6/12/09

Η βαριά φορολογία και οι επιπτώσεις της

Της Ελίνας Γαληνού
Με την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων, κανένας λογικός και ρεαλιστής άνθρωπος δεν περίμενε να ακούσει τα καλύτερα. Και η σχετική αισιοδοξία που επεδείκνυε προεκλογικά το νύν κυβερνών κόμμα, κατέρρευσε όπως ήταν φυσικό με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες... "Το ταμείον είναι μείον και η χώρα μπαίνει σε επιτήρηση. Αγνοούσαμε ότι το έλλειμμά μας είχε διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό..." μας ανακοίνωσε.
Κατόπιν τούτου, όλες οι προεκλογικές αισιοδοξίες ανατρέπονται, η δε κυβέρνηση έσπευσε αφ΄ενός να ρίξει όλο το φταίξιμο στους προκατόχους της, αφ΄ετέρου να επιδοθεί σε μια φοροεπιδρομή η οποία απορούμε πώς δεν συμπεριλαμβάνει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε! Ως προς τις ευθύνες των προκατόχων της, ας σημειωθεί ότι ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, είχε ξεκαθαρίσει "ότι η κατάσταση στην Οικονομία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη φέτος"-πράγμα που δεν επέτρεπε αισιοδοξία. Επίσης, σχετικά με την άγνοια της πραγματικής κατάστασης του ελλείμματος την οποία οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για την προεκλογική τους υπεραισιοδοξία, παραπέμπουμε στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτές, αναφέρθηκε ότι το ταμειακό έλλειμμα της κυβέρνησης, δημοσιεύεται κάθε μήνα, ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε δημοσιευτεί ήδη το έλλειμμα οκταμήνου που έφτανε στο 8% του ΑΕΠ και προβλεπόταν ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεπεράσει το 9,9%, ενώ προς το κλείσιμο του χρόνου, θα περνούσε το 10%. Οι αναφορές αυτές αποκαλύπτουν ακόμα ότι και οι δύο αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων είχαν ενημερωθεί γι΄αυτά τα στοιχεία καθώς και τις ανάλογες εκτιμήσεις, άρα η δικαιολογία της άγνοιας που προβάλει σήμερα η κυβέρνηση, δεν δείχνει να ευσταθεί...
Ας πάμε τώρα στην φοροεπιδρομή, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης όπου λογικά επέρχεται ύφεση στην Οικονομία, οι φοροεπιδρομές τέτοιου τύπου, αντί να ελαφρύνουν τα οικονομικά προβλήματα, τα επιδεινώνουν. Ισως βέβαια οι φοροεισπράξεις, βοηθήσουν σε μια πρόσκαιρη "τακτοποίηση" κάποιων εκκρεμοτήτων που θα βελτιώσει σε πρώτη φάση ορισμένα προβληματικά οικονομικά μεγέθη. Και όταν λέμε"βελτίωση", εννοούμε να μειωθεί το έλλειμα για καμιά δεκαδική μονάδα! Ομως ας μην ξεχνάμε ότι η υπέρογκη φορολογία που θα πλήξει τους περισσότερους επαγγελματικούς και οικονομικούς κλάδους, θα παγώσει την αγορά, θα αποθαρρύνει επενδυτικά σχέδια, αποτρέποντας έτσι τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η βαριά φορολογία, μπορεί να μπαλώσει πρόσκαιρα μερικές "τρύπες" του προυπολογισμού, μακροπρόθεσμα όμως αλλά θα αποδειχτεί ο καλύτερος φίλος της ύφεσης. Και καθώς η ύφεση θα εντείνεται όλο και περισσότερο, τα κεφάλαια που προορίζονταν για επενδυτικούς σκοπούς και οι επιχειρήσεις, ίσως αναζητήσουν άλλους προορισμούς, ενώ πολλές περιουσίες θα εκποιηθούν και θα οδεύσουν προς ξένες τράπεζες ή αλλότρια χέρια. Φαντάζεστε μετά απ΄αυτά τις προοπτικές του οικονομικού μας μέλλοντος....

