12/12/09

Μείωση των μισθών στο Δημόσιο απαιτεί η Κομισιόν


Μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και δραστική περικοπή συνολικά των δημοσίων δαπανών απαιτεί πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Μπορεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο επίτροπος Χ. Αλμούνια, ακόμη και η καγκελάριος Α. Μέρκελ να προβαίνουν σε δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στα spreads, ωστόσο απαιτούν ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα, κυρίως στον τομέα των δαπανών.

Ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν από τις υπηρεσίες του επιτρόπου Χ. Αλμούνια τόνιζε, χθες, ότι «δεν πιστεύουμε ούτε λέξη πως είναι δυνατή μια τύπου Κέινς πολιτική τόνωσης της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων, διότι αποκλείεται να αναθερμάνει την αγορά σας». «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε στην κυβέρνησή σας ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκρίνουμε τέτοια μέτρα.

Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι βαθιές τομές στις δημόσιες δαπάνες και για ένα διάστημα τουλάχιστον μείωση μισθών και γενικότερα αποδοχών. Κάτι που αποφάσισε με μεγάλο θάρρος να κάνει η Ιρλανδία περικόπτοντας δραστικά και τις δημόσιες δαπάνες της και τους μισθούς».

Παραδέχθηκε, πάντως, ο ίδιος ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μειώνεται σταδιακά όλους τους τελευταίους 12 μήνες, αφού σύμφωνα με τη Eurostat μόνο το Σεπτέμβριο φέτος μειώθηκαν κατά 11,9% σε σχέση προς το Σεπτέμβριο του 2008 οι αγορές προϊόντων πλην των τροφίμων, μειώθηκαν κατά 7,44% οι αγορές τροφίμων και τον Οκτώβριο οι αγορές νέων αυτοκινήτων είχαν μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση προς αυτές του 2006.

Τα μέτρα θα είναι σκληρά αλλά είναι τα μόνα που αποδίδουν, υποστήριξε. Υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των τελευταίων ημερών και ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Α. Μέρκελ και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει στη Σύνοδο Κορυφής για να «εξηγήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να προβάλλει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας».


«Εκτόνωσε»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου ήταν σε δύο επίπεδα, αφενός να «εκτονώσει» το κλίμα με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα στο πλέγμα «αδιαφάνεια - διαφθορά - σπάταλη στο δημόσιο» και συγχρόνως να καθησυχάσει το εσωτερικό δηλώνοντας ότι θα προστατευθεί το «εισόδημα των απλών πολιτών».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος για τις «αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία» και αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα διαρθρωτικών αλλαγών «με τις πιο απλές, όπως π.χ. η δημοσίευση των δαπανών των υπουργείων στο ίντερνετ, και πιο σύνθετες, όπως π.χ. η μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης που οδηγεί σε σπατάλη και διαφθορά».


Ιρλανδία - Ντουμπάϊ
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με αυτή στο Ντουμπάι και στην Ιρλανδία, και αποδίδει τα αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα στην «αδιαφάνεια, διαφθορά και τη σπατάλη στο Δημόσιο που οδηγούν σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγη», επισημαίνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα εστιασθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης.

Βεβαίως, από τα σημεία της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου (όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από κυβερνητικές πηγές) απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα άμεσης απόδοσης όπως απαιτούν και οι εταίροι, ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες των εταίρων η γνωστοποίηση της? σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Τρίτη για θέματα διαφάνειας ή η πρόθεση δημοσιοποίησης των δαπανών των υπουργείων στο ίντερνετ.





Τηλεφώνημα Γ. Παπανδρέου σε Στρος Καν

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, επικοινώνησε και με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Στρος Καν, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την χρονική στιγμή της επικοινωνίας αυτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, πάντως, δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ καθώς «γνωρίζονται, είναι σοσιαλιστές και συζητούν θέματα οικονομίας...»



Ετοιμη η κυβέρνηση

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει «συνείδηση των υποχρεώσεών της» και είναι έτοιμη «να προχωρήσει σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης».



Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι θα «χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας που θα μας οδηγήσουν σε μια ισχυρή πράσινη οικονομία, σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια στιγμή που μιλάμε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος».

