29/3/14

Παράπλευρες απώλειες για Κύπρο και Ελλάδα από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Του Σάββα Καλεντερίδη
«Τ’ άλογα ταλασσεύνε και τα γαϊδούρια τρών’ τα λάχτας»*
Στα δυο προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε στη γεωπολιτική ιδιαιτερότητα του ελληνικού χώρου, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ελληνικό έθνος είναι ευάριθμο και ανάδελφο, καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη την απόλυτη ταύτιση της πατρίδας μας με έναν γεωπολιτικό παίκτη, αφού τότε καλείσαι να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη μήνη των άλλων.

Μάλιστα στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι το σωτήριο δόγμα για τον Ελληνισμό είναι το εξής: «Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τρόπο που να προβλέπουν και να προλαμβάνουν καταστάσεις, διατηρώντας το δικαίωμα και τη διακριτική ευχέρεια να κάνουν κάθε φορά τις επιλογές εκείνες που εξυπηρετούν καλύτερα τον τόπο και τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνισμού».
Επίσης είχαμε διαβλέψει του κινδύνους για Ελλάδα και Κύπρο από την ουκρανική κρίση, η οποία ασφαλώς εξελίχθηκε με τον τρόπο που είδαμε όλοι και συνεχίζουμε να βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων επειδή το σύστημα διακυβέρνησης Γιανουκόβις, όπως και το προηγούμενο της Τιμοσένκο, ήταν σάπιο και διεφθαρμένο, πλην όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικοί μηχανισμοί της Δύσης ήταν αυτοί που της έδωσαν συγκεκριμένη κατεύθυνση και τροπή.
Τώρα βλέπουμε ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι πλέον ορατοί. Ήδη ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης δέχτηκε τηλεφώνημα για να παγώσουν τα χρήματα τριών Ουκρανών μεγιστάνων που φιλοξενούνται σε κυπριακές τράπεζες, τη στιγμή που η Αγγλία δήλωσε δημοσίως την αντίθεσή της σε αντίποινα εναντίον της Ρωσίας, για να μην πληγούν τα βρετανικά συμφέροντα! Να σημειώσουμε ότι η Αγγλία φιλοξενεί τους περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες, που δεν πλούτισαν με τις πιο διαφανείς μεθόδους, ενώ οι αγγλικές τράπεζες φιλοξενούν δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ρωσικά κεφάλια, της ίδιας κατηγορίας, τα οποία η Αγγλία, λόγω έρματος και μεγέθους, θα τα προστατέψει!
Επίσης, είδαμε ότι ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της αμερικανικής κυβέρνησης, ως αντίποινα στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, βρίσκονται άτομα του κύκλου του Πούτιν, ανάμεσα στους οποίους και ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (ROSCO), που έδειξε ενδιαφέρον για την ιδιοτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης!
Ένας άλλος κίνδυνος εκτός των δυο που προαναφέραμε, είναι να ανακοπεί το ρεύμα μεγάλων αλλά και μικρών επενδυτών αλλά και τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία προς Κύπρο και Ελλάδα, που μπορούν να αποτελέσουν μερικές από τις πολλές σανίδες σωτηρίες που χρειαζόμαστε για να ξεφύγουμε από την «κλίνη του Προκρούστη», που διαλύει την ελληνική κοινωνία και την πατρίδα.
Στο σημείο αυτό είναι που χρειαζόμαστε αποτελεσματικές και θαρραλέες κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα, που θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα περιφρουρήσουν τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως έκανε η κυβέρνηση της Αγγλίας αλλά και της αδύναμης Βουλγαρίας,  ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας δήλωσε ότι «η Βουλγαρία θα ζητήσει αποζημίωση από την ΕΕ σε περίπτωση  ζημίας της χώρας, από κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Τέλος, αφού υπογραμμίσουμε ότι η Ελλάδα υπέστη ήδη τεράστια - ανυπολόγιστης σημασίας θα λέγαμε - ζημιά με την ακύρωση του αγωγού South Stream αλλά και την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, χωρίς να υπάρχει κάποια ανταπόδοση ή άλλη προσφορά από τις ΗΠΑ, αξίζει να γίνει μια αναφορά στα επιχειρήματα που επικαλούνται,  για να αποτρέψουν οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, συγκεκριμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και «παπαγαλίζουν»  οι χρήσιμοι ηλίθιοι, για να καλυφθεί από τη μια πλευρά η ευθεία και εξαιρετικά ζημιογόνος παρέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα μας και από την άλλη οι ευθύνες εκείνων των κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, που αδυνατούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας, για να μην πούμε τίποτε άλλο!
Υπομονή ως την Κυριακή λοιπόν, για την αναφορά στα "επιχειρήματα"!
*Ποντιακή παροιμία
Απόδοση στα νεοελληνικά: Τα άλογα μαλώνουν και τα γαϊδούρια τρων τις κλωτσιές

Εφημερίδα δημοκρατία 

3 σχόλια:

  1. Πολύ σωστό άρθρο, αλλα πολύ φοβάμαι ότι ισχύει και άλλη παροιμία,

    "Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα είναι, το κατά πόσον θα παραμείνουν οι Η.Π.Α. αφεντικά στην περιοχή. Δείτε την στάσι του Ισραήλ, θα καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. Asterios είπε:

    Πολύ σωστό το άρθρο αλλά...

    Προϋποθέτει Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.