6/12/09

Σαμαράς και ΕΕ - Τουρκία


Τόσες προκλήσεις υφιστάμεθα από την Αγκυρα, γιατί θα πρέπει να είμαστε «σημαιοφόροι» της τουρκικής ένταξης; Πρόκληση όμως η σύνοδος και για τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Πρόκληση και χρυσή ευκαιρία.

Κρίσιμη η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Δύο τα κρίσιμα ερωτήματα για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρώτον θα ορίσουν οι «27» ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ;

Δεύτερον, θα επιβάλουν ή όχι κυρώσεις στην Τουρκία για την άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία;

Σκληρή η δοκιμασία για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή θα αποφασίσει πώς θα δράσει, αυτή θα υποστεί και τις συνέπειες της στάσης της. Πρόκληση όμως η σύνοδος και για τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Πρόκληση και χρυσή ευκαιρία.

Προς αναβολή οδεύει η συζήτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα βάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Θεωρεί προϋπόθεση την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Τελεία και παύλα. Στο θέμα της Τουρκίας όμως καθόλου σαφή δεν έχει καταστήσει τη θέση της η ελληνική κυβέρνηση. Απαιτεί ή όχι να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία;

«Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας» χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου την υποστήριξη ένταξης της? Τουρκίας (!) στην ΕΕ, μιλώντας στην κυπριακή Βουλή τον Οκτώβριο. Απέρριψε κατηγορηματικά κάθε «ειδική σχέση» Τουρκίας - ΕΕ, όπως προτείνουν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ευνόητο όμως είναι ότι αν θεωρεί «στρατηγική επιλογή» του την τουρκική ένταξη, αποκλείεται να προτείνει κυρώσεις που να οδηγούν σε μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων Βρυξελλών - Αγκυρας.

Η «ώρα του Σαμαρά» έρχεται σε αυτό ακριβώς το σημείο. Μπορεί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ να μην έχει κλείσει ακόμη εβδομάδα στον αρχηγικό θώκο. Μερικές φορές όμως τα γεγονότα δεν περιμένουν. Το κύριο ατού του Αντ. Σαμαρά είναι στη συνείδηση του λαού η ανυποχώρητη στάση του στα «εθνικά θέματα». Θα διατηρήσει τη στάση αυτή και τώρα που έγινε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ο κόσμος περιμένει να δει. Θα τολμήσει να διαφοροποιηθεί ο Αντ. Σαμαράς από την «εθνική αυταπάτη» της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας ότι δήθεν η Ελλάδα έχει συμφέρον να υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ;

Είναι κωμικοτραγικό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σχεδόν οι μοναδικές χώρες της ΕΕ όπου δεν γίνεται καμιά σοβαρή πολιτική συζήτηση για το αν η Τουρκία πρέπει να γίνει ή όχι μέλος της ΕΕ τη στιγμή που αποτελούν τα κατεξοχήν θύματα της τουρκικής επιθετικότητας. Εντελώς αυθαίρετα έχει αναχθεί σε «εθνικό δόγμα» ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σημαιοφόρος της τουρκικής ένταξης όσες προκλήσεις και αν υφιστάμεθα από την Αγκυρα. Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου κινούνται την ίδια γραμμή.

Θα διαφωνήσει επιτέλους ο ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος με την αποδειχθείσα στην πράξη τραγική αυταπάτη ότι δήθεν η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συνεπάγεται και τον «εξευρωπαϊσμό» της τουρκικής πολιτικής, υπονοώντας με αυτό τη μείωση της επιθετικότητας της Αγκυρας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου; Θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε αυτή τη σύνοδο κορυφής; Θα ζητήσει μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρις ότου η Αγκυρα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ που αφορούν και την Κύπρο;

Σύμμαχοι υπάρχουν για μια τέτοια στάση. Είναι πανίσχυροι, αφού έχουν επικεφαλής τους τη Γαλλία και τη Γερμανία. Είναι μάλιστα και ιδεολογικά συγγενείς προς τη ΝΔ. Την Τετάρτη ο Αντ. Σαμαράς θα συναντήσει τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα τους πει και αυτός γιατί η Τουρκία πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μέλος της ΕΕ - μια θέση που προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα στους Ευρωπαίους όταν ακούγεται από ελληνικά χείλη, γιατί όλοι την αποδίδουν σε ανομολόγητο φόβο της Αθήνας;

