9/12/09

Η ζωή με τα σκουπίδια


της Ελίνας Γαληνού
Αν και εμείς δημιουργούμε τα σκουπίδια, έχουν γίνει από τους χειρότερους εφιάλτες μας. Κυρίως δε, για όσους κατοικούν κοντά στις χωματερές, όπου η συσσώρευση σκουπιδιών, εκτός από αντιαισθητικό θέαμα, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία.
Τα σκουπίδια αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ ακόμα δεν βρήκαμε λύση για την αντιμετώπισή τους. Οι ΧΥΤΑ (που συζητιούνται προ Ολυμπιακών) όχι μόνο δεν είναι έτοιμοι αλλά δεν αποφασίστηκε ακόμα που και εάν θα γίνουν. Κάποιες αποφάσεις για την δημιουργία ΧΥΤΑ έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ συμβουλίων ΟΤΑ, αρμοδίων υπουργείων, ΣτΕ κλπ. Στο μεταξύ, οι χωματερές αρχίζουν να χτυπάνε "κόκκινο" από άποψη χωρητικότητας ενώ οι περίοικοί τους δεν αντέχουν άλλο. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την περιβαλλοντική επιβάρυνση που συνεπάγεται μια υπερκορεσμένη χωματερή και όχι μόνο για την κοντινή κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται! Οσοι βέβαια δεν ζούμε κοντά σε χωματερές, βλέποντας τους κάδους απορριμμάτων να γεμίζουν και να αδειάζουν καθημερινά, ξεχνάμε πρόσκαιρα ότι το πρόβλημα διαχείρισης αποριμμάτων επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Το θυμηθήκαμε πάλι αυτές τις ημέρες όπου λόγω απεργίας, οι κάδοι αποριμμάτων στην Αθήνα ξεχειλίζουν και τα σκουπίδια γεμίζουν τους δρόμους. Μια εικόνα εντελώς αποκαρδιωτική που ασφαλώς θα μας "διαφημίσει" εν όψει Συνόδου Κοπεγχάγης για το περιβαλλοντικό΄! Σεβαστό και ιερό το δικαίωμα της απεργίας του εργαζόμενου λαού, αλλά ακόμα σεβαστότερη θα πρέπει να είναι η δημόσια υγεία.... Και βεβαίως, άν είχαμε βρεί λύση για την διαχείριση αποριμμάτων αυτό το ίδιο πρόβλημα, θα ήταν πολύ μικρότερο.
Αλλες χώρες της Ευρώπης διαχειρίζονται επιτυχώς τα απορρίμματά τους, προωθώντας τα είτε προς ανακύκλωση, είτε για κομποστοποίηση είτε για παραγωγή ενέργειας. Ετσι οι κάτοικοι των ευρωπαικών πόλεων, απολαμβάνουν καθαρό περιβάλλον, υγιεινό ενώ έχουν οικονομικό όφελος από την εξοικονόμιση ενέργειας. Εμείς εδώ πώς πορευόμαστε με το θέμα των σκουπιδιών; Ισως το μόνο θετικό βήμα είναι η κάπως ζεστή μας ανταπόκριση στην ανακύκλωση χάρτου, πλαστικών και μπαταριών, σε ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί από τους ΟΤΑ. Καλό θα ήταν να γνωρίζαμε και την αντίστοιχη ωφέλεια που έχουμε αποκομίσει από την μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσα ανακύκλωση, ώστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ζήλο. Διότι η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, δεν εξαρτάται μόνο από την θετική πρόθεση των πολιτών, αν οι αρμόδιες Αρχές κινούνται με ρυθμούς χελώνας ή ρίχνουν το θέμα στις καλένδες, αποθαρρύνοντας έτσι το λαικό ενδιαφέρον.

6 σχόλια:

  1. Το παρήγορο είναι ότι σε λίγο αφού λόγω οικονομικής κατάστασης δεν θα έχουμε ούτε να φάμε, θα περιορίσουμε αναγκαστικά και τα σκουπίδια.

