31/3/14

Και ο Μακάριος συμφωνούσε με το «η Κύπρος κείται μακράν»

Συχνά-πυκνά κυκλοφορούν κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα που προωθούνται ως απόλυτα ιστορικά δεδομένα, αλλά βλάπτουν σοβαρά την ιστορική πραγματικότητα. Ένα τέτοιο είναι ότι «Η Κύπρος πουλήθηκε επί δημοκρατίας Καραμανλή Α'», σύμφωνα με τη δήλωσή του στις 14 Αυγούστου 1974, ότι «Η Κύπρος κείται μακράν».

Ερευνώντας, όμως, τα βρετανικά και αμερικανικά επίσημα έγγραφα, για να προβεί ο Κ. Καραμανλής στη δήλωση εκείνη προηγήθηκαν τα εξής: Στις 14 Αυγούστου 1974, σε συνεδρία στην πρωθυπουργική κατοικία, οι Βρετανοί πήραν την τελική απόφαση ότι θα άφηναν τους Τούρκους να προχωρήσουν δίχως να κάνουν τίποτα. Ο Χάρολτ Γουίλσον (Βρετ. Πρωθυπουργός) ήταν της άποψης ότι ούτε η βρετανική κυβέρνηση ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έπρεπε να εμπλακούν στρατιωτικώς με την Τουρκία. Την ίδια στάση κράτησε και ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών Δρ Χένρι Κίσιγκερ (ο οποίος ακολουθούσε τη βρετανική πολιτική και όχι αντιστρόφως). Την ίδια μέρα, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε από τους Βρετανούς κάλυψη να στείλει αεροπορικώς από την Κρήτη ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς μια δύναμη 10.000 ανδρών στην Κύπρο, όμως η απάντηση ήταν αρνητική από τον Τζέιμς Κάλαχαν (Βρετ. Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας).

Από αμερικανικό δε έγγραφο ημερ. 15 Αυγούστου 1974, βρήκα ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τονΚίσιγκερ, ο Κάλαχαν του είπε για το ελληνικό αίτημα μέσω Μαύρου και την απόρριψή του. Όμως πρόσθεσε και τούτο: «Του έστειλα (του Μαύρου) μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους που εξήγησα. Ένας λόγος που ενδιαφέρει είναι ότι όταν είδα τον Μακάριο το πρωί, τον ρώτησα ποια ήταν η άποψή του, αν μας εζητείτο να κάνουμε κάτι τέτοιο και μου είπε, μα τι θα έκαναν τα στρατεύματα αν πήγαιναν εκεί. Έτσι ήμουν στη θέση να δώσω οδηγίες στον πρέσβη μας (στην Αθήνα) ότι ο Μακάριος δεν έβλεπε λόγο για κάτι τέτοιο. Έτσι
 νομίζω μπορούμε να θεωρούμε το θέμα αυτό νεκρό».

15.8.1974 
ώρα Αμερικής 10.43 π.μ. «.Callahan to Kissinger: So what I have done, is to send back a message to him (Μαύρου), saying that it can't be done for a variety of reasons which I have outlined. One of the interesting ones is that when I saw Makarios this morning, I asked him what would be his view if we were asked to do such a thing and he said, but what would the troops do, if they got there. So I have been able to give our Ambassador instructions that Makarios sees no purpose in doing this. So I think we can regard that one as dead».Έτσι φθάσαμε να ακουστεί το περιβόητο του Κ. Καραμανλή «Η Κύπρος κείται μακράν», με τη διαφορά, σύμφωνα με τονΤζέιμς Κάλαχαν, γι' αυτό συμφωνούσε και ο ίδιος ο Μακάριος! Ακούστε και τι δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον εαυτόν του. Ομιλία στο REX για τη Σπίθα, 17 Ιανουαρίου 2011: «Εγώ ο ίδιος ομολογώ ότι συνεργάστηκα για τη λύση Καραμανλή, αναγνωρίζοντας τη δύναμη της εξάρτησής μας από τους Αμερικανούς και προβαίνοντας εν γνώσει μου σε συμβιβασμό. Και επειδή οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ειδικά μετά το Πολυτεχνείο, έψαχναν και αυτοί τρόπους για να απαλλαγούν από τους στρατιωτικούς και συμφωνούσαν μαζί μου για τη λύση Καραμανλή, με κάλεσαν στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του 1974 να μεσολαβήσω, προκειμένου να δεχθεί ο Καραμανλής να αναλάβει αυτόν τον ρόλο» (σημείωση γράφουσας: Η επιλογή Κ. Καραμανλή και το σχέδιο επαναφοράς του εκπονήθηκε με εντολή του Φόρεϊν Όφις πέντε χρόνια πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974).

