11/11/18

Η χρυσή συνταγή για το ασφαλιστικό


Του Πλάτωνα Τήνιου*
Είναι σίγουρο ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τις συντάξεις. Το εκκρεμές θα κινείται μεταξύ σοκ για τη φτώχεια συνταξιούχων και ανησυχίας για βιωσιμότητα συντάξεων. Ο θανάσιμος εναγκαλισμός μεταξύ ανασφάλειας και αναπτυξιακών εμποδίων καταδικάζει και τις συντάξεις και την οικονομία.
Χρειάζεται να αλλάξουμε, να βάλουμε την παραγωγή πριν από την κατανάλωση, την οικονομία πριν από τις συντάξεις, το άλογο δηλαδή μπροστά από το κάρο, όχι το αντίστροφο. Το έκανε η Λετονία και ανέκαμψε από τη δική της κρίση μέσα σε τρία χρόνια, το έκανε και η Πολωνία, που παρά τα πολιτικά της προβλήματα αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό. Το έκαναν και άλλοι που δεν περίμεναν πρώτα να χρεοκοπήσει το ασφαλιστικό τους σύστημα και μετά να πάρουν μέτρα.
Η ανάγκη για ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις βγήκε στην επιφάνεια τη δεκαετία του 1980. Τότε έγινε σαφές ότι τα μοντέλα ασφάλισης που αναπτύχθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απαιτούσαν προσαρμογές. Οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο, οι γεννήσεις μειώνονταν, η μετανάστευση τελείωνε. Πρώτος το καμπανάκι χτύπησε το 1980 ο ΟΟΣΑ με μια έκθεση για τη γήρανση και το κοινωνικό κράτος και το 1987 ειδικά για τις συντάξεις, για να έρθει το 1994 η Παγκόσμια Τράπεζα και να θυμίσει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Παρά την αρχική αμηχανία με την οποία έγιναν δεκτές αυτές οι παραινέσεις, οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν τη δεκαετία του 1990 και εξαπλώθηκαν, ούτως ώστε τώρα πια ελάχιστες χώρες δεν έχουν πάρει μέτρα.

Για τη συνέχεια  Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.