31/3/14

Η στάση του Κολοκοτρώνη και η πρώτη αερομαχία S-300 - Τρόλεϋ: 0-1

Σάββας Καλεντερίδης
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε ακροθιγώς στις παράπλευρες απώλειες που θα έχουν Κύπρος και Ελλάδα από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Ρωσία, απώλειες που θα δυσχεράνουν την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, που γίνεται με τεράστιο κόστος και τιτάνιες προσπάθειες του λαού.
Επαναλάβαμε, μάλιστα, ότι εμείς οι Ελληνες θα πρέπει να βρούμε τρόπους -τέτοιοι υπάρχουν και μάλιστα πολλοί, αρκεί να το θέλουν οι κυβερνώντες- αντί να περιορίσουμε, να διευρύνουμε την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία αλλά και με την Ουκρανία, χωρίς να διαταράξουμε τις στρατηγικές σχέσεις που διατηρούμε με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Για όσους ενδεχομένως απορούν, να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία, που είναι κι αυτή μέλος του ΝΑΤΟ και διατηρεί στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ απ’ ό,τι η Ελλάδα, αφού η Ουάσινγκτον τα τελευταία 40 χρόνια συμπλέει με την Αγκυρα στα ζητήματα του Αιγαίου και της Κύπρου, με κορυφαίο παράδειγμα την εισβολή αλλά και τη συνεχιζόμενη κατοχή, αμφότερα αδιανόητα, χωρίς όχι απλώς τη στήριξη αλλά την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ, ενώ έχει ήδη έναν στρατηγικής σημασίας αγωγό με τη Ρωσία, τον Blue Stream, έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για τη διέλευση του South Stream από τη δική της ΑΟΖ, για να καταλήξει στη Βουλγαρία. Να σημειώσουμε ότι και η Βουλγαρία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., υπέγραψε συμφωνία να διέλθει ο αγωγός από το έδαφός της, ενώ στην Ελλάδα έπεσε μια κυβέρνηση για να μην έλθει ο ίδιος αγωγός, και ήλθε στη θέση της η χειρότερη κυβέρνηση αχυρανθρώπων που είχε ποτέ η Ελλάδα. Να μην αναφερθούμε στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, γιατί ήδη το κάναμε στο προηγούμενο άρθρο μας.

Ενώ λοιπόν θέλαμε να αφιερώσουμε το παρόν άρθρο στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να καλυφθεί η δουλοπρέπεια -υπάρχει πιο ακριβής λέξη, αλλά αποφεύγουμε τη χρησιμοποίησή της δι’ ευνοήτους λόγους- των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στις ΗΠΑ, απέναντι στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της συνεργασίας της Ελλάδας με τον ρωσικό παράγοντα, ήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της μετακίνησης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 από την Κρήτη για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, που είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Οι S-300 δεν παρήλασαν. Επειδή δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, θα αναφέρουμε τις δύο εκδοχές. Η μία είναι ότι δεν είχε υπολογιστεί το ύψος των ηλεκτροφόρων καλωδίων των τρόλεϊ και η άλλη ότι υπήρξε παρέμβαση της πρεσβείας των ΗΠΑ να μην παρελάσουν, για να μη δώσει αίσθημα σιγουριάς στον ελληνικό λαό ένα όπλο ρωσικής κατασκευής. Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν έχουμε να πούμε τίποτα, θα λυθεί το ζήτημα με διοικητικά μέτρα. Αν συμβαίνει το δεύτερο, αν δηλαδή μια ξένη δύναμη πείθει τον πολιτικό προϊστάμενο του ΥΕΘΑ να μην επιτραπεί η συμμετοχή του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στην παρέλαση, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα συμβεί αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις πολεμικής κρίσης!

Οι φόβοι και οι ενστάσεις μας λαμβάνουν εφιαλτικό χαρακτήρα, ακριβώς γιατί έχουμε ιδίαν πείραν από τον δουλικό και εξευτελιστικό για Ελληνα υπουργό Εξωτερικών τρόπο με τον οποίο ο νυν ΥΕΘΑ χειρίστηκε τα από κάθε άποψη απαράδεκτα και επαίσχυντα διαβήματα των Τούρκων αλλά και της πρεσβείας των ΗΠΑ για την παρουσίαση του βιβλίου του Μουράτ Καραγιλάν «Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν» στο Πολεμικό Μουσείο.