Η δήλωση Θεοδωράκη ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να αποκαλυφθούν πλήρως και οι ευθύνες της Αριστεράς στην τραγωδία του 1974. Αλλά κάτι τέτοιο θα ξεσκεπάσει όλες τις βρομιές και δυσωδίες του διεφθαρμένου πολιτικού, κομματικού συστήματος, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, γι' αυτό δεν ανοίγει ο διαβόητος φάκελος της Κύπρου. Θα καταποντιστεί το χρήσιμο πατριωτικό αντι-ιμπεριαλιστικό άλλοθι όλων αν ανοίξει. Τρελοί είναι να τον ανοίξουν; Μας αρκεί και το πόρισμα-παρωδία της Κυπριακής Βουλής μέχρι το 2059 (τότε θα ανοίξουν οι Βρετανοί ένα φάκελό τους για το πραξικόπημα), όταν τα εγγόνια, τα δισέγγονα ή τα τρισέγγονά μας, ίσως απελευθερωμένα πια από τους πολιτικούς μπράβους, με όλους μας να έχουμε βρικολακιάσει, καταγράψουν την αλήθεια, έστω και για τα ράφια της Ιστορίας...

(Από ομιλία μου στη Λεμεσό, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013,
Διοργάνωση: Δεξαμενή Σκέψης Άγιος Νικόλαος
και Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Σημερινή
 ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια- δημοσιογράφος, συγγραφέας
O Μίκης Θεοδωράκης για τον εαυτόν του. Ομιλία στο REX για την Σπίθα, 17 Ιανουαρίου 2011:

Πηγή

9 σχόλια:

  1. Για μένα οι μεγάλοι άνδρες κάνουν αυτό που πρέπει όσο καλύτερα μπορούν και ας γίνει ότι είναι να γίνει.Η αποστολή ΝΙΚΗ απέδειξε ότι για όποιον ήθελε μπορούσε να σπεύσει σε βοήθεια και μάλιστα με μικρότερο ρίσκο,βλέπε υποβρύχια και αεροσκάφη βομβαρδισμού,από το ρίσκο της ΝΙΚΗΣ ,τόσο σε ενδεχόμενες απώλειες υλικού και αντρών όσο και στο προσδοκόμενο όφελος.Απλά στη καλύτερη γι΄αυτούς περίπτωση,έχουν μάθει στο να περιμένουν την έγκριση των αφεντικών τους.Στη χειρότερη συμμετέχουν στη πραγματοποίηση των σχεδιασμών ώς πιόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει δίκιο ο Νικηταράς παραπάνω. Αν τα σαράβαλα ελικοφόρα Νοράτλας πήγαν στην Κύπρο χωρίς κάν οι Τούρκοι να τα πάρουν χαμπάρι (και ήταν και σε πλήρη επιφυλακή υποτίθεται ,οι άχρηστοι!) ,δεν θα μπορούσαν να πάνε τα Φάντομ ,ή έστω τα F-84 , όπως προβλέπονταν?

    Δυό διελεύσεις πάνω απο τον αποβατικό στολίσκο θα ήταν αρκετές...

    Βέβαια μιλάμε για τον Αττίλα 1, και εκει τις τεράστιες ευθύνες τις έχουν οι άθλιες γυναικούλες που παρίσταναν τους "στρατηγούς" , "ναυάρχους" και "πτεράρχους" , κάτω απο τις διαταγές των λοχαγών του Ιωαννίδη!

    Τη μεγαλύτερη ευθύνη απ'όλους βέβαια την φέρει ο "Εθνάρχης" Μακάριος ,που επίσημα ,απο το βήμα του ΟΗΕ ,κατήγγειλε την Ελλαδα για εισβολή και ζήτησε απο την Τουρκία να επέμβει! Οι χουντικοί τουλάχιστον είχαν το ελαφρυντικό της βλακειάς: Ο Μακάριος μόνο χαζός δεν ήταν...

    Απο κει και πέρα δεν χρειάζεται να απορούμε για το "τι θα έκαναν τα στρατεύματα αν πήγαιναν εκεί"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μακάριος στάθηκε εμπόδιο στην ΕΝΩΣΙ.
    Προτίμησε να είναι πρόεδρος μιας μικρής Δημοκρατίας, παρά νομάρχης μιας μεγάλης και ελληνικής νομαρχίας.

