30/3/14

FT: Το δομικό πρόβλημα της Τουρκίας και η αρχή του τέλους για Ερντογάν



Editorial
Ο πόλεμος αλληλοεξόντωσης Ερντογάν-Γκιουλενιστών και η καταστροφή των ανεξάρτητων θεσμών της Τουρκίας. Πως έγινε "κομμάτια" η φήμη του Ερντογάν ως πολιτικού ανδρός. Οι Τούρκοι πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν για την επόμενη γενιά των ηγετών τους.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη δοκιμασία στα 11 χρόνια εξουσίας του. Τους τελευταίους μήνες ο 60χρονος πρωθυπουργός πόλωσε την τουρκική κοινωνία, περνώντας σειρά συντηρητικών νόμων με προφανή πρόθεση να προστατευθεί αυτός και ο κύκλος του από τις κατηγορίες της διαφθοράς που έχουν δημιουργήσει αναταράξεις στην κυβέρνηση.
Για να σώσει το πολιτικό του «τομάρι», ο κ. Ερντογάν μετέθεσε χιλιάδες αστυνομικούς που ερευνούσαν τις κατηγορίες. Τώρα, πήγε ένα βήμα μακρύτερα, απαγορεύοντας το Twitter και το YouTube εν όψει των εκλογών.
Όπως είναι κατανοητό, πολλοί φοβούνται πως η Τουρκία διολισθαίνει προς μια απολυταρχική κυβέρνηση.
Ο κ. Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με την ώρα της κρίσης αυτήν την Κυριακή, που οι Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν το κόμμα AKP του κ. Ερντογάν «πιάσει»περίπου 45% των ψήφων ή υψηλότερο, η θέση του θα ισχυροποιηθεί και θα βρίσκεται σε θέση να πετύχει τον στόχο του για την διεκδίκηση της προεδρίας της Τουρκίας. Εάν όμως συγκεντρώσει ποσοστό χαμηλότερο του 40% ή χάσει στις κρίσιμης σημασίας πόλεις της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας, τότε η ηγεσία του θα έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.

Περισσότερα Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.