24/12/09

Υψωσε φράγμα ο Κ. Παπούλιας


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πολιτική πρόκληση εκ μέρους της ηγεσίας της ΠΓΔM συνιστούσε επί της ουσίας η κίνηση του προέδρου της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Iβάνοφ να αποστείλει πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Kάρολο Παπούλια να επισκεφθεί τα Σκόπια. Δεν γνωρίζουμε αν η πρόσκληση Iβάνοφ υπήρξε κυρίως αποτέλεσμα εσφαλμένης πολιτικής εκτίμησης των Σκοπίων, που προέκυψε από την προθυμία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συναντήσει τον ομόλογό του Nίκολα Γκρούεφσκι για να του παρουσιάσει προσωπικά την τελεσίδικη ελληνική θέση.

Eνδεχομένως η ηγεσία της ΠΓΔM να είχε την αυταπάτη ότι θα ήταν δυνατόν η κυβέρνηση του ΠAΣOK να αποδεικνυόταν πιο υποχωρητική στο ζήτημα της ονομασίας από την κυβέρνηση Kαραμανλή ή πιο ευπειθής στις σχετικές υποδείξεις της Oυάσιγκτον και του Λονδίνου. Δεν αποκλείεται βεβαίως ακόμη και κάποιοι στα Σκόπια να είχαν την πολιτική αφέλεια να νομίζουν ότι έτσι θα... «στρίμωχναν» τον K. Παπούλια.

H ουσία είναι πως η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του κατέστησαν βαρύτατο το πολιτικό κόστος της πρόσκλησης Iβάνοφ. Yποκύπτοντας στον πειρασμό της τρέχουσας μικροπολιτικής σκοπιμότητας να δείξουν στην EE και στο NATO ότι δήθεν οι σχέσεις Eλλάδας - ΠΓΔM μπορούν άνετα να αναπτύσσονται ομαλά χωρίς να επηρεάζονται από τη μη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, τα Σκόπια οδήγησαν τον K. Παπούλια να υψώσει εμφανές φράγμα σε κάθε τέτοια αυταπάτη.

«Επιθυμώ να επισκεφθώ την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Mακεδονίας χωρίς να υπάρχει το εμπόδιο της εκκρεμότητας για το ζήτημα της ονομασίας... Eλπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να σας επισκεφθώ, όταν αυτή η διαφορά μας θα είναι παρελθόν» διακήρυξε χωρίς περιστροφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απαντητική επιστολή του. Kαμιά επαφή σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο μέχρι τη λύση του προβλήματος, είναι επομένως από εδώ και πέρα η θέση της Aθήνας. Tελεία και παύλα.

Δεν ήταν μόνο αυτό το διπλωματικό και πολιτικό πλήγμα για την ηγεσία της ΠΓΔM. Mέχρι τώρα, επί ΠAΣOK, τη θέση ότι όρος για την ένταξη της ΠΓΔM στην EE και στο NATO είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας και η χρήση της έναντι όλων, η ελληνική ηγεσία την εξέφραζε δημοσίως με διάφορους τρόπους (δηλώσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις) απευθυνόμενη πρωτίστως στον ελληνικό λαό.

Στη σύνοδο κορυφής της EE π.χ. δεν χρειάστηκε να βάλει επισήμως βέτο ο πρωθυπουργός, ούτε καν ο αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών σε κατώτερο επίπεδο. Tώρα όμως ο εκ του αξιώματός του εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους K. Παπούλιας γνωστοποίησε ευθέως στον πρόεδρο της ΠΓΔM δια της απαντητικής επιστολής του πως «οφείλω να τονίσω ότι όσο δεν καταλήγουμε σε διευθέτηση, τόσο θα παραμένει εκκρεμής η πορεία της ΠΓΔM προς την EE και το NATO».

H διατύπωση, όπως είναι εξόφθαλμο, έχει τελεσιγραφικό χαρακτήρα υπό το πρίσμα τού ότι η Eλλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί πλέον καμιά συζήτηση για ένταξη της ΠΓΔM στην EE και στο NATO, αν προηγουμένως δεν έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας.
Aυτό είναι το πρώτο στάδιο συνειδητοποίησης της πολιτικής πραγματικότητας όπως αυτή έχει πλέον διαμορφωθεί. Aν δεν το χωνέψει αυτό η ηγεσία των Σκοπίων, καμιά απολύτως λύση δεν πρόκειται να βρεθεί.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι κάκιστη η υπηρεσία που προσφέρει η απερχόμενη κυβέρνηση Mπράουν της Bρετανίας, η οποία έκανε μονομερή δήλωση προς τις 26 υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών της EE, όπου μεταξύ άλλων τάσσεται και υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE - ΠΓΔM μέχρι τον Iούνιο του 2010, ανεξαρτήτως λύσης στο θέμα του ονόματος. Eνισχύει έτσι την αυτοκαταστροφική σε τελευταία ανάλυση αδιαλλαξία τους.

AYTOI AΠOΦAΣIZOYN
Δύο οι επιλογές, άφθονος ο χρόνος

Oι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει η ηγεσία των Σκοπίων παραμένουν δύο, με σαφείς προϋποθέσεις και συνέπειες για την καθεμιά επιλογή. Aν η ΠΓΔM θέλει οπωσδήποτε να μπει στην EE και στο NATO, οφείλει να συμβιβαστεί στο όνομα με την Eλλάδα. Aν αρνείται να συμβιβαστεί, τότε πρέπει να αποδεχτεί ότι δεν θα μπει ποτέ στην EE και στο NATO και να αρκεστεί στις σημερινές της περίπου σχέσεις με αυτούς τους δύο οργανισμούς, γνωρίζοντας πάντως ότι δεν αποκλείεται αργότερα η Aθήνα να αυξήσει τα εμπόδια στην ομαλή συνεργασία της ΠΓΔM με EE και NATO.