3 σχόλια:

  1. Δεν ήξεραν!!! Τότε τι είναι αυτό το δημοσίευμα στα «ΝΕΑ» από τις 25 Σεπτεμβρίου και ενώ ακόμα δεν μπορούσαν να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το κλείσιμο του χρόνου; ΑΠΛΑ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΝΤΑΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

    ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!
    ================================================
    25 Σεπτεμβρίου 2009

    Έλλειμμα -σοκ 10% - αντί για 6% που ισχυρίζεται - αφήνει πίσω η Ν.Δ.
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

    Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας την οποία επιμελώς αρνείται να αποκαλύψει η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν, η οικονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που θέλει να δείξει η κυβέρνηση.
    --------------------------------------------------------------------
    Η ΜΑΥΡΗ εικόνα για την ελληνική οικονομία, μολονότι ανεπίσημη, έχει περιέλθει σε γνώση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ γι΄ αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου- μιλώντας στο ντιμπέιτ των δύο- άφησε το περίφημο υπονοούμενο: «Εφόσον, κ. Καραμανλή, τα στοιχεία που μας δίδετε είναι αληθινά». Ωστόσο για την επερχόμενη κυβέρνηση, εφόσον εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, δημιουργούνται πολλαπλά διλήμματα.
    ………………………….
    Ακόμη πιο βαρύ γίνεται το έλλειμμα μαμούθ αν προστεθούν τα χρωστούμενα του Ελληνικού Δημοσίου προς ποικίλους ιδιώτες (εργολάβοι, έμποροι, φαρμακέμποροι κ.ά.), τα οποία έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια και υπολογίζονται σε 12-13 δισ. ευρώ, δηλαδή 5%-6% του ΑΕΠ!
    ====================================================

    Μήπως προσέθεσαν και επιπλέον βάρη που μπορούσαν να τα μετακυλήσουν στον επόμενο προϋπολογισμό μόνο και μόνο για να αυξήσουν την νομιμοποίησή τους για να επιβάλουν φορομπηχτικούς μηχανισμούς και να μην μειώσουν τα έξοδα ώστε να μην χάσουν εκλογική πελατεία; Οι αριθμοί πάντως επιβεβαιώνουν μια τέτοια πολιτική αλητεία.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και ήξεραν .Και τώρα το παίζουν Ζορό κατά της φοροδιαφυγής ,προσπαθώντας να πείσουν ότι για όλα φταίνε οι 10 μεγαλογιατροί του Κολωνακίου . Φτηνά τριτοκοσμικά επικοινωνιακά κόλπα. Κουβέντα για την φοβερή λεηλασία της χώρας όλα αυτά τα χρόνια .Πανωτόκια , απάτη του χρηματιστηρίου ,ανεξέλεγκτος δανεισμός , λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου χρήματος .Κουβέντα γι' αυτά όπως και για το πώς θα υπάρξει παραγωγή.Χωρίς δουλειές, αφού η χώρα δεν παράγει τίποτα, που θα τα βρει τα έσοδα απ'τους φόρους ; Αλλά και αυτό το ξέρουν. .Σκοπός τους είναι ο οριστικός αφανισμός των μικρομεσαίων και η οριστική τους υποδούλωση στο νεο-φεουδαρχικό σύστημα. Αλλιώς θα πρέπει να είναι αφόρητα ηλίθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωρίζετε ότι στη Γαλλία ο εισαγγελέας του Παρισίου έχει προσάψει κατηγορίες στον τέως πρόεδρο Ζακ Σιράκ γιατί επί δημαρχίας του το 95΄αν θυμάμαι καλά είχε προσλάβει παράνομα 455 στον δήμο και δεν τον αφήνουν στην ησυχία του? Εδώ δλδ τώρα φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δη ο Γεώργιος Παπανδρέου? Εγώ βλέπω πολλές φιλότιμες προσπάθειες με πολιτικούς συμβολισμούς, στα εξωτερικά βλέπω επιθέσεις φιλίας, δεν είναι σωστό αυτό? Στα εκ των ένδον ο Παπακνσταντίνου δεν καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες? Δλδ εσείς είστε ικανοποιημένοι από τα άτομα που περιστοιχίζουν τον Αντώνη Σαμαρά?(εκτός του Τατούλη- Κοκκινούλη- Δαιλάκη) Τί έκαναν τόσα χρόνια παρά ασχολούνταν με την μικροπολιτική και με τους διορισμούς που έκαναν διάβρωσαν τα θεμέλια της δημοκρατίας. Πείτε μου ένα ζήτημα χαμηλής ή υψηλής πολιτικής που να είχε την καθολική αποδοχή των πολιτών, καλό βράδυ!
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.