ΔΝΤ: Δεν κληθήκαμε


Το ΔΝΤ δεν έχει κληθεί από κανέναν φορέα, ελληνικό ή ευρωπαϊκό, να συνδράμει στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οργανισμού. Ερωτηθείς και έπειτα από τη φημολογία που υπήρξε για πιθανή υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού, ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, δήλωσε ότι «θα παρεμβαίναμε μόνο έπειτα από αίτημα των ευρωπαϊκών αρχών και ασφαλώς των ελληνικών». Ο ίδιος τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει διατυπωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα από οποιαδήποτε πλευρά.
IMERISIA.GR


12 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να διευκρινιστούν για άλλη μια φορά ορισμένα θέματα. Η Ε.Ε. ή το ΔΝΤ δεν είναι οι «δάσκαλοι» που θα τιμωρήσουν τον αμελή μαθητή που ονομάζεται «Ελλάδα». Αυτοί οι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουν χρηματοδοτικά για να μην υπάρξει μετάπτωση της Ελλάδας από μια χώρα που έχει ένα επίπεδο ζωής σε ανατολικοευρωπαϊκού τύπου κρατικό μόρφωμα της δεκαετίας του ’90. Αλλά η όποια χρηματοδοτική παρέμβασή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από περικοπές δημόσιων δαπανών ώστε οι χρηματοδοτήσεις τους να μην αυξήσουν το δημόσιο χρέος. Πέρα από καλές προθέσεις λοιπόν αυτό που μετρά σε κάθε επιχείρηση είτε αυτή είναι ιδιωτική είτε το ίδιο το κράτος είναι όταν έρχεται η ώρα της μισθοδοσίας αυτή να γίνεται κανονικά με τα λεφτά που υπάρχουν στα ταμεία. Αυτή συντηρεί όλο τον κύκλο της αγοράς. Το δίλημμα πέρα από ιδεολογίες και συνομωσιολογίες είναι το εξής: Αν δεν έχεις αρκετά λεφτά για να καλύψεις τα τρέχοντα έξοδα τι κάνεις; Ή μειώνεις τους εργαζόμενους που μισθοδοτούνται από την επιχείρηση (και το δημόσιο επιχείρηση είναι) ή μειώνεις τους μισθούς κρατώντας τους εργαζόμενους. Άλλη πιθανότητα δεν υπάρχει άμεσα ή μάλλον υπάρχει και η πιθανότητα της εξακολούθησης του δανεισμού όσο, όσο έτσι ώστε σε κάποιο ορατό χρονικό ορίζοντα να βουλιάξεις την επιχείρηση αφήνοντας πίσω σου αντί για κακοπληρωμένους εργαζόμενους, ανέργους. Η απάντηση του κυρίου πρωθυπουργού ήταν ουσιαστικά ότι θα αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών. Αλλά όπως πολύ καλά ξέρουμε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα ενώ το πρόβλημα είναι με ποιους όρους εδώ και τώρα θα δανειζόμαστε ώστε να έχουμε λεφτά μισθοδοσίας και αυτό απαιτεί λύση διότι οι μισθοδοσίες τρέχουν. Άρα τι μένει; Τίποτα μέχρι την επόμενη αλλαγή στάσης του κου Πρωθυπουργού που σίγουρα θα γίνει σύντομα. Όλοι για κάποιες μέρες θα είμαστε ικανοποιημένοι επειδή θα νομίζουμε ότι διατηρούμε τα «κεκτημένα»… Ή τουλάχιστον έτσι θα θέλουμε να πιστεύουμε. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το χειρότερο για τον κο Παπανδρέου είναι ότι ενώ ήξερε δεν προειδοποίησε και τον ελληνικό λαό για τις απαιτούμενες πολιτικές. Όλα αναδίδουν μια οσμή απροσμέτρητης ανευθυνότητας από την πλευρά του. Από το θέμα της εκλογής προέδρου μέχρι και όλες τις πράξεις του ως αντιπολίτευση. Αν δεν μπορεί να πάρει μέτρα γιατί ήθελε πρόωρες εκλογές; Ας άφηνε την προηγούμενη κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα και ας την επέκρινε στο τέλος της τετραετίας δηλαδή μετά δύο χρόνια. Δική του επιλογή ήταν οι εκλογές και δεν μπορεί τώρα να μιλάει για «πράσινη ανάπτυξη» όταν απαιτούνται άμεσα σωστικά μέτρα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθεύει οτι 2 παρουσιαστές πρωινάδικου της ΕΡΤ με μικρή θεμαματικότητα παίρνουν 700.000 ευρώ το χρόνο;
    Πόσο αμοίβονται τα μεγαλοστελέχη του ΟΠΑΠ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε έτσι ακριβώς είναι, και φάγαν αυτοί καλά και εμείς..
    Όπως και ο παναγόπουλος της ΕΡΤ που έπαιρνε κάπου 350.000 ευρω χώρια bonus, κάρτες, αυτοκίνητο, κινητά κλπ, πάντως είδα ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ θα αμοίβεται με 6.000 ευρώ μεικτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΕΕ κατέστρεψε την Ελλάδα.

