31/3/14

«Όχι» Κιέβου στην πρόταση Λαβρόφ για ομόσπονδη Ουκρανία

Στην πρότασή που κατέθεσε πριν τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως η ομοσπονδιακή δομή θα «προστάτευε τα δικαιώματα αυτών που κατοικούν στην Ουκρανία, πρωτίστως φυσικά τον ρωσικό πληθυσμό».
Κατηγορηματικό «όχι» στην πρόταση της Ρωσίας για νέο Σύνταγμα που θα «προβλέπει ομοσπονδιακή δομή» της Ουκρανίας και ουδετερότητα έδωσε την Κυριακή το Κίεβο, πριν την έκτακτη συνάντηση μεταξύ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Παρίσι.
Η πρόταση της Μόσχας τέθηκε από τον ίδιο τον κ. Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης η οποία μεταδόθηκε λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες επαφές στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε πως η ομοσπονδιακή δομή θα «προστάτευε τα δικαιώματα αυτών που κατοικούν στην Ουκρανία, πρωτίστως φυσικά τον ρωσικό πληθυσμό, και αυτό είναι σημαντικό για εμάς».

Οι εν λόγω εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που η Μόσχα ενισχύει συνεχώς τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας την ανησυχία της Δύσης για ενδεχόμενη επέμβαση στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, όπου κατοικούν ευμεγέθεις ρωσόφωνοι πληθυσμοί, ή ακόμα και την Υπερδνειστερία, μία de facto αυτόνομη επαρχία της Μολδαβίας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι έχει εδαφικές βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/254979/ohi-kievou-stin-protasi-lavrof-gia-omospondi-oukrania/#ixzz2xWOuun3d 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.