30/3/14

Ο Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Στουρνάρα

 – Εξετάζεται η βασιμότητα της πρότασης – Διακόπηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο – Την απόρριψή της ζητά ο Βενιζέλος

ÂÏÕËÇ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁ ÓÔÁÈÅÑÏÔÇÔÁÓ   (ÅUROKINISSI/×ÁÓÉÁËÇÓ ÂÁÉÏÓ))
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στην ομιλία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό έγκλημα»  και τόνισε πως με το πολυνομοσχέδιο «επιχειρείται διπλή εκκαθάριση: Εκκαθάριση στις τράπεζες, εκκαθάριση στα ασφαλιστικά ταμεία. Ολοκληρώνεται το PSI που κατέστρεψε τα ταμεία και χρέωσε τους Έλληνες με 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Η κυβέρνηση ολοκληρώνει με τη χειρότερη διαδικασία την εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση επαγγελμάτων που είχε αρχίσει από το μνημόνιο του 2010. Τόσο καιρό κρατούσατε κρυφές αυτές τις διατάξεις και προπαγανδίζατε το πλεόνασμα των 450 εκατ. ευρώ , για να το δώσετε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Η κυβερνητική πλειοψηφία καλείται να γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στη συντηρητική παράταξη. Πρόκειται για μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Πρόκειται για ένα προεκλογικό δούναι και λαβείν σε βάρος του ελληνικού λαού. Ενώ λέτε θα μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα, από την άλλη τσέπη κλέβετε δεκάδες δισ ευρώ από τους φορολογούμενους. Προσπαθείτε να εξαγοράσετε συνειδήσεις δίνοντας μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, ένα επίδομα.
Αφού δεν θα έχετε πια τι άλλο να λεηλατήσετε θα τελειώσει και το μνημόνιο. Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει. Το μνημόνιο με εσάς γίνεται καθεστώς. Μονιμοποιείται».
 Επίθεση εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως είναι «υπεύθυνος για την ανθρωπιστική κρίση και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» και άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Στουρνάρα σχετικά με το θέμα του χρέους.
«Το χρέος είναι η αιτία που οδηγηθήκαμε ως εδώ, είναι η αιτία που μπήκαμε σε ένα σκληρό μνημόνιο. Δεν κάνατε τίποτα για το χρέος και σήμερα έχετε το θράσος να λέτε πως ο κύκλος σας ως υπουργός Οικονομικών έχει κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και για το δόγμα του αντικομμουνισμού, όπως εκφράστηκε από τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, που αποτελεί ανεπίσημη κυβερνητική θεωρία ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Η παραμονή Χατζηδάκη στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».
Σταμάτης: Λαϊκιστής ο Τσίπρας
Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός συζήτησης Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία της άμεσα γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.
Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Πριν λίγο η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.