28/3/14

Το Βερολίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι διατηρεί «παθητική» στάση απέναντι στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν προσπαθεί να αποτρέψει μια πιο δυναμική απάντηση του ΝΑΤΟ στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, είπε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα.
Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν στη συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) περί του ότι το Βερολίνο διατηρεί «παθητική και διστακτική» θέση στο ΝΑΤΟ, ο Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί σε «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν κατανοώ (γιατί γίνονται) συζητήσεις σαν αυτήν δημοσίως πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε όταν ρωτήθηκε για το άρθρο, ο συντάκτης του οποίου επικαλέστηκε πηγές στις Βρυξέλλες κατά τις οποίες η Γερμανία διατηρεί επιφυλάξεις για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. «Φυσικά οι προσδοκίες σε ορισμένες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερες», προσέθεσε ο Σταϊνμάγερ. «Εμείς θα καταστήσουμε σαφές ότι οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ μπορούν να υπολογίζουν στην προστασία μας και την αλληλεγγύη μας. Θα κάνουμε μια σαφή συζήτηση στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα».

Στο άρθρο της FAZ υποστηρίζεται ότι πηγές του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Γερμανία εμφανίζεται να αναλάβει ένα ρόλο δευτεραγωνιστή, παρόμοιο με εκείνον που είχε διαδραματίσει στον πόλεμο της Λιβύης. «Δεν εκτιμώ και πολύ τα παιγνίδια αυτά, την "επίρριψης ευθυνών", δημόσια, για το ποιος κάνει περισσότερα ή ποιος κάνει λιγότερα πριν καν οι υπουργοί (Εξωτερικών) του ΝΑΤΟ (. . .) εξετάσουν τα δεδομένα», είπε ο Σταϊνμάγερ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή όταν έχουμε μια τέτοια κρίση στην καρδιά της Ευρώπης. Για εκείνους που πραγματικά θέλουν να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και οι ακόμα προφανείς κίνδυνοι κλιμάκωσης, είναι σημαντικό (οι ΥΠΕΞ) να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτή τη συζήτηση στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ με την απαραίτητη σοβαρότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.