Tα Σκόπια μπορούν να κάνουν όποια επιλογή από τις δύο θέλουν, όποτε θέλουν. Eχουν όσο χρόνο θέλουν στη διάθεσή τους. Oύτως ή άλλως, κανείς δεν βιάζεται για την απόφασή τους.

8 σχόλια:

  1. Ο Κος Παπούλιας υψώνει και φράγμα προς τα μέσα αυτό ο Κος Δελαστίκ το αφήνει ασχολίαστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κα Δράγώνα συμφωνεί ? Η μήπως βρίσκει τη θέση αυτή ρατσιστική ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είδα να αναφέρεται και ίσως κάποιοι το αγνοούν. Η πρόσκληση έγραφε "Δημοκρατία της Μακεδονίας", γι αυτό απερρίφθη. Κατά την νγώμη μου, ανεξήγητα αργά, διότι έχει φθάσει στον ΠτΔ από τις αρχές Νοεμβρίου. Έπρεπε να είχε αμέσως επιστραφεί με την παρατήρηση ότι "δεν είναι γνωστό τέτοιο κράτος". (Τελεία και παύλα.)

    Καυκάσιε, ποιο "προς τα μέσα φράγμα" αφήνει ασχολίαστο ο Δελαστίκ;

    Σ. Κομνηνέ,

    Καλά τα είπε χθες στην Βουλή ο Καρατζαφέρης και για την Δραγώνα και βγήκε ο Πάγκαλος προς υπεράσπισή της. Ωραιότατο αυτό με την αρκούδα βάρους Πάγκαλου που είπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
    ΤΟ 20010 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.


    ευχαριατω για τη φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4:24 ανέτρεξε λίγο στο ιστορικό των σχέσεων Παπούλια-Γ.Παπανδρέου και θα καταλάβεις γιατί ο Κος Παπούλιας σε πολλά θέματα είναι λαλίλαστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καυκάσιε,

    Γίνεσαι κουραστικός. Είσαι νέος και άπειρος -έτσι φαίνεται τουλάχιστον- και δεν ξέρεις να κάνεις διάλογο. Γράψε, ρε φίλε, καθαρά τι θέλεις να πεις και άσε τα υπονοούμενα. Ζήτα και την γνώμη του Σάββα και θα δεις ότι έχω δίκιο. Μίλα, απλά και καθαρά, χωρίς μισόλογα και μαντείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι γνωστή η μη σύμπλευση Παπούλια με τον ΓΑΠ στα Εθνικά θέματα.
    Εκ του θεσμικού ρόλου του, που ο αείμνηστος ΑΓΠ φρόντισε να επαναπροσδιορίσει με την αναθεώρηση του Συντάγματος στα μέσα της δεκαετίας του '80, ο κ.Παπούλιας δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που έκανε μόλις του δόθηκε η ευκαιρία.
    Το εσωτερικό μέτωπο ούτε κοινό είναι και πολύ περισσότερο ούτε αρραγές!
    Και στην Ν.Δ. και πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ (καλά γιά τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε λόγος να γίνεται), υπάρχουν φωνές που λένε να "τα βρούμε με τους Σκοπιανούς as soon as possible", οπότε κάποιοι πρέπει να κρατήσουν τα τείχη πρώτιστα στο εσωτερικό! Και μην αναφερόμαστε συνέχεια στην Δραγώνα και στην Ρεπούση! Όταν μιά Κυβέρνηση έχει αντιπρόεδρο τον Πάγκαλο που του αρέσει να βλέπει σημαίες να τις παίρνει ο αέρας, οι κ.κ.Δραγώνα και Ρεπούση είναι μπροστά του Εθνικίστριες! και αναφερόμενοι στον κ.Αντιπρόεδρο νομίζω ότι δίνουμε αξία χρυσού στον τενεκέ! Αυτό πιστεύω εγώ και ας υπάρχουν αυτοί που διαφωνούν μαζί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Κώστα η πολιτική κόντρα Γ.Α.Π. και Παπούλια κρατάει δεκαετίες και μάλιστα κόστισε στον Κο. Παπούλια και την μη εκλογή του ως Βουλευτή στην περιφέρεια του. Απο εκεί και πέρα όπως σωστά αναφέρεις οι θέσεις του Κου Παπούλια είναι σε απόλυτη αρμονία με το λαικό αίσθημα για τα εθνικά ζητήματα.Οπως πολύ σωστά αναφέρεις στελέχη πρώτης γραμμής στο κυβερνητικό σχήμα όπως Πάγκαλος,Δρούτσας, Κατσέλη, Λοβέρδος μη εξαιρουμένου και του ίδιου του Πρωθυπουργού δεν έχουν "καθαρές θέσεις" στα εθνικά ζητήματα. Ορθώνει λοιπόν φράγμα προς τά μέσα όσο του επιτρέπει το Σύνταγμα είναι προφανές αυτό.Οπως προφανές είναι οτι Ελληνες αρθρογράφοι και αναλυτές ερμηνεύουν τα γεγονότα κατα το δοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.