30/3/14

Στις κάλπες σήμερα οι Τούρκοι

Στις κάλπες σήμερα οι Τούρκοι
Περισσότεροι από 52,7 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, στις δημοτικές εκλογές που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να αποκρούσει τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του σε σκάνδαα διαφθοράς.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 (ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές επαρχίας και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 18.00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.

Οι δημοτικές εκλογές έχουν πάρει μορφή δημοψηφίσματος για την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν που κυβερνά την Τουρκία από το 2002. Ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, που πλήττει προσωπικά τον ίδιο καθώς και πολλούς συνεργάτες και συγγενείς του.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγορεί τη θρησκευτική οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην υποστηρικτή του, ότι τον ενέπλεξε σε αυτήν την υπόθεση για να τον βλάψει πολιτικά.

«Είναι όλοι προδότες», είπε ο Ερντογάν για τους αντιπάλους του μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας, χθες Σάββατο. «Ας τους αφήσουμε να κάνουν ότι θέλουν. Πηγαίνετε εσείς στις κάλπες αύριο για να τους δώσετε ένα μάθημα ... Ας τους δώσουμε ένα οθωμανικό χαστούκι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις περίπου 7.000 προσώπων από το δικαστικό σώμα και την αστυνομία από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και ξέσπασε η αλυσίδα των σκανδάλων που ενέπλεξε επιχειρηματίες κοντά στον Ερντογάν και γιους υπουργών του. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον ισλαμιστή κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν πρώην σύμμαχό του, ότι χρησιμοποιεί υποστηρικτές του στην αστυνομία για να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το κόμμα του Ερντογάν, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2002, ελπίζει να πιάσει ή να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά του 2009 όταν έφτασε στο 38,8% με τις αγορές να έχουν σταθεροποιηθεί την εβδομάδα που πέρασε προφανώς προσδοκώντας ένα τέτοιο αποτέλεσμα. «Μια ψήφος» λιγότερη από 36%, που δεν θεωρείται πιθανό αποτέλεσμα, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν και το AKP. Μια ψήφος άνω του 45% θα μπορούσε να σημάνει μια περίοδο σκληρής αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Ο Σινάν Ουλγκιέν, επικεφαλής του κέντρου μελετών Edam της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε όμως ότι οι ελπίδες πως οι κάλπες μπορούν να φέρουν σταθερότητα ίσως αποδειχθούν αβάσιμες. «Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η αντιπολίτευση αμφισβητεί πλέον τη νομιμότητα του Ερντογάν όχι όμως στη βάση της λαϊκής υποστήριξης, αλλά με το επιχείρημα ότι δεν είναι πλέον ικανός να κυβερνήσει εξ αιτίας των ισχυρισμών για διαφθορά», είπε. «Αυτή είναι μια νέα εποχή για την Τουρκία» συμπλήρωσε. Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εμφανίζει τον Ερντογάν ως διεφθαρμένο δικτάτορα έτοιμο να κρεμαστεί στην εξουσία με κάθε μέσο.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.