4/12/09

Υπόθεση περί κλεισίματος του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας

Στις 8 Δεκεμβρίου θα εξετάσει το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο την υπόθεση περί κλεισίματος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας με την κατηγορία ότι έχει εξελιχθεί σε "εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας του τουρκικού κράτους, ως χώρας και ως έθνους".

Στην προσφυγή του εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, εκτός από το αίτημα για το κλείσιμο του κόμματος, αναφέρονται και 220 στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Αχμέτ Τουρκ και άλλοι έξι βουλευτές. Σε περίπτωση κλεισίματος, οι παραπάνω θα χάσουν τη βουλευτική ιδιότητα. Το κόμμα διαθέτει στην τουρκική εθνοσυνέλευση 21 έδρες επί συνόλου 544. Έξι έδρες είναι κενές λόγω θανάτου.
Η απόφαση περί κλεισίματος μπορεί να ληφθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο με επτά ψήφους, επί συνόλου 11.
Στο παρελθόν, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δημοκρατίας στις 16/6/1994 και το Κόμμα Δημοκρατίας του Λαού στις 13/3/2003.Το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας ιδρύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2005. Από την ίδρυσή του το 1963, το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Τουρκία έχει θέσει εκτός νόμου συνολικά 24 πολιτικά κόμματα.ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση απο το 2007, υποστηρίζοντας ότι το DTP είχε γίνει ένα «κομβικό σημείο» των δραστηριοτήτων που στρέφονται εναντίον της εθνικής ενότητας της Τουρκίας, μέσω των δεσμών του με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ηγείται της αιματηρής εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 25 χρόνια στη ΝΑ Τουρκία.
Το PKK χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του με φόντο την κίνηση της κυβέρνησης να παραχωρήσει κάποιες ελευθερίες στους Κούρδους της Τουρκίας, με σκοπό να αποδυναμώσει την ευρεία στήριξη που απολαμβάνει το ΡΚΚ από τη λαϊκή βάση και να ενθαρρύνει τους αντάρτες του ΡΚΚ για να τερματίσουν την εξέγερση, η οποία έχει στοιχίσει περίπου 45.000 ζωές.
Το DTP, το οποίο κατέχει 21 έδρες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι δεν έχει "οργανικές σχέσεις" με το PKK. Ωστόσο, αρνείται ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική ομάδα, τα μέλη του κόμματος δε υποστηρίζουν συχνά τους αντάρτες και τον φυλακισμένο ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Πιο πρόσφατα, το κόμμα εξόργισε την Άγκυρα, όταν διοργάνωσε εκδηλώσεις υποδοχής ηρώων, τον Οκτώβριο για οκτώ μαχητές του ΡΚΚ που επέστρεψαν στην Τουρκία από τις βάσεις των ανταρτών στο Β. Ιράκ. Οι μαχητές αυτοί κατά την επιστροφή τους, μετά την παράδοση στις τουρκικές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς τις δεσμεύσεις μεταρρύθμιση της Άγκυρας.
Το DTP, με επικεφαλής τον βετεράνο πολιτικό Αχμέτ Τουρκ, ιδρύθηκε το 2005 ως διάδοχος άλλων κουρδικών κομμάτων που απαγορεύτηκαν με αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου, που τα κατηγορύσε για τη συνεργασία με το PKK.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Besir Atalay αναφερόμενος στην υπόθεση των 153 ατόμων εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που άρχισαν πριν από μία εβδομάδα, με κύριο αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν, δήλωσε:
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε δράσεις που απειλούν την ασφάλειά μας".
Να σημειωθεί ότι από το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του PKK, Κούρδοι διαδηλώνουν σε όλη την Τουρκία καθημερινά, πυροδοτώντας συγκρούσεις με την αστυνομία.
Ο Ηγέτης του DTP Αχμέτ Τουρκ δήλωσε την Τρίτη ότι η υπόθεση Οτσαλάν είναι το κλειδί για τη διευθέτηση της κουρδικής σύγκρουσης.
Ο ιδρυτής του PKK Ocalan, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, το 1999, κρατείται στον Νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τον περασμένο μήνα είχε μετακινηθεί σε ένα μικρότερο κελί, αλλά επιτρέπεται τώρα να προαυλίζεται με τους άλλους τροφίμους, μετά από χρόνια απομόνωσης.
kurdishglobe.net.

4 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.