    Δεν ξέρω πώς πέρασε σαν "εθνάρχης" (μάλλον λόγω εθναρχούσης Εκκλησίας), αλλά είναι χαρακτηριστικό αυτό που τού είπε κάποτε ο Καραμανλής:

    Παπά μου, στην Ζυρίχη και το Λονδίνο τα ίδια χαρτιά υπογράψαμε. Γιατί λένε εσένα "εθνάρχη" κι εμένα "προδότη";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν κατάλαβα σωστά, η κα ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ που υπογράφει το κείμενο, πάει να βγάλει "λάδι" και ελευθερο ευθυνών τον Καραμανλή για την μη-αποστολή στρατιωτικής δύναμης και την μη-αντιμετώπιση της 2ης φάσης της Τουρκικής εισβολής που είχε αποτέλεσμα την απώλεια του μισού νησιού?

    ...να δεις που σε λίγα χρόνια θα μας πουνε πως και ο Σημίτης στα Ίμια, έπραξε το ηρωϊκό του καθήκον, αλλά τελικά έφταιγε ο άνεμος που έριχνε τη Σημαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάλι ξέρω ότι οι επιχειρησιακές δυνάμεις της Ελλάδας ήταν για κλάματα τότε αφού οι χουντικοί -μάλλον από φόβο του ίδιου τους του συναφιού- κρατούσαν τις ΕΔ χωρίς εξοπλισμούς. Κοντολογίς ότι δύναμη στέλναμε στη Κύπρο θα ήταν χωρίς καμία υποστήριξη -ούτε σε καύσιμα ούτε σε πυρομαχικά- και επιπλέον αν μετά μας την έπεφτε η Τουρκία αφού πια θα είχαμε εμπλακεί θα ήμασταν ακόμα περισσότερο απουδυναμωμένοι έχοντας στείλει τις όποιες δυνάμεις και όπλα (αερολάνα, πλοία κλπ) στη Κύπρο. Στο τέλος θα βγαίναμε χειρότερα χαμένοι απ'ό,τι έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η λογική του άρθρου σου εφαρμοζόταν στην πορεία μας ως έθνους θα είχαμε σβήσει μέχρι τώρα. Θυμίσου τις Θερμοπυλες , το 21 , την Πίνδο, τη μάχη του αεροδρομίου της Λευκωσίας και του Κοτζακαγια. Αν δεν τις ξέρεις βραστές και διάβασε.

      Διαγραφή
  6. Το 74 στη Κύπρο δεν νικήθηκε ο Ελληνικός Στρατός. Νικήθηκε κατά κράτος η εξωτερική πολιτική του ελληνικού προτεκτοράτου
    Τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς την έγκριση των μεγάλων αφεντικών μας
    «Την ίδια μέρα, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε από τους Βρετανούς κάλυψη να στείλει αεροπορικώς από την Κρήτη ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς μια δύναμη 10.000 ανδρών στην Κύπρο, όμως η απάντηση ήταν αρνητική από τον Τζέιμς Κάλαχαν (Βρετ. Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας).»
    Δηλαδή μπορούσαμε να στείλουμε ενισχύσεις, αλλά δεν μας έδωσαν την άδεια.
    Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα έγινε και με τους S-300. Δεν μας έδωσαν την άδεια να παρελάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχουμε και λεμε

    ο Παπαδοπουλος δεν θα εκανε ποτε πραξικοπημα στην Κυπρο , επεσε και ανελαβε ο προθυμος Ιωαννιδης

    οι αμερικανοι θελανε να απαλλαγουν απο το στρατιωτικο καθεστως και ενηργησαν αναλογως

    οι 3 τοτε αρχηγοι τεων επιτελειων δεν διωχθηκαν ποτε αντιθετα παρεμειναν και επι καραμανλη και εφυγαν με πληρεις τιμες

    ο Παπαδοπουλος ξερουμε οτι επιθυμουσε επιστροφη στην ομαλοτητα αλλα με δικους του ορους και να συνεχισει ο στρατος να εχει ρολο , οπως στην τουρκια τοσα χρονια , ο Καραμανλης δεν θα αναλαμβανε ποτε ετσι

    οι εγγλεζοι ειχαν ετοιμο τον Καραμανλη απο χρονια

    βαλτε τα ολα κατω και δεν χρειαζεται κανενα πορισμα της Βουλης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Once μακρυά, always μακρυά...
    Πέρδεται ο νέκυς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.