Ντμίτρι Λιτόβκιν, ειδικά για τη RBTH
Το εμπάργκο όπλων και αμυντικού εξοπλισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Ρωσία, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, δεν θα ασκήσει κάποια ιδιαιτέρως μεγάλη πίεση στη Μόσχα. Αντίθετα, περισσότερο ζημιωμένες, ίσως βγούν οι Βρυξέλλες.
Μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, η Γερμανία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να σταματήσουν την αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία. Ωστόσο, οι κυρώσεις της ΕΕ στον τομέα της αμυντικής - τεχνικής συνεργασίας, είναι ένα από τα πιο αδύναμα σημεία στον «αγώνα» της Δύσης με τη Ρωσία.
Αρκεί να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές όπλων στη Ρωσία είναι λιγότερο από το 1% του συνόλου των συμβάσεων εισαγωγών-εξαγωγών της ρωσικής κρατικής εταιρείας εμπορίου αμυντικών συστημάτων «Rosoboronexport». Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στον κόσμο, μετά την Αμερική. Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αμυντικές εταιρείες διαθέτουν πλήρη κύκλο παραγωγής από τη σχεδιαστική και βιομηχανική βάση μέχρι και το τελικό προϊόν, που τις καθιστά ανεξάρτητες και ανταγωνιστικές στην αγορά. Έτσι, στην πραγματικότητα οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην αμυντική θωράκιση της Ρωσίας.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει το 1% των συμβάσεων. Στην περίπτωση της Βρετανίας, το θέμα αφορά στην προμήθεια υλικού για την παραγωγή στρατιωτικών στολών. Σαν αποτέλεσμα των κυρώσεων, το Λονδίνο χάνει περίπου 133 εκατομμύρια δολάρια. Το Βερολίνο προμήθευε τη Ρωσία με οπλισμό ελεύθερου σκοπευτή και είχε αναλάβει την κατασκευή του ψηφιακού κέντρου εκπαίδευσης μάχης στο χωριό Μούλινο της περιφέρειας Νίζνι Νόβγκοροντ. Η αξία του συμβολαίου είναι 100 εκατομμύρια δολάρια.
Αλλά ο μεγαλύτερος εταίρος της Μόσχας στον αμυντικό τομέα, είναι το Παρίσι, το οποίο προς το παρόν επιλέγει την αναμονή. Μόνο η σύμβαση για την προμήθεια δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων αποβατικής κρούσης κλάσης «Μιστράλ» (Mistral), θα αποφέρει στις γαλλικές εταιρείες DCNS και STX περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (η Μόσχα έχει ήδη πληρώσει το μισό ποσό). Η Γαλλία ελπίζει επίσης να κατασκευάσει δύο ακόμα πλοία της ίδιας κλάσης στη Ρωσία. Επιπλέον, το Παρίσι συμμετέχει σε τρεις σημαντικές συμβάσεις για την προμήθεια ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ινδία, μαχητικών Su - 30MKI και MiG - 29K. Τα έσοδα των γαλλικών εταιρειών και εδώ, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το ρωσικό στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα ψηφίζει και με τα δύο χέρια υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε αμυντικό εξοπλισμό στη Ρωσία, ιδιαίτερα από τη Γαλλία. Δεν είναι μόνο το ότι οι ρώσοι στρατιωτικοί δεν χρειάζονται τα γαλλικά ελικοπτεροφόρα πλοία (ούτε ο υπουργός Άμυνας ούτε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου έχουν ουδέποτε εξηγήσει το σκοπό για τον οποίο έχουν αγοραστεί τα συγκεκριμένα πλοία). Η επιβολή των κυρώσεων θα οδηγήσει σε πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώσει το Παρίσι, γεγονός που θα επιτρέψει το «χτίσιμο» πλέον στη Ρωσία, τουλάχιστον πέντε πλοίων της κλάσης «Μιστράλ».
“Δωράκι” στον Σαρκοζί
Όπως εξήγησε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, τα «Μιστράλ» είχαν επιβληθεί στη χώρα μετά από απόφαση του πρώην υπουργού Άμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ. Σύμφωνα με φήμες, η αγορά τους ήταν το «δώρο» στο Νικολά Σαρκοζί πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, για την υποστήριξη του στη Μόσχα στη διάρκεια της κρίσης στη Νότια Οσετία το 2008. Για τον πρόεδρο της Γαλλίας, ήταν αναγκαίο να σωθούν οι θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση, οι ψηφοφόροι. Η DCNS την εποχή εκείνη ήταν σε περίοδο κρίσης και η σύμβαση με τη Μόσχα αποτέλεσε για τη γαλλική εταιρεία μια πολύ αποτελεσματική «σανίδα σωτηρίας».
Είναι σημαντικό ότι για την επιβολή κυρώσεων στον στρατιωτικό τομέα η Ουάσιγκτον σιωπά. Ο κύριος συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει να χάσει πολύ περισσότερα απ’ ότι οι ευρωπαϊκοί εταίροι της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αρκεί να πούμε, ότι το ρωσικό εργοστάσιο «AVISMA» προμηθεύει περισσότερο από το 40% των εξαρτημάτων τιτανίου για το αμερικανικό αεροσκάφος Boeing 787 «Dreamliner». Η Βορειοατλαντική Συμμαχία εξακολουθεί να έχει μια αεροπορική βάση διαμετακόμισης στο Ουλιάνοφσκ, μέσω των οποίων μεταφέρεται σχεδόν το 60% των φορτίων για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Έτσι, μια τόσο μεγάλη πίεση στην Μόσχα, θα είναι προφανώς ασύμφορη στους Δυτικούς.
Η Ρωσία Τώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.