28/3/14

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας

Θετική ψήφος της Κύπρου

Η απόφαση υιοθετήθηκε με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 58 αποχές στο σύνολο των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα μια μη δεσμευτική απόφαση με την οποία καταδικάζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής στην Ρωσία, αλλά 58 χώρες απείχαν και περίπου 20 δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Η απόφαση αυτή, την οποία είχε προτείνει η Ουκρανία και υποστήριζαν οι Δυτικοί, διατυπώθηκε ωστόσο εκ νέου με πιο μετριοπαθείς όρους και δεν επικρίνει ρητώς τη Μόσχα. Το κείμενο χρειαζόταν να συγκεντρώσει μια απλή πλειοψηφία για να υιοθετηθεί.

Μεταξύ των χωρών που ψήφισαν κατά βρίσκονται —πέραν της Ρωσίας— η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Αρμενία, η Κούβα, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και η Συρία.

Μεταξύ αυτών που απείχαν βρίσκονται η Κίνα, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη, η Γκαμπόν και η Νότια Αφρική.

Υπέρ τάχθηκαν οι ευρωπαίοι, οι ΗΠΑ και οι άραβες και ασιάτες σύμμαχοί τους μαζικά.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια κάλεσε τα κράτη μέλη να ψηφίσουν για να αποτρέψουν την Ρωσία να συνεχίσει την "επίθεσή" της, αναφερόμενος εμμέσως στην απειλή μιας εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορά της.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν υπερασπίστηκε ωστόσο την νομιμότητα "της επανένωσης της Κριμαίας με την Ομοσπονδία της Ρωσίας".

Η Μόσχα είχε εξάλλου προειδοποιήσει χθες ότι η υιοθέτηση μιας απόφασης από την Γενική Συνέλευση δεν θα είχε "κανέναν αντίκτυπο" σε αυτήν.

Στην απόφαση αυτή "υπογραμμίζεται ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου (στην Κριμαία) δεν έχει καμία εγκυρότητα, δεν μπορεί να αιτιολογήσει καμία αλλαγή καθεστώτος" της Κριμαίας. Επίσης σε αυτήν καλούνται όλα τα κράτη και οι διεθνείς οργανώσεις "να μην αναγνωρίσουν καμία αλλαγή αυτού του καθεστώτος".

Επιπροσθέτως στην απόφαση αυτή υπογραμμίζεται "η δέσμευση (της Γενικής Συνέλευσης) στην εθνική κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της" και καλούνται "όλα τα κράτη να απέχουν από οποιαδήποτε δράση αποσκοπεί να διακυβεύσει εν μέρει ή συνολικά την εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε απόπειρας να τροποποιηθούν τα σύνορα της Ουκρανίας δια της απειλής ή της χρήσης βίας ή με άλλα παράνομα μέσα".

Τέλος με την απόφαση αυτή καλούνται "όλες οι πλευρές να επιζητήσουν μια ειρηνική έκβαση" σε αυτήν την κρίση μέσω ενός "άμεσου πολιτικού διαλόγου".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:www.capital.gr

Θετική ψήφος της Κύπρου στη Γεν.Συνέλευση του ΟΗΕ για την Κριμαία

Δέσμευση στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Νέα Υόρκη: Η Κύπρος ήταν μεταξύ των 100 χωρών που υπερψήφισαν χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα που επαναβεβαιώνει «τη δέσμευση στην κυριαρχία, πολιτική ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Ως γνωστόν από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, μόλις 11 το καταψήφισαν, 58 απείχαν κι οι υπόλοιπες δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.
Λαμβάνοντας το λόγο για να εξηγήσει την ψήφο της Κύπρου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, αφού είπε ότι συντάσσεται με τη δήλωση της Ε.Ε. καθώς και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Μαρτίου, ανέφερε ότι «η Κύπρος τονίζει τη σημασία της τήρησης των θεμελιωδών αρχών του σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας».
«Πιστεύουμε», είπε, ότι «μια πολιτική λύση βασισμένη στον πλήρη σεβασμό των αρχών και υποχρεώσεων υπό το διεθνές δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους, είναι δυνατή και πρέπει να προωθηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Τόνισε ότι η λύση στην κρίση πρέπει να βρεθεί μέσω διαλόγου, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε αυτοσυγκράτηση και συναινετική προσέγγιση, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία της αποπυροδότησης της κατάστασης μέσω διπλωματικών μέσων.
Αναφερόμενος στις στενές σχέσεις της Κύπρου και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, ενθάρρυνε τις ουκρανικές Αρχές «να απευθυνθούν σε όλες τις περιφέρειες και ομάδες πληθυσμού και να διασφαλίσουν την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων του λαού που ανήκει σε διαφορετικές εθνότητες. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αντιπρόσωπος όλων των Ουκρανών πολιτών και των οραμάτων τους».
Ενθάρρυνε επίσης τις ουκρανικές Αρχές να διερευνήσουν όλες τις πράξεις βίας.
Καταλήγοντας ενθάρρυνε τη Ρωσία να δεσμευτεί σε διπλωματική λύση και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ
http://www.philenews.com
 

2 σχόλια:

  1. Να με συγχωρούν οι αδελφοί Κύπριοι αλλά δεν ξέρουν το συμφέρον τους γιατι το ρωσικο επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Κύπρο είναι άπειρο δεν πριονίζεις το κλαδί πού κάθεσαι ούτε και δαγκώνεις το χέρι πού σε ταίζει και σε ποτίζει. Είναι η ταπεινή μου γνώμη νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τοσο καιρο γλυτωναν με ψηφο της Ρωσίας , φαινεται το ξεχασαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.