18/12/09

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες και ο (άγριος…) «μηχανισμός σωτηρίας»


Tου Kωστα Kαλλιτση

Τι εννοούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όταν λένε ότι η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημά της μόνη της, με τις δικές της δυνάμεις; Ορισμένοι το ερμηνεύουν με τρόπο «εθνικά υπερήφανο», ως ψήφο εμπιστοσύνης, και συμπεραίνουν ότι «άρα, δεν υπάρχει κίνδυνος». Λάθος ερμηνεία! Αυτό που εννοούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί, σκληρά, να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, έτσι (και μόνον έτσι…) ώστε να μπορέσει να λύσει το πρόβλημά της - να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Πώς θα υποχρεωθεί; Τα εργαλεία περιέχονται στις συνθήκες που έχουμε συνυπογράψει. Ειδικότερα, στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, στο άρθρο 126 (πρώην άρθρο 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ), οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση του υπερβολικού ελλείμματος περιγράφονται σαφέστατα.

Τον Φεβρουάριο, ως γνωστό, η Ελλάδα θα υπαχθεί στην παράγραφο 9 του άρθρου 126. Το Συμβούλιο, κρίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε αναλάβει αποτελεσματική δράση (αυτό συνέβη ήδη όταν είμαστε στην παράγραφο 8) θα μας θέσει προθεσμία να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα και θα μας ζητήσει να υποβάλλουμε εκθέσεις (πιθανόν ανά μήνα) ώστε να εγκρίνει ή να απορρίπτει την «πρόοδο των εργασιών». Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις, θα υπαχθούμε στην παράγραφο 11 του άρθρου. Αυτή προβλέπει τέσσερις ποινές που, κλιμακωτά, γίνονται έως εξοντωτικές.

Η πρώτη είναι ότι το Συμβούλιο, προκειμένου να αναζητήσουμε νέο δάνειο, απαιτεί να αιτιολογούμε γιατί το ζητάμε και πώς θα το χρησιμοποιήσουμε. Αν η εξήγησή μας είναι πειστική, έχει καλώς. Αν είναι γενικόλογη, μάλλον ουδείς θα μας δανείσει.

Η δεύτερη είναι ότι το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού της προς την Ελλάδα. Δηλαδή, να της ζητήσει να περικόψει τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων.

Η τρίτη, βαρύτερη, είναι ότι το Συμβούλιο μπορεί να απαιτήσει να καταθέσουμε ένα ποσό (π. χ. ένα δισ. ευρώ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση ατόκως, έως ότου διορθώσουμε το υπερβολικό έλλειμμα - ήτοι, να μας στερήσει πόρους προσωρινά.

Την τέταρτη και τελευταία, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να την αντέξει: Το Συμβούλιο μπορεί να μας επιβάλει πρόστιμα ευλόγου ύψους. Δηλαδή, να περικόψει τη χρηματοδότησή μας από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ήτοι να μας στερήσει πόρους μόνιμα - ίσως ένα ή δύο δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη λογική των Συνθηκών, όταν λένε οι εταίροι μας ότι δεν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε, δεν εννοούν ότι θα μας δώσουν δάνεια. Αντιθέτως, εννοούν ότι (έως και) θα πάρουν από εμάς, αναγκαστικά, δάνειο (τι άλλο είναι η άτοκη κατάθεση;) ή θα μας στερήσουν πόρους, ώστε να μας αναγκάσουν να λάβουμε μέτρα. Αυτός είναι ο «μηχανισμός σωτηρίας» που προβλέπουν οι κανόνες της Ευρωζώνης.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού σωτηρίας κρατών-μελών της Ευρωζώνης που θα ενεργοποιηθεί, πιθανόν από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναιρεί τις διατάξεις περί ποινών που προβλέπουν οι Συνθήκες. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν ορισμένοι πολύ καλοί γνώστες των συνθηκών, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτές οι συζητήσεις είναι κενές περιεχομένου. Ο κ. Γιώργος Γλυνός, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρεί ότι αρκεί η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτή περιέχει όλα τα εργαλεία (τα οποία είναι πολύ αυστηρότερα από εκείνα που διαθέτει το ΔΝΤ) με τα οποία θα υποχρεωθούμε να λύσουμε το πρόβλημά μας, μόνοι μας. Ετσι, αν δεν βρούμε νέα δάνεια, θα υποχρεωθούμε να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στις αγορές και μετά θα απευθυνθούμε πάλι σε αυτές, πάλι θα ζητήσουμε δάνεια και εκείνες θα προθυμοποιηθούν να μας τα δώσουν.
kathimerini.gr

6 σχόλια:

