25/12/09

Οι σχέσεις ομογένειας-Ελλάδος σε νέες βάσεις

H ομογένεια να αφυπνιστεί και το ελληνικό κράτος να βγει από την μακαριότητά του και να τοποθετήσει τις σχέσεις του μητροπολιτικού κέντρου με την ομογένεια σε νέες βάσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αμφίπλευρης ωφελείας.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το θέμα της ουσιαστικής-και διαχρονικής-αδιαφορίας του ελληνικού κράτους απέναντι στην ιστορική διαδρομή της ομογένειας τέθηκε σε κλειστό κύκλο ομογενών που βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε και ορισμένα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ κατά την πρόσφατη παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη ενώ η εκ νέου αναγνώριση της προσφοράς των Αποδήμων Ελλήνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο μήνυμά του με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων, ήλθε να «δέσει» με την από βήματος της Βουλής λεκτική «αναθέρμανση» των σχέσεων με τους Απόδημους Έλληνες που επιχειρήθηκε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπύρο Κουβέλη ο οποίος χαρακτήρισε την ομογένεια ως τον «τρίτο μεγάλο πόλο της εξωστρεφούς οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας».

Ωστόσο, παρά τις όποιες λεκτικές πομφόλυγες, γεγονός παραμένει ότι το επίσημο ελληνικό κράτος δείχνει να αδιαφορεί για την ομογένεια κάτι που εξηγεί, δημοσιογραφικά τουλάχιστον, δύο πράγματα:

1. Την μη ψήφιση από τους 300σιους του εκτελεστικού νόμου που θα υλοποιούσε την Συνταγματική επιταγή για την ψήφο των Αποδήμων. Και,

2. Την έλλειψη οποιασδήποτε συντονισμένης προσπάθειας εκ μέρους του επίσημου κράτους για την καταγραφή του Απόδημου Ελληνισμού.

Η αδιαφορία του ελληνικού κράτους να εκλαϊκεύσει το ομογενειακό έπος και, συγχρόνως, να καταγράψει το επιστημονικό, κοινωνικό, επιχειρηματικό και οικονομικό δυναμικό της ομογένειας έχει επισημανθεί από πολύ παλιά. Ήδη από το 1955 ο διαπρεπής ομογενής δημοσιογράφος, εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης την περίοδο 1947-1977, Μπάμπης Μαρκέτος, είχε καυτηριάσει τους πνευματικούς ανθρώπους της γενέτειρας οι οποίοι ελάχιστα εμπνεύστηκαν όλα χρόνια από τον απόδημο ελληνισμό.

Την μεγάλη αυτή αλήθεια είχε επισημάνει από τις στήλες της «Νέας Εστίας» του γνωστού αρχαιότερου ελληνικού λογοτεχνικού περιοδικού.

Ο Μπάμπης Μαρκέτος, ο οποίος απεβίωσε στην Αθήνα το 1998 σε ηλικία 85 ετών, είχε πρωτοστατήσει σε κάθε δυναμική εκδήλωση ενδιαφέροντος της ομογένειας προς το μητροπολιτικό κέντρο με κορύφωση την υπόθεση του Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από την Αμερική προς την Τουρκία μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο .

Το εμπάργκο και τα όσα ακολούθησαν, έριξε άπλετο φως πάνω στο μέγεθος της επιρροής των Ελληνοαμερικανών προσδίδοντας ιδιαίτερη αξία σε όσα για το θέμα αυτό είχαν γραφεί στη «Νέα Εστία» το 1955, για την απροθυμία του ελληνικού κέντρου να παρακολουθήσει με το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον την πορεία των ξενιτεμένων του παιδιών.
Κι όμως, συγκριτικά με τους άλλους ευρωπαϊκούς και ασιατικούς πληθυσμούς, ο ελληνισμός έρχεται πρώτος και στο έμβασμα προς τον συγγενή και στο κοινωφελές τοπικό έργο, τον εθνικό έρανο και γενικά τον εθνικό ζήλο, που τον φέρει θερμό συμπαραστάτη και ασίγαστο συνήγορο των ελληνικών εθνικών αιτημάτων κοντά στις κυβερνητικές υπηρεσίες της Αμερικής, στον αμερικανό πολιτικό, τον δημοσιογράφο, τον πελάτη του μαγαζιού του, τον φίλο, τον γείτονά του.

