15/6/10

Κυοφορία νέου πολιτικού σκηνικού

Tου Σταυρου Λυγερου
Το οικονομικοκοινωνικό κραχ προσδίδει μια νέα ποιότητα στην προϋπάρχουσα κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης. Η ηθικοπολιτική απαξίωση του δικομματισμού ολοκληρώνεται. Η ανυπαρξία εναλλακτικής λύσης εντός πολιτικού συστήματος εξασφαλίζει κάποιο χρόνο στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά τίποτα περισσότερο.

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού άρχισε πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, αλλά η κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις. Στη Δεξιά, η πρώτη διάσπαση επήλθε με την εδραίωση του ΛΑΟΣ. Η επιλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών να προκαλέσει τη διαγραφή της από τη Ν.Δ. σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου γύρου, αφού είναι δεδομένο ότι θα ιδρύσει δικό της κόμμα. Η Ντόρα Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να εκφράσει πολιτικά τη (νεο)φιλελεύθερη Δεξιά, που στεγάζεται στη Ν.Δ., αλλά δεν νιώθει βολικά με τη φυσιογνωμία της λαϊκής Δεξιάς του Αντώνη Σαμαρά. Το εγγενές μειονέκτημα στο εγχείρημα της θυγατέρας Μητσοτάκη είναι ότι η νεοφιλελεύθερη Δεξιά δεν έχει αξιόλογη αυτόνομη εκλογική απήχηση, όπως απέδειξαν οι αποτυχίες του Στέφανου Μάνου. Οι νεοφιλελεύθεροι άσκησαν εξουσία, πατώντας στην παραδοσιακή δεξιά εκλογική πελατεία, που στη μεγάλη πλειοψηφία της κινείται ιδεολογικά ανάμεσα στη λαϊκή Δεξιά και στο μόρφωμα του καραμανλικού φιλελευθερισμού. Η προσδοκία της Ντόρας Μπακογιάννη είναι να λειτουργήσει μελλοντικά ως εταίρος σε κυβερνήσεις συνασπισμού. Αυτό προϋποθέτει ότι το υπό ίδρυση κόμμα θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή κοινοβουλευτική παρουσία. Εάν αυτό συμβεί, η αναδιάταξη στον χώρο της Δεξιάς θα ολοκληρωθεί.

Η κρίση λειτούργησε ως καταλύτης και στον χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η απόσχιση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με σκοπό τον μετασχηματισμό της σε νέο κόμμα, έλυσε μια αντίφαση δεκαετιών, αφού ο Συνασπισμός ήταν δύο κόμματα σε συσκευασία ενός. Εάν η Ανανεωτική Αριστερά συνεργασθεί εκλογικά με τους Οικολόγους-Πράσινους κατά πάσα πιθανότητα θα τα καταφέρουν και οι δύο να επιβιώσουν κοινοβουλευτικά.

Η εμφάνιση βιώσιμων πολιτικών οργανισμών στη Δεξιά και στην Αριστερά εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει το κυρίαρχο μοντέλο του κόμματος-φυλής, επειδή συμβάλλει στην αντιστοίχιση των κομματικών σχηματισμών με υπαρκτά στην κοινωνία ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα. Η κρίση σαρώνει τα στρεβλωτικά επιθέματα και αναδεικνύει τον πυρήνα. Μόνο η Κεντροαριστερά μοιάζει αλώβητη. Μοιάζει, αλλά δεν είναι. Ο ιδεολογικοπολιτικός κατακερματισμός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει οδηγήσει σε διάσπαση για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή το σύνδρομο του «μαντριού» είναι πιο ισχυρό και δεύτερον, επειδή η ενότητα ενισχύεται από την άσκηση της εξουσίας.

Στις συνθήκες οικονομικοκοινωνικού κραχ, όμως, η εξουσία τείνει από κεντρομόλος να μετατραπεί σε φυγόκεντρο δύναμη. Η «θεραπεία-σοκ» απειλεί να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση Παπανδρέου. Εάν υπό την πίεση εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, θα τεθεί εκ των πραγμάτων ζήτημα αντικατάστασής της από άλλο σχήμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε σαν καταλύτης για την εκδήλωση κυοφορούμενων εδώ και καιρό διασπαστικών τάσεων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. >Κυοφορία νέου πολιτικού σκηνικού<

    Δηλαδή, είναι νέο σκηνικό όταν οι ίδιοι ηθοποιοί, αυτούς που βλέπουμε από το 1974 και μετά (νέοι ήμασταν και γεράσαμε), αλλάζουν θέση επί σκηνής;