    Κατέστρεψε το κράτος, την παραγωγή, την ύπαιθρο, τον πολιτισμό μας. Μας κάνανε μία χώρα διεφθαρμένων καταναλωτών που ζουν με δανεικά.

    Η ΕΕ ΠΟΤΕ δεν στήριξε την Ελλάδα!

    Βέβαια, ακόμα και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να το κάνει, μιας και η ΕΕ είναι απλά μια οικονομική ένωση χωρών που όλες ακολουθούν τις ΗΠΑ.

    Η Ορθόδοξη Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά με την Δύση!

    Η Δύση δεν έχει μέλλον! Η Δύση σε λίγα χρόνια θα έχει Μουσουλμάνους πλειοψηφία, και θα παραδόσει την Ελλάδα και τα Βαλκάνια στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας!

    Οι Ορθόδοξοι πρέπει να ενωθούμε!

    http://www.viddler.com/explore/East/videos/1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμάν,ανώνυμε της 12 Δεκεμβρίου 2009 1:43 μ.μ. με "έφτιαξες"!
    Πες μας κι άλλα, ξεμπρόστιασέ τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τα χαλια της Ελλαδας φταιει η ορθοδοξη βυζαντινη παραδοση της γραφειοκρατιας και διαφθορας, απο μας τα μαθανε κι οι Οθωμανοι. Ολες οι ορθοδοξες χωρες λιγο πολυ ειναι διεφθαρμενες μπανανιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ολες οι ορθοδοξες χωρες λιγο πολυ ειναι διεφθαρμενες μπανανιες."

    Ναι ε; Για αυτό η Ορθόδοξη Ρωσία είναι παγκόσμια υπερδύναμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τη θα ωφελήσει η αυξήσει του φ.π.α.
    στα βασικά είδη καταναλώσει απο 19% σε 21%

    να τα πάρουν απο εκεί που έχουν λεφτά

    να απολύσουν 1500 εργαζόμενους στην ερτ

    να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους

    δηλαδή ο κάθε άμοιρος χωρίς βύσμα που ζει με 500 και 600 ευρω τη φταίει

    στα σησητεια τής εκκλησειας θα καταντήσουμε μου φαίνεται

    Υ.Γ. τη ορθόδοξη Ρωσία δεν στηρίζει την δύναμή της στην εκκλησεια αλλά στην πρώην κουμμουνιστικη διαμόρφωσή της...

    που μετά το σοκ του καπεταλισμου
    απόκτησε την ισχύ της ξανά...

    τα μονά κράτη χωρίς χρέος είναι η κίνα και η Ρωσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κακώς,η Κομισιόν έπρεπε να απαιτήσει και την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, μπας και η Ελλάδα δει τότε...Θεού πρόσωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά είναι για εσωτερική κατανάλλωση και δεν ισχύουν. Κάτι άλλο θέλουν να περάσουν και πετάνε την καραμέλα για να μασάμε. Να μην ακούτε αυτά γιατί "πως θα πάρουμε αυτοκίνητα με λιγότερα λεφτά"; Παρνάει άνετα το ασφαλιστικό διάφορα άλλα θέματα προχωράνε χωρίς να πάρουμε χαμπάρι. Μεγάλο παιχνίδι με τα ΜΜΕ αυτή η κυβέρνηση. Δεν ακούω να φωνάζει και κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. να καταργηθούν οι νομαρχίες, να υπάρχουν μόνο Γ.Γ και να μην παίρνουν 5000 τον μήνα αλλά λιγότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΝ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΕΓΕΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΦΤΑΙΕΙ Η Ε.Ε. ΗΣΟΥΝ ...
    ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΚΚΕ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ... ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΒΛΕΠΕΙΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.