30/3/14

Γαλλία: Εν μέσω φημών για ανασχηματισμό ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών


Με τη φημολογία για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης εντείνεται, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών οι Γάλλοι. Στο πρώτο γύρο η δεξιά και κυρίως η ακροδεξιά κατέγραψαν σημαντική άνοδο ενώ αντιθέτως οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταποντίστηκαν.

Οι κάλπες, στο πρώτο κρίσιμο πανεθνικό τεστ για τον Ολάντ μετά την ανάδειξή του στην προεδρία, τον Μάιο του 2012, θα κλείσουν μεταξύ 19.00-21.00, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε δήμου.
Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο, αμέσως μετά τις εκλογές να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Η παραμονή του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό στη θέση του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εύρος της νίκης ή της ήττας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις μεγάλες πόλεις που ελέγχει το PS και ενδέχεται να τις χάσει σε αυτόν τον γύρο: το Στρασβούργο, την Τουλούζη, το Σεντ-Ετιέν, το Μετς, την Καέν και τη Ρενς. Στο Παρίσι, που για πρώτη φορά θα αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο, θα τεθούν αντιμέτωπες η Σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό και η δεξιά Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται ιδιαίτερα αμφίρροπη.
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, μετά τη νίκη του στο Ενίν-Μπομόν από τον πρώτο γύρο, ενδέχεται σήμερα να εκπορθήσει και άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Φρεζί και την Μπεζιέρ.
Με τον ανασχηματισμό που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας ο Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσει να αποφύγει ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος πολλά στελέχη του οποίου φέρονται δυσαρεστημένα από τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Ως πιθανότερος διάδοχος του Ερό στην πρωθυπουργία φέρεται ο δημοφιλής και φιλόδοξος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η αναβάθμιση του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς που πάντως επαναλαμβάνει διαρκώς ότι είναι "πολύ καλά" εκεί που βρίσκεται σήμερα. Ένα άλλο όνομα που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό του απερχόμενου δημάρχου του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ   ΑΜΠΕ/Γαλ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.