28/3/14

ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Ολοι συμφωνούν πως το πακέτο κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι Δυτικοί ενάντια στη Ρωσία δεν συνιστά φόβητρο για τον Πούτιν
Ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία
Η Ουάσιγκτον μάλιστα λέγεται πως παρασκηνιακά χαρακτηρίζει τα ευρωπαϊκά μέτρα «πολύ περιορισμένα και συμβολικά». Ωστόσο, ό,τι δεν καταφέρνουν οι κυρώσεις (κοινώς να «στριμώξουν» τον Ρώσο πρόεδρο), ενδεχομένως να το καταφέρει η προοπτική... μιας ενεργειακά χειραφετημένης Ευρώπης. Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν σαφής.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, κάλεσε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία αναζητώντας νέες πηγές και νέους προμηθευτές ενέργειας. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν φυσικά να βοηθήσουν εξάγοντας σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην ΕΕ, ενώ την ίδια πρόθεση εξέφρασε χθες και ο Καναδάς διά του πρωθυπουργού του Στίβεν Χάρπερ.
Σημειώνεται πως συνολικά η Ευρώπη καλύπτει περίπου το 30% των ενεργειακών της αναγκών με εισαγωγές από τη Ρωσία. Μάλιστα κάποιες χώρες (Φινλανδία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ άλλες (Ελλάδα, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία
Ωστόσο, ο Ομπάμα ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί μελλοντικά μόνο στις ΗΠΑ για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Αντιθέτως, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί κι άλλες, δικές της πηγές. Επί της ουσίας, ο Αμερικανός κάλεσε τους Ευρωπαίους «να το κάνουν όπως οι ΗΠΑ», δηλαδή να αποσύρουν τις όποιες σχετικές περιβαλλοντικές απαγορεύσεις και να επενδύσουν σε έργα υδραυλικής ρωγμάτωσης ενδεχομένως σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες (όπως οι Chevron και ExxonMobil).
Γνωστή και ως «hydraulic fracturing» ή «fracking», η υδραυλική ρωγμάτωση αποτελεί μέθοδο «άντλησης» φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα. Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει χάρη στην εν λόγω μέθοδο να ανεξαρτητοποιηθούν - να γιγαντωθούν ενεργειακά. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται προσδοκίες για κάτι ανάλογο και στην Ευρώπη.
«Το σχιστολιθικό αέριο κι όχι οι ανεμογεννήτριες, αυτό είναι που μπορεί να απελευθερώσει την Ευρώπη από τη ρωσική εξάρτηση», σημειώνει η «The Wall Street Journal», ενώ σε ανάλογο πνεύμα το «Forbes» τονίζει πως «αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία είναι μια ενεργειακή επανάσταση τύπου ΗΠΑ». Η Ουκρανία φέρεται να έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την Πολωνία και τη Γαλλία.
Σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν επίσης σε Βρετανία, Ρουμανία, Γερμανία, Βουλγαρία καθώς και στη Βόρεια Ισπανία (Αστούριες, Χώρα των Βάσκων, Κανταβρία). Ενδεικτικά, μόλις πριν από μερικές ημέρες η «Deloitte» προέβλεψε πως η Ισπανία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε χώρα-εξαγωγό φυσικού αερίου έως το 2031.
Το πρόβλημα, ωστόσο, με το fracking είναι πως αυτό έχει απαγορευτεί από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως βλαβερό για το περιβάλλον (για τον υδροφόρο ορίζοντα στις περιοχές των γεωτρήσεων). Μένει να φανεί εάν η ανάγκη της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία θα καταφέρει να κάμψει τις όποιες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές ανησυχίες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Έθνος

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη οικολογική επιβάρυνση από τό fracking.

    Οι ΗΠΑ, το περιβάλλον το έχουν γραμμένο και αυτό το ξέρουμε. Αλλά είναι και ένας άλλος παράγοντας. Οι ΗΠΑ είναι μια χαώδης χώρα ενώ η ΕΕ άκρως πυκνοκατοικημένη.
    Να παράγουμε ενέργεια για να ψοφήσουμε σαν τα ποντίκια εγκλωβισμένα μέσα στα ίδια μας τα απορρίμματα είναι αυτό που ζητάν οι ΗΠΑ, προκειμένου να γονατίσουν την Ρωσία και να επιζήσουν αυτοί πάνω σε έναν πλανήτη βουτηγμένο στην ρύπανση!
    Ευγε Ομπάμα, Γίγαντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.