11/12/09

Η μεσογειακή δίνη και το Κυπριακό

Η κυπριακή κυβέρνηση «έδειξε τα δόντια της» αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι θα εμποδίσει το άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε. Ε. Μία λύση του Κυπριακού καθίσταται έτσι αναγκαία, εφόσον η Τουρκία διατηρεί τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

Η επίλυση του Κυπριακού είναι επίσης σημαντική, καθώς η κρίση αποτελεί διαρκές σημείο τριβής μεταξύ Ε. Ε. και ΝΑΤΟ. Μόνον οι θαρραλέοι εκφράζουν αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Ντέιβιντ Χάνεϊ, πρώην Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο νησί, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του ότι ουδείς έχασε ποτέ χρήματα, στοιχηματίζοντας κατά της υπογραφής συνολικής συμφωνίας. Παρά ταύτα, η στιγμή είναι κατάλληλη, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιθυμούν συμφωνία.

Τον Φεβρουάριο του 2008, η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια, ως διαδόχου του Τάσσου Παπαδόπουλου, βελτίωσε το κλίμα. Ο κ. Χριστόφιας στηρίζει αφενός τη συμφωνία και υπήρξε αφετέρου παλιός συνάδελφος συνδικαλιστής του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Παρότι το ζήτημα του διαχωρισμού των εξουσιών σε μία ενιαία Κύπρο μοιάζει εύκολα επιλύσιμο, η επίλυση του εδαφικού προβλήματος θα αποτελέσει σημαντικό πρόσκομμα σε ενδεχόμενη συμφωνία. Αν και η τουρκοκυπριακή πλευρά μοιάζει πρόθυμη να παραδώσει τα Βαρώσια, η επιστροφή της Μόρφου –που εποικίζεται συστηματικά από Τούρκους της ενδοχώρας– απειλεί με ναυάγιο τη συμφωνία.

Ο καλύτερος τρόπος για επίτευξη συμφωνίας είναι η πίεση από το εξωτερικό. Αυτό, όμως, απαιτεί προσοχή, καθώς και οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα καχύποπτες σε κάθε εξωτερική παρέμβαση. Η πίεση αυτή πρέπει να προέλθει από τους κύριους πάτρωνες των δύο πλευρών: την Ελλάδα και την Τουρκία. Η εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και η διατήρηση του χαρτοφυλακίου των Εξωτερικών από τον ίδιο, ενισχύει τις ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου απέδειξε ότι επιδιώκει πολιτική αποκλιμάκωση της έντασης με την Αθήνα.

The Economist
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. Μπορουν οι πρακτορες να λενε οτι θελουν,ο λαος θα απορριψει για αλλη μια φορα το ταπεινωτικο σχεδιο. Γιατι ο Ελληνισμος στερειται επιφανων πολιτικων,τι μιζερα ανθρωπακια μας κυβερνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δύση είναι υπεύθυνη για την Κυπριακή τραγωδία!

    Ολόκληρη η Κύπρος είναι Ελληνική, και οι Μουσουλμάνοι Κύπριοι είναι Έλληνες που εξισλαμίστηκαν βίαια από τους Οθωμανούς.

    Και το 90% των κατοίκων της Τουρκίας είναι απόγονοι των Βυζαντινών, που έγιναν Τούρκοι και Μουσουλμάνοι με την βία!

    Η Ορθόδοξη Κύπρος δεν έχει καμία δουλειά με την Δύση!

    Η ΕΕ ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να στηρίξει την Ελλάδα...ακόμα και να ήθελε δεν μπορεί να το κάνει...η ΕΕ είναι απλά μια οικονομική ένωση χωρών που όλες ακολουθούν τις ΗΠΑ.

    Οι Ορθόδοξοι πρέπει να ενωθούμε!

    http://www.viddler.com/explore/East/videos/1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά φαίνεται να είναι πολύ «πρακτορικό» το άρθρο αυτό. Προσοχή.
    Προσωπικά, αποφεύγω τη συγκεκριμένη εφημερίδα καθότι δεν με βρίσκει σύμφωνο η γραμμή της στα εθνικά θέματα.
    Κ1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι είχε πει ο Δελαστίκ πριν κανά - δυό χρόνια, περί ανακατανομής κάποιων δημοσιογράφων στον ελληνικό τύπο, και μετά τον φύγανε από την Καθημερινή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Γιωργάκης να πιέσει για λύση; Ποιον; Τον Κύπριο "Γιωργάκη"; Θα πιουν ... κόφι και θα συμφωνήσουν απολύτως. Να γιατί σηκώθηκε από τον τάφο του ο Τάσσος.

    Έχεις δίκιο Κ1RK.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.