Διαφοροποίηση από αυτή τη λανθασμένη γραμμή είναι αυτό που ζητούν οι πολίτες από τον Αντ. Σαμαρά. Πρωτοβουλίες εκ μέρους του να ανοίξει επιτέλους και στην Ελλάδα η πολιτική συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ. Θα ανταποκριθεί ή όχι;
Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ-ΕΘΝΟΣ

13 σχόλια:

  1. "Ο καλός καπετάνιος, στην φουρτούνα φαίνεται". "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

    Μία παροιμία και μία ρήση, αφιερωμένες στον Αντώνη Σαμαρά. Μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση στα ελληνοτουρκικά. Αν και τώρα δεν πάρει, θα πει ότι μάταιες ελπίδες στήριξαν σ' αυτόν όσοι τον ψήφισαν και ασφαλώς θα δικαιώσει αυτούς που ψηφίζουν ΛΑ.Ο.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αμερικανοθρεμένος Σαμαράς θέλει ακόμα πιο φιλοδυτική πολιτική ώστε η Δύση να στηρίξει περισσότερο την Ελλάδα στα εθνικά θέματα...δηλαδή να μην μπουν τα Σκόπια σε διεθνής οργανισμούς ως "Μακεδονία"...Και επειδή ο Σαμαράς γνωρίζει ότι ΟΣΑ και να κάνουμε, η Δύση θα στηρίζει περισσότερο την Τουρκία, θα ρίξει όλο του το βάρος στα Σκόπια...

    Περαστικά σε όσους αφελώς πιστεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλλαγή στάσης της Ελλάδας ως προς το να δεχθεί από την Ευρώπη την ειδική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ (έστω και αν αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα) θα πρέπει να γίνει με ανταλλάγματα από την Ευρώπη - δη την Γερμανία και την Γαλλία.

    Ανταλλάγματα όπως εγγύηση της ασφάλειας της Ελλάδας απέναντί σε πιθανή επιθετικότητα της Τουρκίας με συμφωνίες μεταφοράς στρατιωτικής τεχνολογίας από αυτές τις χώρες, παροχή πληροφοριών από κατασκοπευτικούς δορυφόρους των χωρών αυτών για την Τουρκία, ίσως ελαστικότερη αντιμετώπιση στα οικονομικά θέματα από την ΕΕ, ενεργότερη συμμετοχή σε διαστημικά και επιστημονικά προγράμματα και μια σειρά άλλων παροχών προς την Ελλάδα, που μπορούν να οριστούν ύστερα από ώριμη σκέψη.

    Μπορούμε να “πουλήσουμε” στην Ευρώπη ότι η Τουρκία με μια ειδική σχέση που δεν θα την περιορίζει το Ευρωπαϊκό δίκαιο θα είναι ποιο επιθετική απέναντι στην Ελλάδα, οπότε αν αυτήν την σχέση οι Ευρωπαίοι θέλουν, θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη της στήριξης της Ελλάδας προς την αντιμετώπιση αυτής της επιθετικότητας ή την αποτροπή της. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να αναπτυχθεί μια πειστική επιχειρηματολογία από μέρους μας προς την Ευρώπη και μια στρατηγική προς την επίτευξή της.

    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >Ο αμερικανοθρεμένος Σαμαράς<
    Αυτού του είδους οι "ταμπέλες" δείχνουν χαμηλό επίπεδο και υποβιβάζουν τον διάλογο. Ο Σαμαράς χειρίστηκε το Σκοπιανό άριστα (1990-92), παρά το νεαρό της ηλικίας του (ήταν ο νεώτερος ΥπΕξ από ιδρύσεως ελληνικού κράτους).

    @ nativist

    Με κάλυψες. Λίγα λόγια και σταράτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ειναι Ελλην πολιτικος ολα καλα αν οχι θα δηλωσει οτι υποστηριζουμε την πληρη ενταξη της τουρκιας.Σκεφτειτε ποσο μαζοχες πρεπει να ειμαστε να ζηταμε εμεις να τιμηθει ο βιαστης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ιωάννη

    Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη και πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανατραπεί η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη από Αθήνα και Λευκωσία χαζοχαρούμενη πολιτική. Κράτη που απειλούν άλλα κράτη με casus belli, αν τολμήσουν να ασκήσουν τα ΝΟΜΙΜΑ δικαιώματά των, που ασκούν δουλεμπόριο, που κρατούν υπό κατοχή το 40% του εδάφους άλλου κράτους-μέλους, δεν έχουν θέση στην ΕΕ. Τελεία και παύλα. Η Ελλάδα και η Λευκωσία πρέπει να ασκήσουν βέτο, αν θέλουν επιτέλους να γίνουν κράτη υπολογίσιμα και σεβαστά.