Και μία δεύτερη παρατήρηση, το ότι, δηλαδή, το εθνικό κέντρο έμενε όλα τα χρόνια ασυγκίνητο και αδιάφορο μπροστά στην Ομογένεια, το επιτελούμενο έργο της και τη διάθεσή της να προσφέρει το περισσότερο, το πλέον αξιόλογο, στο χώρο των γενικότερων επιδιώξεων του έθνους, έξω και πέρα από το έμβασμα και την έκτακτη δωρεά για το κοινωφελές έργο, το τουριστικό ταξίδι - προσκύνημα στην Ελλάδα.

Όπως τόνιζε τότε στην «Νέα Εστία», ο Μπάμπης Μαρκέτος, «ο Ελληνισμός της Αμερικής παντού στην Ελλάδα και περισσότερο στην πρωτεύουσα είναι γνωστός ελάχιστα και επιπόλαια. Η ηγεσία της Ελλάδος πολιτική και πνευματική τον αγνοεί. Και πάντως τον κρατεί σε απόσταση. Το χωριό βέβαια γνωρίζει και τιμά τους ξενιτεμένους του. Η οικογένεια ακόμη περισσότερο. Ούτε όμως το χωριό ούτε και η οικογένεια κι ούτε, πολύ περισσότερο, η κοινωνία του χωριού και της πόλης γνωρίζουν τον Απόδημο Ελληνισμό σαν προσπάθεια και μόχθο, σαν ενιαίο σύνολο και σαν συνέχεια, τέλος, του ελληνικού εθνικού συνόρου. Η πολιτεία καθεύδει. Ο Έλληνας δάσκαλος κι ο καθηγητής δεν έχουν να πουν τίποτε στους μαθητές και φοιτητές. Οι Έλληνες λογοτέχνες διανοούμενοι το ίδιο ... »

Από όταν γράφονταν οι μεγάλες αυτές αλήθειες έχουν περάσει κοντά εξήντα χρόνια. Κι όμως, σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει παρά τα όποια βήματα έγιναν από πλευράς ελληνικού κράτους με κορυφαίο σημείο την δημιουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ωστόσο το ΣΑΕ, είτε γιατί κάποιοι δεν το άφησαν να ανδρωθεί και να καταστεί οικονομικά αυτάρκες ώστε απογαλακτισμένο από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, να ανοίξει τις πόρτες του στην ομογένεια, είτε γιατί πέρασε μία πρώτη μεγάλη περίοδο από τη δημιουργία του σε ουσιαστική αδράνεια με μετακίνηση του ενδιαφέροντός του προς την ομογένεια της Μαύρης Θάλασσας, σήμερα βρίσκεται να προσπαθεί αγωνιωδώς να χαράξει μια νέα πορεία δίχως ωστόσο να εμπνέει για το αποτέλεσμα ούτε καν το σύνολο των μελών του προεδρείου του, όπως τεκμαίρεται από συνεντεύξεις, αλλά και κατ ιδίαν συνομιλίες ορισμένων από αυτούς με δημοσιογράφους.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων μόνον σε μεμονωμένες προσπάθειες ορισμένων ομογενών, όπως για παράδειγμα του Συντονιστή ΣΑΕ Αμερικής κ. Θόδωρου Σπυρόπουλου, έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες για ανασύσταση και ανασύνταξη του Απόδημου Ελληνισμού σε μία εποχή όπου παρά την απουσία εκδήλωσης του ενδιαφέροντος από το μητροπολιτικό κέντρο η ομογένεια όφειλε να αποτελεί την απαραίτητη συνισταμένη για την ευόδωση των προσπαθειών του εθνικού κέντρου τόσο στον κρίσιμο οικονομικό τομέα όσο και στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων.

