2/11/18

Stratfor : Γιατί ο Ερντογάν δεν θα τα «σπάσει» με τη Σαουδική Αραβία

Η υπόθεση Κασόγκι, οι καταγγελίες και το παιχνίδι για τον έλεγχο του Σουνιτικού κόσμου. Τι ενώνει και τι χωρίζει τις δυο χώρες και πώς οι σχέσεις τους επηρεάζουν λεπτές ισορροπίες στην Αραβική Χερσόνησο. Οι προσπάθειες ψυχραιμίας και οι κίνδυνοι έκρηξης.

Οι κατηγορίες για εγκληματικότητα και για συγκάλυψη μετά την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, απασχόλησαν για εβδομάδες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Τρεις εβδομάδες μετά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στη βουλή πως οι σαουδαραβικές αρχές είχαν σχεδιάσει τη δολοφονία του αντιφρονούντα. Ο Ερντογάν έχει μια τάση να μιλάει με στόμφο, όμως η ομιλία του ήταν υποτονική και ο πρόεδρος εξέδωσε ευγενική έκκληση προς τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα Σαλμάν να συνεργαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση Κασόγκι. Προφανώς, ο Ερντογάν επέλεξε να μην αναφέρει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»: τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος θεωρείται ευρέως πως έπαιξε ρόλο στη δολοφονία.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Mr.Erdogan's Turkey is a bankrupted country.(Turkce:Para istiyor.O kadar!)
    Εχει τα χάλια της η οικονομία του Ερδογάνου,οπότε ξέρει ότι αν πιέσει σωστά μπορεί να γλείψει κάποια σαουδαραβικά κόκκαλα.Αυτό είναι όλο.Μέχρι εκεί φτάνει η "ευαισθησία" του για ανθρώπινα,δημοσιογραφικά και άλλα δικαιώματα.Με ξάφνιασε,όμως,και η απερισκεψία των σαουδαράβων που επέλεξαν την Κωνσταντινούπολη του Ερδογάνου για το έγκλημά τους.Μάλλον η κάλυψη,διαχρονικά,από τους αμερικανούς και οι μεγάλες παραγγελίες όπλων προς αυτούς τους φόρτωσαν σιγουριά και αλλαζονεία.Αυτά,όμως,συνιστούν και ύβρη που,ως γνωστόν,πληρώνεται.Τα πετροδολλάρια,βέβαια,δεν ήταν πρόβλημα ποτέ για τους βάρβαρους (Σαουδ)Αραβες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.