    Θα βοηθούσε πολύ ο Σαμαράς, αν ασκούσε πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που αυτή τρην στιγμή κάνει μόνον ο ΛαΟΣ και το ΚΚΕ, το τελευταίο για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ιωαννης, Φιλε, ανταλλαγματα καλα θα ηταν, αλλα και χωρις ανταλλαγματα νομιζω οτι ειναι το συμφερον μας να συνελθουμε σαν κρατος και πουμε τα πραγματα οπως εχουν. Η Τουρκια δεν εχει θεση στην Ε.Ε. και αυτο το διπλωματικο παιγνιδι εχει παραγινει επικινδυνο.

    ------

    Η κυβερνησεις πουλανε αυτη την επιχειρηματολογια για εσωτερικη καταναλωση ωστε να καλυψουν την ανυπαρξια τους και την υποχωρητικοτητα τους. Εχουν λογια, επιχειρηματα ομως δεν εχουν. Αν μια ειδικη σχεση συνεπαγεται καποια επιθετικοτητα, τοτε η πληρης ενταξη συνεπαγεται πληρη αποθρασυνση των τουρκων, πληρη επικρατηση τους στον ελλαδικο χωρο και αφανισμο μας. Και εκει ειναι που γελανε μαζι μας οι Γαλλοι και οι Γερμανοι.

    Ο λαος το καταλαβαινει - ενα δημοψηφισμα γιατι δεν κανουν οι κυβερνωντες?

    Ας ελπισουμε οτι ο Σαμαρας θα μπορεσει να φερει την αλλαγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άκουσα τον Σαμαρά σε ανύποπτο χρόνο ότι είναι υπέρ της τουρκικής ένταξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμο, 6 Δεκ, 23:28

    Και που είναι το κακό να είσαι υπέρ στην τουρκική ένταξη;
    Αυτό δε θέλουμε; Η Τουρκία να συμμορφωθεί, να σεβαστεί Κύπρο και ανθρώπινα δικαιώματα μειονοτήτων και να ενταχθεί ωραία και καλά στην ΕΕ!

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό θέλουμε; Μάλλον λάθος κάνεις. Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΚΑΝΝΕΝΑΝ ΟΡΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Galia 7 Δεκέμβριος 2009 12:52 μμ

    Όχι, δεν θέλουμε αυτό, πού το είδες; Ποιος σου είπε ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί και θα σεβαστεί, αν γίνει μέλος της ΕΕ; Αφελής προπαγάνδα των πολιτικάντηδών μας είναι αυτή, αλλά δεν πείθει κανέναν. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥς ΑΠ[ΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ . ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠ ΟΨΗ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ , . ΚΑΝΤΕ ΡΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΣΤΩ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ,./ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΕΤΕΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ . ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΚΑΤ ΕΠΙΦΑΣΙΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ . ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΜΕ ΕΝΑ 60 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΣΙΓΟΥΡΑ . ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να διευκρινήσω γιατί παρεξηγήθηκα.
    Καταρχήν, για τώρα έχει χαθεί το τρένο γιατί η Τουρκία ήδη δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε να έχει κάνει στο ζήτημα της Κύπρου. Εδώ δεν έχει ανοίξει αεροδρόμια, λιμάνια στην Κύπρο, για ποιά ένταξη να μιλήσουμε; (και ας μην πιάσουμε και τη λαθρομετανάστευση).
    Εγώ αυτό που λέω, είναι ότι εμείς δεν είμαστε οι κακοί-που εχθρευόμαστε την Τουρκία και δεν θέλουμε την πρόοδό της. Διότι, εμείς θέλουμε (λέμε τώρα) να μπει η Τουρκία στην ΕΕ. Αφού, όμως, δε συμμορφώνεται, πως θα μπει; δε μπορούμε να πούμε ναι. Αλλά φταίει η Τουρκία και όχι εμείς.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.