    Καιρός να αρχίσουν οι Αθηναίοι κυρίως αλλά και οι Θεσσαλονικείς να αρχίσουν να αδειάζουν τις πόλεις τους και να πάνε να καλλιεργήσουνε κανένα χωραφάκι στο χωριό τους (άν έχει απομείνει) για να γλυτώσουν την λόρδα αλλά και το σκουπίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΕΙ ΦΑΓΩΘΕΙ Ο ΤΡΑΓΚΑΣ ΣΤΟ ALTER ΝΑ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
    ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ ΜΙΑΜΙΣΙ : ΧΑ,ΧΜ.
    ΟΧΙ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ. ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΒΑΛΑΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΜΕΛΙ!
    ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΦΕΡΕΤΕ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΕΣΜΙΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΕΤΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΕΞΩ, ΤΟΤΕ, ΤΟ ...ΣΥΖΗΤΑΜΕ.
    ΟΧΙ. ΘΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΩΛΟΙ ΦΙΛΕ ΤΡΑΓΚΑ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΟΛΑΜΟΓΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ ΜΕ ΚΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΓΩ; Ή ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΗΝ ΠΑΣΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ;
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ανθρώπινα απορρίματα που μας περιβάλλουν και που παίζουν με τις συνειδήσεις μας, είναι πιο βρωμερά από τα απορρίματα στα πεζοδρόμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πρόπροπροηγούμενος αμερικάνος πρέσβυς, αυτός που είχε βγάλει την εκπληκτικής χυδαιότητας φωτογραφία αγκαλιά με τη Γιάννα πάνω στη σούρα τους ?
    Που έκανε τη γκέλα και τον έδεσαν οι δικοί μας μέσα στο Βανάκι τη βραδυά που η 17Ν δοκίμαζε κάτι ρουκέτες στην Πρεσβεία ?
    Εεε αυτός είχε προτείνει λύσεις για την ορθή διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής μιλώντας στα κανάλια. Εψαξα και δεν βρήκα τι ...καλά έλεγε. Θυμάται κανείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα.
    Η χρόνια εκρεμμότητα με τα σκουπίδια καταδεικνύει την απίστευτη ανικανότητα των πολιτικών για την επίλυση στοιχειωδών ζητημάτων, της ζωής των ψηφοφόρων τους. Ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν ! Όπως π.χ. δεν μπορούν να κάνουν την πόλη να περπατιέται απο τους ανθρώπους της - ούτε κάν αυτό! Στην δουλειά που εργάζομαι,με έχουν προσλάβεικαι με πληρώνουν (όπως και κάθε άλλον εργαζόμενο) για να λύνω προβλήματα και να προχωρώ θέματα. Πρέπει να δικαιολογώ εμπράκτως τον μισθό μου κάθε ημέρα και ώρα, αλλιώς τέρμα.
    Κάπως έτσι πρέπει και εμείς να σταθούμε στους πολιτικούς που "προσλαμβάνουμε" και τους χρυσοπληρώνουμε. Να βρούμςε τρόπους για "τέρμα", "απόλυση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο ἀπό τήν Πάτρα ἔγραψες...
    Παιδιά..ἀπλότητα καί ἐπιστροφή,στήν περιφέρεια!!
    Λίγα καλά,καί εὑλογημένα!!!
    Πρέπει νά ἀλλάξουμε τρόπο ζωῆς.
    Νά ἐλευθερωθούμε ἐπιτέλους ἀπό τόν καταναλωτισμό.
    Ἔτσι θά γίνουμε πιό ὑγιεῖς,πνευματικά καί σωματικά.
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!!
    ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΣΚΛΑΒΩΝΟΥΝ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ
    ΥΓ:Ἑγῶ καί τά παιδιά μου τό καταφέραμε καί εἴμαστε πολύ εὐτυχισμένοι!
    Τό ἴδιο εὔχομαιγιά ὅλους σας, ἀπό καρδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.