Τέλος, αφού υπενθυμίσουμε ότι η σωστή στάση κάθε Ελληνα είναι αυτή του Κολοκοτρώνη, που απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μετά την απελευθέρωση, είπε «ούτε αγγλόφιλος ούτε γαλλόφιλος ούτε ρωσόφιλος, είμαι θεόφιλος, γιατί μόνον ο Θεός αγαπάει την Ελλάδα», να αναφερθούμε στο…ισχυρότερο επιχείρημα εκείνων που δαιμονοποιούν κάθε απόπειρα συνεργασίας με τη Ρωσία. Αυτό είναι το «μην εμπιστεύεστε τους Ρώσους, γιατί θα μας πουλήσουν όπως έγινε στα Ορλωφικά».

Να πούμε λοιπόν ότι τα Ορλωφικά ήταν μια εξέγερση που υποκινήθηκε από τους Ρώσους, για να δημιουργηθεί κλίμα αστάθειας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να γίνει ευκολότερη η προέλαση των Ρώσων στην Ουκρανία, στη Βεσσαραβία και τη Δακία. Παρότι η εξέγερση έληξε άδοξα, με μόνη επιτυχία τη ναυμαχία του Τσεσμέ, παρότι ο Ελληνισμός, κυρίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης, πλήρωσε ακριβό τίμημα, τα Ορλωφικά βοήθησαν στην προέλαση των Ρώσων μέχρι το Κιουτσιούκ Καϊναρτζή, όπου υπογράφηκε η συνθήκη που αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μεταξύ άλλων, τα ελληνικά εμπορικά πλοία που ύψωσαν ρωσική σημαία, με βάση αυτή τη συμφωνία, έφεραν τεράστιο πλούτο στους Ελληνες, εξοπλίστηκαν και στη συνέχεια αποτέλεσαν τον βασικότερο συντελεστή της Εθνεγερσίας και του Αγώνα.

Το ξαναλέμε, ούτε αγγλόφιλος ούτε γαλλόφιλος ούτε ρωσόφιλος… Πιστεύουμε βαθύτατα ότι δεν θα μας σώσει κανένα «ξανθό γένος». Θα σωθούμε μόνοι μας, κάνοντας σωστές πολιτικές επιλογές και υπερασπιζόμενοι με πάθος και αυταπάρνηση τα εθνικά συμφέροντά μας.

Σάββας Καλεντερίδης

Κυριακάτικη δημοκρατία

14 σχόλια:

  1. Προσυπογράφω το άρθρο, συμφωνώ ολοκληρωτικά! Αλλά το πρόβλημα είναι αυτοί στους οποίους απευθύνεται...Απαραίτητη ωστόσο η ύπαρξη του άρθρου και ανάλογων άρθρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γελοιογράφε τὸ ἑλληνικὸ ἐρωτηματικὸ εἶναι ; καὶ ὄχι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποῦ τὰ λὲς αὐτά; Στοὺς προσκυνημένους;
    Στὴν 25η Μαρτίου φέτος, ἄρχισε σὲ σχολεῖο ἡ ἑορτὴ μὲ στοίχους τούρκου ποιητῆ (Ναζὶμ Χικμέτ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασα χθες στο fox2magazine ότι οι S-300 δεν παρήλασαν επειδή είχαν μαζευτεί στην Αθήνα πολλοί πράκτορες της ΜΙΤ με προφανείς σκοπούς.. θα ήθελα τη γνώμη σας επι τούτου κ. Καλεντερίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Θεολόγοι και οι Αθληταί είναι και οι μοναδικές χρυσές και μεγάλες προσωπικότητες της τρισχιλιοχρόνου ψευδομεταπολιτευτικής μας ιστορικής ιχνηλασίας,κατά την τρισχιλιόχρονη(ο-ν) ψευδομεταπολιτευτική ιστορική ιχνηλασία μας που και θα ‘μπορούσαν να κάμουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην ‘ξανα’υ’πάρξη Ελλάδα:οι,μεν,ανανεώνοντας φορέβερ,φορ έβερ τα πάντα,αυτήν την ιστορία,οι,δε,καταρρίπτοντας διαπαντός το μύθο τού,πως "Νους υγιής εν σώματι υγιές"(πράγματι ανθυγιεινόν και πράγματι όσον και αμφιλεγόμενον όπως και εσφαλμένως αποδιδόμενον διαδεδομένον προ’ι’όν ημιμαθούς).Υφίστανται,τέλος,βεβαίως,υπό τον ήλιον και οι Αλμπ(β)(φ)ά(να/νά)ν(ο)ι(σκι)(Αλπίνοι),οι οποίοι,ακριβώς,’θέλοντας να μιμηθούν τις Ελληνίδες και διακριθούν και,μάλιστα,ιδιαιτέρως,ιδιαίτατα(,)εξέπεσαν και ακαριαίως,μάλιστα και,μάλιστα,ανεπανορθωτί ‘στο επίπεδο του/ενός Γιανναρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως έγραψα και αλλού ,τα καλώδια των τρόλευ δεν εμπόδισαν ποτέ τους τεράστιους Nike-Hercules...

