστές δεν επεκτείνετε τα ναυτικά μίλια
    γιατί σας υπολογίζουν και σας θεωρούν αδύναμους (ΣυΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΟΣΗΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ)
    Γιατί επί τουρκοκρατίας τα νησιά μας, και περισσότερο πληθυσμό είχαν και κρατούσαν όλο το ναυτικό εμπόριο στα χεριά τούς.
    Ξεχνάτε ότι όταν κάποια κράτη για να δημιουργήσουν ανάπτυξη σε άγονες περιοχές απάλαινε τις περιοχές αυτές από τις φορολογικές υποχρέωσης.
    Ξεχνάτε ότι βυζαντινοί έχασαν γιατί παρακμάζουν πρώτα οικονομικά
    χάνοντας το εμπόριο από την μεσόγειο.
    Οράτε ότι βάζοντας φόρους και βιάζοντας τούς Ελληνες στερώντας τούς το δικαίωμα του ευ ζην .θα έχετε ανάπτυξη .Δες το Ελληνικό παρελθόν τι έγινε όταν πήραν τέτοια μετρά
    Έχετε σχολές τεχνικές για να παράγουν τεχνίτες οι οποίοι θα στελεχώσουν την βιομηχανία μας.Ερευνητές μαστοριά εργάτες επαγγελματίες με γνώσεις η κάνετε εξαγωγή με μίζα όλα τα ελληνικά παιδιά
    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι δεν ακούτε τουλάχιστον μην πουλάτε αυτά που βρήκατε ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ .
    Κάνετε τόσα έξοδα για τις δύσκολες στιγμές αξιοπιστία η μην κάνετε εξοδα.
    ΡΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.