Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα αρωγής αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα. Η υιοθέτηση του προγράμματος από τις ΗΠΑ θα ενίσχυε τις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, οι οποίες είχαν διαταραχθεί λόγω της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία, ενώ αντίθετα θα δυσχέραινε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν, του δύο ισχυρούς υποστηρικτές του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσσαντ.
Ο Ομπάμα εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμος να στηρίξει ένα μυστικό πρόγραμμα, παρά μια απευθείας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ανάλογης με του Ιράκ ή του Αφγανιστάν, ενώ το εγχείρημα διευκολύνεται και από τον αντιτρομοκρατικό του χαρακτήρα, καθώς οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ώστε να πολεμήσουν κατά εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα, μολονότι και αυτοί μάχονται κατά του καθεστωτικού στρατού.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα εμφανίζονταν έως τώρα απρόθυμος σχετικά με την επέκταση του προγράμματος στήριξης της συριακής αντιπολίτευσης λόγω και της προβληματικής κατάληξης ανάλογων μυστικών επιχειρήσεων, κατά το παρελθόν, όπως στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα ή στην Νικαράγουα.
Μολονότι δεν είναι ακόμη σαφείς οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των μαχητών του ΕΣΣ στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ (600 περίπου ανά μήνα), ενώ εξετάζεται η συμμετοχή της CIA ή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην εκπαίδευση των μαχητών.
Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει επίσης να λάβει την άδεια από τις ΗΠΑ για την παροχή αντιαεροπορικών βλημάτων στον ΕΣΣ, ενώ δεσμεύεται να αποκλείσει τους εξτρεμιστές μαχητές από την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων όσων συμμετείχαν στις ισλαμικές οργανώσεις Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας.
http://www.washingtonpost.com/opinions/david-ignatius-obama-appears-ready-to-expand-covert-assistance-to-syrian-opposition/2014/03/27/06717e6a-b5ff-11e3-8020-b2d790b3c9e1_story.html?hpid=z2
Photo by Pete Souza: President Obama and Pope Francis during exchange of gifts
mignatiou.com
Αναμενόμενη εξέλιξη σαφέστατα αν δεν ήταν εκεί ο τελικός στόχος! Πάντως το ενδιαφέρον είναι πως ούτε η Αμερική πλέον φαίνεται ικανή να διαχειριστεί δυο μέτωπα ταυτόχρονα ειδικά όταν αυτά γίνονται πολύπλοκα όπως στην μέση Ανατολή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως οι χώρες του κόλπου φαίνονται κάπως διασπασμένες, βεβαια ενώπιον του κοινού εχθρού μπορεί να ενωθούν για να συγκρουστούν αργότερα, αλλα τα πράγματα δε θα είναι εύκολα! Από ο,τι φαίνεται η Ρωσία ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή και για αυτό έστειλε το στόλο ξανά στη Μεσόγειο, άλλωστε η Ουκρανία είναι μια υπόθεση που μάλλον την ελέγχει! Επιπλέον και όσον αφορά την Ουκρανία, αυτοί που είναι υπέρ της Ρωσίας φαίνεται να είναι συσπειρωμένοι ενώ η αντιπολίτευση είναι θέμα χρόνου να διασπαστεί.
Αυτό το λέω, γιατί ακόμα και αν κερδίσουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουν τους Ταλιμπάν του Σβόμποντα και του δεξιού τομέα και αυτοί είναι ένα 20% των ψηφοφόρων....και αργά η γρήγορα θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουν....
Το ότι ο ΟΗΕ δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία δεν λέει και πολλά πράγματα, γιατί κανεις δεν αμφισβητεί την προσάρτηση από τους δυο ενδιαφερομενους, γιατί η Κριμαία με δημοψήφισμα αποσχίστηκε οποτε δεν έχει η Ουκρανία ερείσματα που να στηρίξουν την όλη υπόθεση στην Κριμαία άρα....
Το πιο δύσκολο για να διαχειριστεί η Ρωσία θα είναι οι απαιτήσεις άλλων Ρωσικων πληθυσμών για βοήθεια, εκεί θα είναι δύσκολη η διαχείριση για αυτούς ενώ είναι σίγουρο πως η Αμερικανικη πλευρά θα προσπαθήσει να προκαλέσει μια πραγματική εισβολή κάπου, γιατί τώρα έχει μια στα λόγια όπου δεν υπάρχει ουσιαστικό θύμα εισβολής!
Πως θα μπορέσουμε εμείς να ανταποκριθούμε σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον είναι πραγματικά δύσκολο να το προβλέψει κανεις. Πως θα εξελιχτούν τα εθνικά μας θέματα τώρα που οι μεγάλοι έχουν αλλα πιο σοβαρά προβλήματα είναι ένας γόρδιος δεσμός!
Θα παρουσιαστούμε αποφασιστικοί και ενωμένοι η απλώς θα ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα για να δικαιολογήσουμε την αδυναμία και τον ραγιαδισμό μας και θα οδηγηθούμε σε οδυνηρές για τον ελληνισμό λύσεις?
Τα μηνύματα που λαμβάνονται καθημερινά δεν μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι, αλληλοκατηγορίες για να προκαταλάβουμε την αποτυχία επιχειρηματικών προτάσεων πριν καν αυτές γίνουν ολοκληρωμένα, κατηγοριες προς εύκολους στόχους για την αδυναμία των κυβερνώντων να αρθρώσουν την παραμικρή φράση σκύβοντας συνεχώς το κεφάλι και ίσως και τον υπόλοιπο κορμό του σώματος, μικροκομματικά παιχνίδια και αλληλοσκοτωμός για εσωτερική κατανάλωση, σκάνδαλα, ξεπουλήματα και μιζέρια! Δύσκολα τα πράγματα.....
Αυτές οι εγγυήσεις τις Σαουδικής Αραβίας μόνον ως κακόγουστα αστεία μπορεί να εκληφθούν!