28/3/14

Επεκτείνει τα αντίποινα στις χώρες της Δύσης η Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθετεί αντίποινα εναντίον «ορισμένων χωρών της Δύσης» πέραν των ΗΠΑ, απευθύνοντας μια προειδοποίηση που μοιάζει να βάζει στο στόχαστρο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι την ΕΕ στο σύνολό της.
Η ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, διεύρυνε εδώ και μια εβδομάδα τον κατάλογο των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και των προέδρων των δύο νομοθετικών σωμάτων, σε βάρος των οποίων επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις –ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών τους πόρων– με τον κατάλογο να περιλαμβάνει πλέον 33 πρόσωπα.

 Σε μια ανακοίνωση που παρέχει διευκρινίσεις έπειτα από σχετικό ερώτημα ενός μέσου ενημέρωσης (που δεν κατονομάζεται) σχετικά με την αντίδραση της Ρωσίας στις κυρώσεις που αποφάσισαν «οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλα κράτη περιλαμβανομένου του Καναδά», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, απάντησε χωρίς να αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιβάλλει «κυρώσεις σε ανταπόδοση εναντίον αξιωματούχων και βουλευτών των ΗΠΑ και του Καναδά, και ότι ο κατάλογος αυτός παραμένει ανοικτός», σημείωσε ο Λουκασέβιτς. «Κατόπιν κάποιες χώρες της Δύσης, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, επέκτειναν τον κατάλογο των κυρώσεων, προσθέτοντας καινούργια ονόματα Ρώσων υπηκόων. Τέτοιες ενέργειες δε μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Η ρωσική πλευρά έχει λάβει μέτρα σε αντίποινα, τα οποία είναι κατ’ ουσίαν συμμετρικά» προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

 Ο Λουκασέβιτς δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο όνομα. Μια διπλωματική πηγή διευκρίνισε μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ότι τα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται από τις νέες αυτές ρωσικές κυρώσεις δεν θα λάβουν καμιά προειδοποίηση. «Αυτοί που περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα το μάθουν όταν παρουσιαστούν στα ρωσικά σύνορα» εξήγησε η πηγή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.