Δυστυχώς, το νέο πνεύμα «χαμηλών τόνων» και «εθνικής αδράνειας» που επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, σε συνδυασμό με την πολυδιάσπαση της ηγεσίας των ομογενών και την εμπορευματοποίηση του ομογενειακού Τύπου, στερούν από τη γενέτειρα των αγαθών της επιρροής και της δυναμικής του ομογενειακού λόμπι που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε εφαλτήριο εθνικών αγώνων και οικονομικής προοπτικής.

Χαρακτηριστικό της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί και η οποία έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ακύρωση της δύναμης της ομογένειας, είναι η απομόνωση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων από το ΣΑΕ, εξαιτίας της διαφορετικής θέσης που έχει χαράξει και ακολουθεί από εκείνη της συμβιβαστικής φόρμουλας που έχει υιοθετήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Στον αντίποδα, η ανακίνηση του θέματος της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας από τον ομογενή πρόεδρο της παγκόσμιας ενορίας «Αγιοσοφητών» κ. Κρις Σπύρου, την ώρα, μάλιστα, του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εκπέμπει διεθνές SOS, από το Φανάρι, δείχνει το δρόμο που θα μπορούσε να πορευτεί η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και παντού στον κόσμο.

Για να συμβεί αυτό πρέπει και η ομογένεια να αφυπνιστεί και το ελληνικό κράτος να βγει από την μακαριότητά του και να τοποθετήσει τις σχέσεις του μητροπολιτικού κέντρου με την ομογένεια σε νέες βάσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αμφίπλευρης ωφελείας.

5 σχόλια:

  1. Οι Εβραίοι της Αμερικής δεν περιμένουν τίποτα από το Ισραήλ και δίνουν τα πάντα στο Ισραήλ.

    Όταν καβγαδίζουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, οι Εβραίοι της Αμερικής υποστηρίζουν πάντα την κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Οι Εβραίοι της Αμερικής είναι πρώτα Εβραίοι και μετά Αμερικάνοι.

    Οι Έλληνες της Αμερικής φέρονται εντελώς αντίθετα.

    Αν δεν γίνουν σαν τους Εβραίους, δεν θα μπορέσουν ποτέ να βοηθήσουν ουσιαστικά την Ελλάδα.

    Θεόδωρος Καρυώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ η Ελλάδα δεν υποστήριξε ουσιαστικά τους ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόνο τους υποστηρίζει στο επίπεδο των φωτογραφιών...

    Το Ισραήλ πάντα υποστηρίζει τους εκεί ομογενείς και ειδικά τους αμερικανοισραηλικούς επιστήμονες (γι αυτό το Ισραήλ έχει και έξυπνη βιομηχανία ... το κατάλαβες?). Η Ελλάδα ποτέ...

    Σήμερα (2009) μόνο οι Ελληνες της Αμερικής δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιντερνετιακή τηλεόραση της ΕΡΤ (αν και πολλοί πληρώνουν ΕΡΤ στην Ελλάδα).

    Σημερα οι ομογενείς "βλέπουν" την Ελληνική κοινωνία και το κατάλαβαν...που όλοι οι κυβερνούντες τους δουλεύουν άσχημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ



    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ Elias Bickerman (1947) «The Maccabees» Schoken Books: New York, NY.

    Bickerman SHOWS THAT WE CAN STAY GREEK AND DO BETTER THAN THEM. HE SHOWS THAT, HISTORICALLY, THEY HAVE BEEN OUR LABRATS... we cannot use labrats as our reference or role model... let's try some ελληνογνωσία και αντιπαλογνωσία!



    ΜοΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως ομογενης εχω να πω τα εξης. επειδη αναφερθηκαν οι εβραιοι μην ξεχναμε οτι το ισραηλ ειναι κατασκευασμα των εβραιων της διασπορας οποτε βεβαιως και το υποστηριζουν.
    το θεμα ειναι τι κανουν οι ομογενεις οχι μονο για την ελλαδα (αφου αυτη οντως δεν ενδιαφερεται) αλλα για τον εαυτο τους. οι εβραιοι εχουν ιδρυσει πανεπιστημια και αλλους φορεις ενω εμεις που υπερηφανευμαστε για τα φραγκα μας με το ζορι κανα γυμνασιο. τα παιδια μας δεν μιλαν ελληνικα διοτι δεν μας ενδιαφερει και τους δασκαλους μας τους πληρωνουμε ελαχιστα και διαλεγουμε ολους τους αμορφωτους για να δεινουμε ακομα λιγοτερα. τα λεφτα πανε ολα στους παπαδες για διαχειρηση(οπως πανε και πλουσιοπαροχες δωρεες για την παιδεια) και τα κρατανε για τον εαυτο τους. υπαρχουν προγραμματα ελληνικων σπουδων σε διαφορα πανεπιστημια αλλα λιγα ειναι τα καλα ( η δε ελληνικες κυβερνησεις για να δωσουν κατι το πανεπιστημιο πρεπει να ειναι απο κολουμπια και πανω οταν οι περισσοτεροι ομογενεις φοιτητες φοιτουν σε κρατικα πανεπιστημια)
    δεν χρειαζεται να πω τιποτα για το ανυπαρκτο λομπυ ουτε μπορω να πω κατι για την ανυπαρκτη και εν πολλοις ουτοπικη ελληνικη εξωτερικη πολιτικη. (στις αρχες του 90 υπηρξε κινητοποιηση για το μακεδονικο με αιτημα την μη χρηση του ορου "μακεδονια" αλλα οι ελληνικες κυβερνησεις εκαναν πισω τραβοντας το χαλι κατω απο την ομογενεια) δεν νομιζω λοιπον οτι μπορουμε να συγκριθουμε με τους εβραιους διοτι ουτε τα λεφτα τους εχουμε (παρολο που εχουμε αρκετα) αλλα δυστυχως ουτε στο ελαχιστο την οργανωτικη τους ικανοτητα. οι εβραιοι εξουσιαζουν την αμερικη και το ισραηλ εμεις ουτε το μελλον μας.. σε μερικες δεκαετιες μονο κανενας αμερικανοορθοδοξος θα υπαρχει. ας ελπισουμε οτι τα πραγματα στην ελλαδα θα ειναι καλλιτερα.

    j seriatos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητά μου αδέρφια Έλληνες ανά το κόσμο. Πρέπει να καταλάβετε κάτι απλό, δυστυχώς η διχόνοια από την Αρχαιότητα κυβερνά την υπέροχη Πατρίδα και μας ακολουθεί όπου και να πάμε. Όλοι πιθανόν γνωρίζουμε ποια είναι εν μέρη η αλήθεια και πως πρέπει να δράσουμε, αλλά όταν έρθει η ώρα να πάρουμε την κάθε εξουσία στα χέρια μας ή να την ελέγξουμε, ξεχνάμε τους τυχόν ικανούς γιατί απλά δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής μας. Επιλέγουμε τους συνεργάτες μας ανάλογα με το πόσο πιστή-τυφλοί μας είναι και όχι με της ικανότητες και την πίστη στα ιδεώδη της Εθνικής μας αποστολής. Έχω την χαρά και την τιμή να επισκεφθώ σε πολιτιστικές (με συλλόγους) εξορμήσεις αρκετά μέρη στο εξωτερικό όπου ζούνε πολλοί Έλληνες, τα ίδια προβλήματα παντού. Πάρα πολλούς συλλόγους, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλές δυστυχώς σφραγίδες, οι οποίες περιβάλλονται από μια παρέα Ελλήνων που οι περισσότεροι είναι υπερήλικες! Που είναι οι νέοι αγαπητά μου αδέρφια; γιατί δεν αποφασίζετε να τους δώσετε πρωτοβουλίες; τη είναι αυτό που απωθεί τους νέους από την προγονική τους ταυτότητα; γιατί δεν είναι υπερήφανοι για αυτήν; Αποφασίστε και δημιουργήστε μια τεράστια Εθνική ομπρέλα γιατί εμείς εδώ στην Πατρίδα έχουμε αδύναμοι εθνική παιδεία και δεν αντέχουμε όλοι μαζί (δυστυχώς) και τότε θα αναγκαστεί η Μητέρα Πατρίδα μας να σας ακαλουθήση για την δόξα και την υπεροχή που της αρμόζει καιαξίζει στον πλανήτη όλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.