29/3/14

Nέο success story: Ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία με Ιαπωνέζικο γάλα!

Tου Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη

Να πως παντρεύουν οι Ιάπωνες την ποιότητα με τη προστασία της παραγωγής τους. Η κυβέρνηση Σαμαρά αντίθετα  συνεχίζει να παραδίδει Ελληνικό έδαφος…
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται θόρυβος απο τους κτηνοτρόφους που όμως δεν προβάλλεται απο τα ΜΜΕ, για το θέμα του χαρακτηρισμού ως φρέσκου ενός γάλατος για μια περίοδο 10 ημερών. Όσα θα σας πω έχουν σχέση με αυτό το θέμα. Θα καταλάβετε πολλά…

Μια βιομηχανία απο την Ελλάδα η ΔΕΛΤΑ – δεν γνωρίζω αν είναι σε Ελληνικά χέρια – πουλάει Ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα η Ιαπωνική εταιρεία αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης της συνταγής κλπ απο την Ελληνική εταιρεία και με γάλα Ιαπωνικής παραγωγής το φτειάχνει. Η τιμή του είναι γύρω στα 150 -180 Yen. Το δοκίμασα και είναι αρκετά νόστιμο. Στην κορυφή της συσκευασίας υπάρχει μέλι. Δεν θα μπορούσε να ήταν το γάλα  στο συγκεκριμένο προιόν απο γάλα - σκόνη Ελληνικής παραγωγής; Θα μπορούσε αλλά η Ελλάδα προτιμάει να αγοράζει σκόνη Γερμανίας, Ολλανδίας κλπ
Ο σκοπός την προστασίας του ονόματος του Ελληνικού γιαουρτιού, της φέτας κλπ σαν προιόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή σαν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) είναι να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή.
Η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να παράγει λάθη κατά της στρατηγικής αυτής και προσθέτει και άλλα.
Η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», στην οποία περιλαμβάνονται η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε ημέρες που είναι σήμερα στις δέκα, η χρήση σκόνης γάλακτος για το γιαούρτι και η ανάμειξη ελαιολάδων με σπορέλαια είναι ανάμεσα στα αναπτυξιακά σχέδια που προτείνει η Τρόικα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη κυβέρνηση με σκοπό να συρρικνωθεί η Ελληνική παραγωγή, να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, να αυξηθούν οι εισαγωγές και να ενισχυθεί η παραγωγή άλλων χωρών του Βορρά, της Τουρκίας και άλλων.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει πόσο διευκολύνουν νομικά το χειρισμό της πώλησης γαλακτοκομικών και όχι μόνο προιόντων των Ελλήνων παραγωγών τα αναπτυξιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης, που καθοδηγούνται όπως φαίνεται απο την Τρόικα και τα οποία συνεχίζουν να μειώνουν την ανάπτυξη της Ελληνικής παραγωγής και των εξαγωγών.
Η επέκταση της διάρκειας επιτρέπει τη χρήση γάλακτος εισαγωγής και χρήσης του στην Ελληνική αγορά. Δεν ξέρω πλέον αν έχει νόημα με  τέτοιες αποφάσεις να αμύνεται δήθεν η Ελλάδα υπέρ της προστασίας των Ελληνικών ονομάτων. Κάποιος δουλεύει τον κόσμο.
Μήπως πρέπει να προστατευτεί εκτός απο την ονομασία και η υποχρεωτική χρήση Ελληνικού γάλακτος σε κάθε προιόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ; Τίποτα δεν μπορούν να σκεφθούν μόνοι τους ή δεν θέλουν;
Πώς είναι δυνατό να υπάρχει Ελληνικό Γιαούρτι ή Ελληνικό γάλα, να αναγράφεται ακόμη και πάνω στη συκευασία του “made in Greece” όταν έχει φτειαχτεί από γάλα και άλλες πρώτες ύλες, που είναι ξένης προέλευσης; Φυσικά δεν είναι δυνατό. Αλλά στην Ελλάδα όλα γίνονται… και με το αζημίωτο.

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Η Δέλτα είναι γερμανική εδώ και πολύ καιρό... Τί μιλάει για γιαούρτια Ιαπωνίας?? Έχετε δεί ποτέ τα MILKO της Ελλάδας με τί γάλα φτιάχνονται??? Ολλανδίας- Γερμανίας ΜΟΝΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλιο δεν θα κάνει κανένας μπροστινός των εθνομηδενιστών;

    Όχι; Γιατί κύριε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.