31/3/14

Μπαράζ συνεντεύξεων Ρώσου πρέσβη για Κυπριακό

Η λύση θα είναι αναγκαστικά συμβιβαστική, λέει ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο
Το κοινό ανακοινωθέν είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό και συμβιβαστική θα είναι και η λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο Πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι.
Συγκεκριμένα δηλώνει ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η τελική συμφωνία αλλά μόνο η βάση των διαπραγματεύσεων και προσδιορίζει την κατεύθυνσή τους, είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό όπως συμβιβαστική θα είναι και η λύση.
Ο συμβιβασμός, τονίζει, είναι ο μόνος δυνατός τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού και ότι ο κάθε συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κάτι κερδίζουν και κάτι χάνουν, ότι είναι απαραίτητες οι υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Ο Πρέσβης προσθέτει ακόμη ότι για τα επιτρεπτά όρια των απαραίτητων υποχωρήσεων, δηλαδή για τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές, αποφασίζουν οι ίδιες οι κοινότητες, έχοντας ως γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα και τη ζωτική αναγκαιότητα για λύση.
Σημειώνει επίσης ότι αν επικρατεί ο μαξιμαλισμός το πολύ που μπορεί να γίνει είναι να βρεθεί μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική και ως εκ τούτου δεν θα είναι και βιώσιμη και στη χειρότερη περίπτωση τα πράγματα θα οδηγηθούν σε οριστικό αδιέξοδο.
Ο Πρέσβης αναφέρει τέλος ότι οι υδρογονάνθρακες αφενός μπορούν να αποτελέσουν μια συμπληρωματική ώθηση στις προσπάθειες για λύση, αφετέρου όμως μπορούν να αυξάνουν τον κίνδυνο καθώς ορισμένοι ξένοι παίκτες, που για δικούς τους λόγους ενδιαφέρονται για λύση, θα εντείνουν τις προσπάθειες επιβολής τέτοιας λύσης που θα είναι συμφέρουσα πρώτα απ’ όλα για αυτούς και δεν θα ανταποκριθεί σε απαιτούμενο βαθμό στις ‘λαχτάρες’ των Κυπρίων.
Εξάλλου σε συνέντευξη στη «Σημερινή» ο Πρέσβης της Ρωσίας και σε ερώτηση πώς επηρεάζεται το Κυπριακό από την αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας σε συνάρτηση με την Τουρκία, αναφέρει «νομίζω αρνητικά», προσθέτοντας ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η αντιπαράθεση δημιουργεί ευοίωνες προϋποθέσεις για λύση λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, ωστόσο επισημαίνει ότι στην πράξη οι αντιπαραθέσεις συνήθως δυσκολεύουν δίκαιες λύσεις περιφερειακών προβλημάτων.
Ερωτηθείς για τη στάση της Λευκωσίας στην κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Οσάτσι αναφέρει ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και δεν θέλει να διαφοροποιηθεί από τα άλλα μέλη της Ένωσης, ωστόσο σημειώνει ότι ταυτόχρονα είναι και φίλη της Ρωσίας και έχει συνεργασία μαζί της σε πολλούς τομείς.
«Είναι φυσικό ότι σε αυτές τις συνθήκες η Λευκωσία από τη μια τηρεί την ‘πειθαρχία’ της ΕΕ και από την άλλη τάσσεται υπέρ της επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», είπε.
Για το ρόλο της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πρέσβης σημειώνει ότι πάλι γίνεται σημαντικός ο ρόλος αυτός, δεν στρέφεται ενάντια στην Τουρκία, τη Γεωργία ή άλλη χώρα και ότι είναι σταθεροποιητικός και αποβλέπει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
Επίσης αναφέρει ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και αυτό επιτρέπει να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια στην περιοχή ενώ προσθέτει ότι η Ρωσία βλέπει την Κύπρο και την Ελλάδα ως χώρες με τις οποίες οι δικές της θέσεις σε αρκετά διεθνή προβλήματα συμπίπτουν ή είναι παραπλήσιες.
Αυτό, καταλήγει, δημιουργεί αντικειμενικές δυνατότητες για συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας και με τις δύο χώρες για επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.