28/3/14

Bloomberg Businessweek: Η Ελλάδα κατόρθωσε το ακατόρθωτο

Το γράφημα για την επιτοκιακή ψαλίδα (σπρεντ) που δημοσιεύει το Bloomberg Businessweek
Ένα ακόμη θετικό και εγκωμιαστικό δημοσίευμα στον διεθνή Τύπο προστίθεται στα αρκετά που έχουν γίνει τελευταία για την πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τη διαδικτυακή έκδοση του Bloomberg Businessweek, με τίτλο «Γεια σου! Η Ελλάδα κατορθώνει μια απίστευτη ανάκαμψη».
Κατά τον αρθρογράφο Πίτερ Κόι, η πορεία διακύμανσης της λεγόμενης επιτοκιακής ψαλίδας (ή spreads) των ελληνικών ομολόγων δείχνει μια αξιοθαύμαστη ιστορία. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε φτάσει στο τιμωρητικό και απαγορευτικό 30% στην αιχμή της κρίσης, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει κάτω από το 7%. Αυτό δείχνει την όλο και μεγαλύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της.
Είναι σπάνιο, προσθέτει το δημοσίευμα, μια χώρα να μπορεί να αποκαθιστά την εικόνα τους προς τους πιστωτές τόσο γρήγορα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι την τρέχουσα εβδομάδα, ορισμένες ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να διαθέσουν στις διεθνείς αγορές μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη δυνατότητά τους να χορηγούν νέα δάνεια.
Πάντως, δεν παραβλέπεται το ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Κατά τον αρθρογράφο, η κυριότερη από αυτές είναι ότι η λιτότητα δεν επαρκεί για επανέλθει η ανάπτυξη. Η χώρα, λέει, πρέπει να εξαλείψει επιδοτήσεις και φραγμούς που προστατεύουν συμφέροντα με πολιτικές διασυνδέσεις, ενώ την ίδια στιγμή επιβαρύνουν την κοινωνία και βλάπτουν την ανάπτυξη.
Αναφορά γίνεται και στην έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία κατονομάζει «περισσότερους από 500 περιορισμούς που ρυθμίζουν σχεδόν τα πάντα, από τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος μέχρι την πώληση βιταμινών από τα φαρμακεία», με κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Πάντως, τονίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητά «βαθύτερες και ταχύτερες» δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς «η αναμενόμενη ανάκαμψη θα είναι διστακτική και εύθραυστη, υπονομεύοντας τις προοπτικές της χώρας για ανάπτυξη».
Διεύθυνση άρθρου: 
Πηγή: Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Από gala δεν ξέρω, δεν ξέρω και τι είδους επεξεργασία είναι αυτή που δεν μπορούν να την κάνουν οι Έλληνες παραγωγοί και fwanzoun, δεν ξέρω γιατί έχει φαγωθεί η κυβέρνηση να την περάσει αν και ναι το gala εδώ κρατάει δυο βδομάδες, αλλα το ότι αν περάσει η τροπολογία για το gala η Ελλάδα θα βγει στις αγορές να δανειστεί χρήματα μου φαίνεται κάπως οξύμωρο!

    Επιπλέον τόσον καιρό δεν ήταν όλο το ζήτημα να πάψουμε να δανειζόμαστε για να ξεχρεώσουμε το μη βιώσιμο χρέος? Τώρα τι ακριβώς προσπαθούμε? Να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε ακόμα περισσότερα? Δεν καταλαβαίνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μυστική συνταγή του success story είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προέκυψε, έπειτα από προσεκτικά σχεδιασμένο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, απολύσεις, μειώσεις μισθών, αυξήσεις φόρων, μίζες, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αυξήσεις τιμολογίων και ξεπούλημα ορυκτού πλούτου, που σε συνδυασμό με την κρατική βία και τις αυτοκτονίες, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τι δεν καταλαβαινουμε ; Θα μας τρελλανετε τελικα κι εσεις που τα διαφημιζετε εδω μεσα. Λες και ειναι υψηλα . . . οικονομικα. Ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.