    Το μόνο νέο -πραγματικά νέο- σκηνικό μπορεί να προκύψει από την παντελή κατάργηση του παλιού. Βρε κάψτε το μπουρδέλο της Βουλής να δούμε την υγειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΝΔ, με την αντιμετώπιση που είχαν οι νεοδημοκράτες από την κυβέρνηση του φούσκα και το λοιπό σκυλολόι των οικονομισάριων τρωκτικών, στυλ Πάτροκλου, θα δει νίκη σε εκλογές μόνο στην άλλη ζωή (αν υπάρχει).
    Όσο αφορά στην κόρη του δράκουλα ροφού, μπακογιάννενα, είναι σίγουρο ότι βάζοντας μπροστά τον πολιτικό της εγωϊσμό, θα ήθελε να συνεργαστεί στο εγγύς μέλλον με τον ΓΑΠ, γιατί δεν αντέχει να είναι έξω από τη μασαμπούκα.
    Λέω θα ήθελε γιατί κι' αυτή θα πάρει ούμπαλα από τους δεξιούς. Θα την ψηφίσουν μόνο οι κοψομεσάκιδες που ακόμα περιμένουν να τους βολέψει κανένα παιδί.
    Όλοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων θέλουν κρέμασμα. Ειδικά όμως τα θρασίμια της σημερινής κυβέρνησης πριν το κρέμασμα χρειάζονται ανασκωλοπισμό.Έσπειραν το χάος και τον πανικό με τις έντεχνες διαδόσεις τους, ανέβασαν τα speads και με τις τράπεζες που συνεργάστηκαν σε μερικά χρόνια θα μασαμπουκιάζουν εις υγεία του πανηλίθιου ελληνικού λαού.
    Πραγματικά αν και δεξιός θα ψήφιζα ΚΚΕ με μια προϋπόθεση. Εάν έβγαινε στην εξουσία να ανοίξει γκουλάγκ και να χώσει μέσα τον βολεψάκια αμνήμονα ελληνικό λαό.
    ΚΡΕΜΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ !!!

    ΦιτυλαΝαύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως θα ονομάσει η Ντορέτα το νέο της κόμμα,
    Νέα Οικογενειοκρατεία;

    Έλεος πια, τόσο δούλεμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό, ΝΕΟ σκηνικό, δεν το λες!
    Είναι το ίδιο κακό έργο, με τους ίδιους κάκιστους ηθοποιούς, στους ίδιους ανιαρούς ρόλους, στο ίδιο εφιαλτικό σκηνικό.
    Το ότι θα γίνουν μικροαλλαγές στα κοστούμια και αντί για τον ...Πάριο θα τραγουδάει ο Νταλάρας, αυτό όχι μόνο δεν είναι αλλαγή, αλλά ΜΙΑ ΑΠ' ΤΑ ΙΔΙΑ !!!

    Αλλαγή σκηνικού σημαίνει ότι:

    ΠΡΕΠΕΙ να γίνει καθολική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και αλλαγή στην οργάνωση του Κράτους, με άτομα καταξιωμένα.
    Για να γίνει αυτό, πρέπει ΠΡΩΤΑ να γίνουν εκλογές με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ χωρίς όρια 3% και λοιπές σαχλαμάρες.

    Για μια Ελλάδα αποκεντρωμένη και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ οργανωμένη με μικρούς δήμους και κοινότητες για τα μικρά έργα και Μεγάλες Περιφέρειες με την δική τους κυβέρνηση και μπάτζετ για τα μεγάλα.

    Η Κεντρική Κυβέρνηση θα συνθέτει τις αποφάσεις των Περιφερειών (ιστορικά είναι 7 στην Ελλάδα) και θα έχει μόνο την ευθύνη της Εθνικής Άμυνας, της Εθνικής Οικονομίας, της Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής, της Εθνικής Παιδείας και της Ανώτατης Δικαιοσύνης.

    ΟΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ!!!
    Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή τίμιων και ικανών ανθρώπων που μπορούν να αναλάβουν τα διάφορα καθήκοντα, οι οποίοι τώρα είναι αποκλεισμένοι από την πολιτική λόγω εκλογικού συστήματος.
    Οι οποίοι δεν θέλουν να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές αρχηγίσκων και αρχηγιδίων για να μπουν στις κομματικές εκλογικές λίστες.
    Με Απλή Αναλογική, όλοι αυτοί έχουν την δυνατότητα να μπουν στην πολιτική.
    Μπας και δούμε άσπρη μέρα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *****Αυτό, ΝΕΟ σκηνικό, δεν το λες!
    Είναι το ίδιο κακό έργο, με τους ίδιους κάκιστους ηθοποιούς, στους ίδιους ανιαρούς ρόλους, στο ίδιο εφιαλτικό σκηνικό.***** και τους ιδιους ηλίθιους και μοιραίους θεατές.....Δυστυχώς όλα τα κακά πηγάζουν από τον αγνό ελληνικό λαό και ίσως από τα 450 χρόνια εκτουρκισμού μας.Ναι, ξαφνικά κατάλαβα πόσο δίκαιο έχει ο Β.Λεβέντης που ξεφωνίζει τις 2 οικογένειες.Και ξεφωνίζει και εμάς ...Και ευθέως και εντίμως μας λέει βόδια,γιατί τέτοια είμαστε.Πιθανόν μαζί με τις δημοτικές να γίνουν και γενικές εκλογές και τότε θα εχουμε την ευκαιρία εμείς τα βόδια να πάρουμε τις τυχες μας στα χέρια μας.Απο την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.