31/3/14

Ο Μανουέλ Βαλς νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο

Ο Μανουέλ Βαλς νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς (αριστερά) με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ
Ο έως σήμερα υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, με απόφαση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος «απέλυσε» τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, την επομένη της βαριάς ήττας των σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές.

Ο Ερό υπέβαλε στον Φρανσουά Ολάντ την παραίτησή του το βράδυ της Δευτέρας. Το ίδιο έπραξαν και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Επίκειται δομικός ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε η προεδρία, χωρίς να δώσει καμιά άλλη διευκρίνιση.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός

Ο 51χρονος Μανουέλ Βαλς παραλληλίζεται συχνά από πολιτικούς σχολιαστές με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ως υπουργός Εσωτερικών (τον ίδιο θώκο είχ κάποτε και ο Σαρκοζί), ο Βαλς ακολούθησε ιδιαιτέρως σκληρή γραμμή στα θέματα των μεταναστών και της εγκληματικότητας των Ρομά.

Επίσης, παραλληλίζεται συχνά με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, κυρίως για τις ιδέες του σχετικά με την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από το κράτος.

Δεν έχει πολλές συμπάθειες στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, έχοντας στο παρελθόν προτείνει ακόμη και αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Επίσης, έχει επικρίνει την εβδομάδα εργασίας 35 ωρών που ισχύει στη Γαλλία.

Η επιλογή του Βαλς, ο οποίος γεννήθηκε στη Βαρκελώνη από ισπανούς μετανάστες, καταδεικνύει ότι ο Ολάντ επιχειρεί στροφή προς οικονομικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς και των περικοπών των δημοσίων δαπανών, κάτι που αναμένεται να απογοητεύση τους αριστερούς ψηφοφόρους του.

Συντριβή στις δημοτικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής οι σοσιαλιστές έχασαν τουλάχιστον 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, ορισμένες από τις οποίες ελέγχονταν από την αριστερά εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Ταυτόχρονα παραχώρησαν στη Δεξιά τη θέση της πρώτης τοπικής δύναμης την οποία είχαν κατακτήσει στις δημοτικές εκλογές του 2008.

Η άκρα Δεξιά, η οποία ήταν σχεδόν απούσα σε τοπικό επίπεδο, κέρδισε 11 δήμους άνω των 9.000 κατοίκων, γεγονός που επέτρεψε στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να χαιρετίσει «έναν νέο σταθμό» στην ιστορία του κόμματός της.

«Ο Πρόεδρος είναι γυμνός» ήταν το πρωί της Δευτέρας ο τίτλος της (αριστερής) Liberation. «Ηττα», «χαστούκι», «τιμωρία», «κλωτσιά στον πισινό», «ξυλοδαρμός», «αποκήρυξη», ήταν μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Τύπος, οι οποίες δείχνουν την έκταση της καταστροφής που υπέστη ο αρχηγός του κράτους.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.