  1. Αλλαγή ηγεσίας προβλέπεται? Αυτή είναι η μόνη σωτήρια λύση που θα εξασφαλίσει τους δανειστές μας, αλλά και τας ευρώπας που αναγκάζονται να πληρώνουν τη ρεμούλα της ντόπιας Αλήτ. Να φύγει το ανδρείκελο των αμερικάνων και να τοποθετηθεί γερμαναράς που δεν θα ανέχεται την κακοδιοίκηση, ούτε τη διαφθορά που έσπειραν οι διαδοχικές "ελληνικές" κυβερνήσεις. Ετσι, υπαγόμενοι πλήρως στο γεωφυσικό μας χώρο θα πάψουμε να είμαστε κλωτσοσκούφι στο "παιχνίδι" των Μεγάλων Δυνάμεων
    Αυτό είναι ένα αστικόϊδεαλιστικό σενάριο, γιατί η ιστορική πραγματικότητα λέει άλλα. Οταν μια χώρα βρίσκεται σε πτωματική κατάσταση δεν υιοθετείται, αλλά σκυλεύεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αυτά ισχύουν, εύκολα κανείς μπορεί να υποθέσει ότι μια προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά με ταυτόχρονη παραμονή στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν το καλύτερο σενάριο διαχείρισης κρίσης για την Ελληνική Κυβέρνηση. Αλλά αυτό το σενάριο είναι απλά ανέφικτο ενώ είναι ανέφικτη και η έξοδος απ’ το ευρώ διότι αυτή θα φέρει μια κατάσταση πρωτοφανούς φτώχιας ακόμα χειρότερη και από την στάση πληρωμών του κράτους που επαπειλείτε. Προσφυγή στο ΔΝΤ πάντως δεν προβλέπεται για χώρα της Ευρωζώνης. Αντίθετα προβλέπονται τα αναφερόμενα δρακόντεια μέτρα. Αυτές οι ποινές ιδίως οι τελευταίες δύο είναι ικανές από μόνες τους να ρίξουν την κυβέρνηση άμεσα. Βέβαια υπάρχει και η ποιο έμμεση και βασανιστική πτώση που θα έρθει με την διάψευση προσδοκιών και την περικοπή μισθών που έτσι κι αλλιώς θα γίνει. Το κακό είναι ότι έχουμε εθιστεί σαν κοινωνία στα παραμύθια και προτιμούμε να έχουμε κάποιον που εν γνώσει μας, μας «δουλεύει» παρά κάποιον που λέει σκληρές αλήθειες και προσπαθεί να τιμήσει την προοπτική που δίνει στον ελληνικό λαό. Βέβαια η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι όσο και αν την ωραιοποιήσει κάποιος. Αν είχαμε πολιτικούς που σεβόταν πρώτα απ’ όλα τον λόγο τους και την υπόληψή τους θα μας έλεγαν τα πράγματα όπως έχουν. Αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Κυβερνούν με φήμες και αοριστολογίες. Είναι πολύ λυπηρή αυτή η κατάσταση για την χώρα μας. Πρόσφατο παράδειγμα οι εξαγγελίες για το πολυδιαφημισμένο «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» και του τι βρήκαν πολλοί άνεργοι που έσπευσαν να το διεκδικήσουν. Ανοησίες η μία πίσω απ’ την άλλη. Ενώ η κατάσταση είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἂς μὴν περιμένουμε ἀπὸ τὴν Εὐρώπη νὰ μᾶς ταΐζη, νὰ μᾶς φυλάσσει τὰ σύνορα μόνο καὶ μόνο γιατὶ ἐμεῖς τοὺς δώσαμε τὸν ἀρχαῖο ἑλληνικὸ πολιτισμό.
    Κάποτε πρέπει νὰ τελειώση καὶ ἡ ἑλληνικὴ πολιτικὴ φαυλοκρατία.

    Διαβάστε τὸ βιβλίο:
    Η νεοελληνική φαυλοκρατία
    Συγγραφεύς: Βαγγέλης Κοροβίνης
    Εκδότης: Αρμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω το βρισκω σαχλο, 2 μηνες μετα τις εκλογες καποιοι να ζητανε αλλαγη κυβερνησης. Καθιστε ολοι και στρωθειτε (του εαυτου μου συμπεριλαμβανομενου) στη δουλεια, βοηθηστε και συμβουλευστε τους γυρω σας με δεκτικη διαθεση και αφηστε την πολιτικολογια.

    Δεν ειμαι ψηφοφορος αυτης της κυβερνησης, αλλα σκεφτειτε οτι υπαρχουν αλλοι τοσοι που σκεφτονται αντιστοιχα για μια κυβερνηση που θα υποστηριζατε εσεις. Δεν παμε ετσι μπροστα οταν ο ενας υποσκαπτει τις ενεργειες του αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θράσος και λαμογιά πάνε μαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EVO MORALES: Το καλύτερο θα ήταν όλα τα κονδύλια για τον πόλεμο θα οδηγούνταν κατευθείαν στην κλιματική αλλαγή, αντί για τα στρατεύματα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τις στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική. Αυτά τα λεφτά θα ήταν καλύτερο να οδηγηθούν στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ. Και, φυσικά, αυτά δεν είναι μόνο 100 δισ. δολάρια. Αυτά είναι πιθανότατα τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολαρίων. Πώς ξοδεύουμε χρήματα για να σκοτώνουμε και όχι για να σώσουμε ζωές; Πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά για να σώσουμε ζωές, όχι για να σκοτώνουμε. Αυτές είναι οι διαφορές μας με τον καπιταλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.