21/11/18

Τι είπαν Τσαβούσογλου και Πομπέο για S-400, Γκιουλέν και Halkbank στην Ουάσινγκτον

  • Τι είπαν Τσαβούσογλου και Πομπέο για S-400, Γκιουλέν και Halkbank στην Ουάσινγκτον
    Ο Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα-αγκάθια στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έκαναν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 έχει συναφθεί και δεν μπορεί να ακυρωθεί, ενώ ζήτησε την έκδοση 84 μελών του κινήματος Γκιουλέν που ζουν στις ΗΠΑ.

«Η τρέχουσα συμφωνία είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.
Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως «Όμως χρειάζομαι περισσότερους (σ.σ. εξοπλισμούς) (...) και προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου» κάνοντας έμμεση αναφορά στη συμφωνία αγοράς αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
Ο κατάλογος με τους γκιουλενιστές
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στον Αμερικανό ομόλογό του έναν κατάλογο με 84 ονόματα μελών του δικτύου του αυτοεξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, με την αξίωση να εκδοθούν για να παραπεμφθούν στην τουρκική δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το όνομα του ιμάμη, η έκδοση του οποίου παραμένει πάγιο αίτημα. «Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ερντογάν να στείλει τον κατάλογο» εξήγησε ο Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως δεν πήρε «εγγυήσεις» για αυτό το ζήτημα.

Φετουλάχ Γκιουλέν (φωτ.: αρχείου: EPA / Selahattin Sevi)
Η Άγκυρα πάντως είναι ικανοποιημένη που η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία διενεργεί έρευνα για τις δραστηριότητες του κινήματος του Γκιουλέν στην αμερικανική επικράτεια.
«Οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν την αδιαφάνεια αυτού του εγκληματικού δικτύου», τόνισε ο Τσαβούσογλου, προσάπτοντας στο κίνημα του Γκιουλέν «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, φοροδιαφυγή, απάτες με τις βίζες και άλλες παράνομες δραστηριότητες». Αυτό είναι που ζητούσαμε από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε, «αρχίστε μια απλή έρευνα και θα δείτε με ποιο δίκτυο έχετε να κάνετε και το φιλοξενείτε στη χώρα σας».
Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο, μολονότι χαιρέτισε τη «θετική δυναμική» στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, κατήγγειλε εκ νέου «την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών και ντόπιων εργαζομένων» σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου «του ερευνητή της NASA Σερκάν Γκελγκέ».
Το θέμα του Χακάν Ατίλα και της Halkbank
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πλην του θέματος των γκιουλενιστών έθεσε και το ζήτημα του πρώην υποδιοικητή της Halkbank Χακάν Ατίλα που βρίσκεται στις ΗΠΑ και έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 32 μηνών. Συγκεκριμένα ζήτησε να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, ώστε ο πρώην τραπεζίτης να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Τουρκία.

(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παραδέχθηκε την ίδια στιγμή πως υπάρχει μία έρευνα για την Halkbank από το ελεγχόμενο από το υπουργείο Οικονομικών Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (Office of Foreign Assets Control (OFAC)), αλλά και μία δεύτερη ανεξάρτητη έρευνα του γραφείου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας Νέας Υόρκης (Μανχάταν). Μάλιστα, όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπος στις αρχές Νοεμβρίου, το θέμα συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία και ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να το επιλύσει. Όμως, η υπόσχεση Τραμπ δεν δεσμεύει το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Μανχάταν, ο οποίος μάλιστα –σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters– ετοιμάζεται να ανακοινώσει άμεσα νέο κατηγορητήριο σε βάρος της τουρκικής τράπεζας.

1 σχόλιο:

  1. Αφού δεν τους δίνουν τα F35 τρα είναι η ευκαιρία να χωθούμε εμείς,να πάρουμε αυτά που έφτιαξαν για την Τουρκία έστω 12-18.
    Λέγεται και έχει γραφεί ότι η LM τα έχει προσφέρει στο Βέλγιο με 76 εκ $το ένα.Αν ισχύει δεν μπορεί να πάρουμε κι εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.