8/12/09

Λύση στο Κυπριακό έως το Μάρτιο θέλει ο Ερντογάν

«Δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απόσυρσης Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και αποστολής τους στο Αφγανιστάν.
«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μας το προτείνουν, να απευθύνουν την πρότασή τους αυτή στο "νότο"», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με το σχέδιο Ανάν τα είχαμε συζητήσει αυτά τα θέματα λεπτομερώς και είχαμε καταλήξει κάπου. Συμφώνησαν; Έμειναν πιστοί; Όχι. Οι στρατιώτες μας λοιπόν βρίσκονται εκεί κάνοντας το καθήκον τους», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα συζητήθηκε το Κυπριακό. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης, δηλαδή υπέρ μιας συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέχρι το Μάρτιο.

Λευκωσία: Δεν θυσιάζουμε τα την ποιότητα της λύσης για χάρη του χρόνου
Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε τις εισηγήσεις αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες».
« Η ελληνοκυπριακή πλευρά επείγεται, καίγεται για λύση, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε μια λύση για χάριν της λύσης», ξεκαθάρισε ο κ. Στεφάνου.
«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης για χάρη του χρόνου που θα επιτευχθεί η λύση, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι η παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει τις συνθήκες και τα δεδομένα, μέσα στα οποία αγωνιζόμαστε για λύση», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για σύγκληση τετραμερούς, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει σήμερα μια διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, «με την προσδοκία και την ευχή ότι στις δικές μας εποικοδομητικές θέσεις θα συναντούμε τις εποικοδομητικές θέσεις της άλλης πλευράς για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον του λαού, ενώπιον των δύο κοινοτήτων, με στόχο αυτή τη συνέγκριση».

Ο Ερντογάν για τις μειονότητες
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο και το θέμα των μειονοτήτων, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν Ελληνες πολίτες στην Πόλη.
Επισήμανε ωστόσο ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 130.000 Τούρκοι, που ζουν στη Δυτική Θράκη και δεν μπορούν να εκλέξουν το θρησκευτικό τους ηγέτη.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα προβλήματα αυτά τα είχε θέσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

5 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ...Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΦΤΑΣΕ....ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ..ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερντογκαν θελει λυση μεχρι τον Μαρτιο και εγω θελω... ενα ελικοπτερο και την Μονικα Μπελουτσι να...μου φτιαχνει καφε καθε πρωι! Τι να κανουμε; ο καθενας εχει το δικαιωμα να θελει οτιδηποτε, ανεξαρτητως ρεαλιστικης προοπτικης ικανοποιησης των επιθυμιων του. Τις προαλλες μαλιστα,ο ιδιος κυριος (συμπαθεστατος κατα τ αλλα) ηθελε να τον παρουν στα σοβαρα οι κινεζοι, οταν τους "μαλωνε" για το θεμα των Ουιγουρων.Λυση του Κυπριακου μεχρι τον Μαρτιο;Το αλλο με τον Τοτο...το ξερετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αναγνώριση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμής έθαψε οποιαδήποτε σκέψη για Ελληνική κυριαρχία στο νησί (Τουρκική μειονότητα 18%).

    Οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού (με τους όρους που συζητείτε) προϋποθέτει την απώλεια της Ελληνικής κυριαρχίας στο νόμιμο κομμάτι του νησιού και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο το μόρφωμα που θα προκύψει από μια δυνητική συμφωνία.

    Πότε θα μάθουμε να ζούμε με τις αλήθειες?

    Η διατήρηση της κατάστασης είναι μόνη ρεαλιστική λύση ένα θέλουμε η (νόμιμη) Κύπρος να διατηρήσει τον αμιγώς ελληνικό χαρακτήρα της.

    Χωρίς στρατιωτική ανακατάληψη(με τα σημερινά δεδομένα πράγμα αδύνατο) οποιαδήποτε άλλη μορφή ένωσης βορά και νότου θα σημάνει τον οριστικό θάνατο του Ελληνισμού στη Κύπρο.

    Ό Τάσος Παπαδόπουλος, λίγο πριν κλείσει τα μάτια του, το τόνιζε(και εξ αφορμής φυσικά του σχεδίου ΑΝΑΝ) σ ε κάθε ευκαιρία( με διπλωματική γλωσσά πάντα).

    Η τακτική είναι η εξής:
    Διαιώνιση της διχοτόμησης και των διαπραγματεύσεων, δηλαδή διατήρησης της ελληνικότητας της νόμιμης Κύπρου και η αποτροπή αναγνώρισης του βορά.

    Η αλήθεια είναι πικρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά για την προχθεσινή σου γιορτή, Νίκο.

    Καλά τα λές εσύ, αλλά τα "αφεντικά" ΜΑΣ, έχουν φροντίσει να κάνουν την Ελλάδα ..... Κολομβία !

    Δυστυχώς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά για την προχθεσινή σου γιορτή, Νίκο.

    Καλά τα λές εσύ, αλλά τα "αφεντικά" ΜΑΣ, έχουν φροντίσει να κάνουν την Ελλάδα ..... Κολομβία !

    Δυστυχώς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.