    Οταν οι πύραυλοι είναι Αμερικάνικοι, τα καλώδια κολώνουν...

    Το θλιβερό είναι πως κανένας "πατέρας του έθνους" δεν τόλμησε να κάνει επερώτηση στη Βουλή γι'αυτή την ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχετικά με τον αγωγό που θα(;) περνά από την τουρκική ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα:

    Αυτό συμφωνήθηκε για να παρακάμπτει την ουκρανική ΑΟΖ, αλλά με την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία αποκτά και την ΑΟΖ της Κριμαίας, με αποτέλεσμα η ρωσική ΑΟΖ πλέον να αγγίζει την Ρουμανική και Βουλγαρική ΑΟΖ.

    Δείτε την ΑΟΖ της Κριμαίας εδώ: https://pbs.twimg.com/media/Bi77LiQCQAArYzn.jpg


    Γενικά, πάντως για την προσάρτηση της Κριμαίας... με παραξενεύει το ανώδυνο της περίπτωσης.. Δεν υπήρξε καμία αντίσταση από Ουκρανούς (μη ρωσόφωνους) και μου αφήνει μία αίσθηση ότι υπήρξε υπόγεια συμφωνία. Αφού ούτε η Δύση μπορούσε να είχε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε η Ρωσία την Ουκρανία λόγω τον φιλοδυτικών "αναγκάστηκαν" να την χωρίσουν.


    - Σχετικά με τα καλώδια, το έγραψα και σε άλλο ποστ... μπορούσαν να περάσουν οι εκτοξευτές PATRIOT αλλά όχι οι S-300; Σε φωτογραφία μου φάνηκαν να έχουν ίδιο ύψος. Αλλά και άλλον δρόμο δεν μπορούσαν να επιλέξουν για να φτάσουν στην παρέλαση;
    - Αλλά και ότι έκανε παρέμβαση η Αμερικάνικη πρεσβεία, πάλι περίεργο μου φαίνεται.. εδώ έγινε ολόκληρη εκτόξευση
    - Τώρα για τους Τούρκους πράκτορες κτλ.. να θυμίσω ότι οι Τούρκοι έχουν αγοράσει το S-300V μεταχειρισμένο από την Λευκορωσία ή την Ουκρανία για εκπαίδευση στην αεροπορική βάση Ιντσιρλικ στην Αν. Τουρκία. Επιπλέον και οι Αμερικάνοι (που απέκτησαν και αυτοί άλλης έκδοσης S-300) και οι Ισραηλινοί έχουν αναλυτικές πληροφορίες... οπότε κάποιες φωτογραφίες που θα τραβούσαν δεν ξέρω κατά πόσο θα έκαναν τη διαφορά...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μήπως στη συμφωνία παραλαβής τους από τη Κυπριακή Δημοκρατία δεσμευτήκαμε να εγκατασταθούν ΜΟΝΟ στη Κρήτη και να μην μετακινηθούν για οποιοδήποτε λόγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι καλύτερα προπονημένοι στην ανατολική μεσόγειο δεν είναι άλλοι από εμάς.
    Η καλλίτερη παρέλαση είναι ότι αυτό είναι,το αφανές όπλο .απέναντι σε όλους τους σύγχρνούς ούνους .
    Ποιοί συνεχίζουν την βάρβαρη ιστορία τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποια περίοδο αγοράστηκαν οι S-300, πως είχαν οι αεριτζίδικες στρατηγικές συμμαχίες τότε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. If in fact there were many MIT agrnts, then Tatoi was chosen to make their job easier

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στα Ορλοφικά η Ρωσία έκανε πίσω, αλλά οι Ελληνες είχαν πάρει πια τον δρόμο χωρίς επιστροφή. ή θα απελεθερώνονταν ή θα πέθαιναν. Αυτό το κατάλαβαν πολύ καλά. Το σύνθημα Ελευθερία ή θάνατος ήταν γραμμένο πιο πρίν στο αίμα τους και με το αίμα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα σωθούμε μόνοι μας,

    αντε παλι τα ιδια!
    ποιοι ειστε εσεις ρε σαββα που θα σωθειτε μονοι σας????
    αφου αποτυχατε παταγωδως εσεις και ηττηθηκατε πανηγυρικα απο το 74 μεχρι σημερα. ειστε ηττημενοι και ξοφλημενοι ολοι σας.

    εμεις θα σωσουμε τωρα την ελλαδα και οχι εσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πέτρο εννοώ όλους τους Έλληνες και εσένα.
    Και όταν λέω μόνοι μας, δεν εννοώ ότι δεν θα συνεργαζόμαστε με ξένες χώρες, με όλες τις χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.