10/12/09

Eνιαία άμυνα του χώρου Ελλάδας και Κύπρου-Μήνυμα Βενιζέλου στην Άγκυρα

Τη σταθερή και διαχρονική θέση ότι, ενόσω συνεχίζεται η τουρκική κατοχή και η τουρκική απειλή, η ενιαία άμυνα του χώρου Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της στρατηγικής των δύο χωρών, διακήρυξαν σήμερα στη Βουλή τα κυπριακά κόμματα, καθώς και εκπρόσωποι των ελλαδικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια συνάντησής τους με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνάντηση ήσαν παρόντες και ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, με ανώτερους επιτελείς του Υπουργείου του και της Εθνικής Φρουράς, καθώς και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο και βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων, οι οποίοι δεσμεύτηκαν για συνέχιση των επαφών τους με τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων με συναντήσεις μεταξύ των μελών τους στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Καλωσορίζοντας τον κ. Βενιζέλο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ''είναι ευτυχής η συγκυρία'' να ευρίσκεται ''στο κρίσιμο Υπουργείο της Αμυνας της Ελλάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με μια διαδρομή μακρά στον δημόσιο βίο της Ελλάδας και στην υπηρεσία των συμφερόντων και των δικαίων του καθόλου Ελληνισμού''.

''Είναι η άποψη των Επιτροπών", είπε ο κ. Ομήρου, ''σταθερή και διαχρονική ότι, ενόσω συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, όσο η τουρκική απειλή είναι παρούσα, θα πρέπει η άμυνα να αποτελεί κορυφαία παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής και αυτό αφορά την Κύπρο και βεβαίως και την Ελλάδα''.

''Αλλωστε'', συνέχισε ο κ. Ομήρου, ''είναι κοινοί οι αμυντικοί σχεδιασμοί και άρρηκτη η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής''.

Ευχαριστώντας την Ελλάδα ''για τη στήριξη που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια στην αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', ο κ. Ομήρου είπε ότι "τιμούμε και ευγνωμονούμε τους Ελληνες αξιωματικούς, όλα τα μόνιμα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν εδώ στην Κύπρο με αφοσίωση και ζήλο και με αγάπη προς την Κύπρο'', καθώς και όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την Κύπρο.

''Είναι γνωστό'', δήλωσε ο κ. Ομήρου, ''ότι οι Επιτροπές Αμυνας και Εξωτερικών στήριξαν αυτή τη συνεργασία (Κύπρου - Ελλάδας) και έχουν σταθερή προσήλωση προς το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο ήταν απαύγασμα της συλλογικής σοφίας του έθνους, αφού ο τουρκικός επεκτατισμός και η τουρκική απειλή στρέφονται κατά και της Κύπρου και της Ελλάδας''.

''Είναι επιβαλλόμενο να υπάρχει ένας κοινός αμυντικός σχεδιασμός'', είπε ο κ. Ομήρου, αναφέροντας ότι, ''ασφαλώς, μετά το 2004 και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα και είμαστε σε ένα καινούργιο πολιτικό περιβάλλον''.

''Ομως'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, ''αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, άρα η αμυντική συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο''.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι συμμερίζεται τα όσα δήλωσε ο κ. Ομήρου και ότι, ''με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και με τη στήριξη και της Ελλάδας, αναβαθμίστηκε η αμυντική δυνατότητα της Κύπρου''.

Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο, ευχόμενος ''τη συνέχιση αυτής της αγαστής συνεργασίας, για το εθνικό καλό''.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, επίσης, ο βουλευτής του κόμματος και πρώην Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι ''διαχρονικά'' ο κ. Βενιζέλος υπήρξε ''υποστηρικτής του αγώνα της Κύπρου και ανέλαβε τώρα που τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι παλιά και, ευχόμαστε", πρόσθεσε ο κ. Χάσικος, ''ότι θα συνεχίσει με την ίδια δύναμη, ίσως και λίγο περισσότερη δύναμη, να μας στηρίζει στα όσα προσπαθούμε, ιδιαίτερα δε στην επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος, που είναι το Κυπριακό''.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Αριστος Αριστοτέλους καλωσόρισε επίσης τον Ελλαδίτη Υπουργό και τη συνοδεία του, σημειώνοντας πως, ''όντως οι καιροί είναι δύσκολοι'' και η παρουσία του κ. Βενιζέλου καταδεικνύει την υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο στα θέματα τα εθνικά.

''Η Ελλάδα, για εμάς'', δήλωσε ο κ. Αριστοτέλους, ''αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής μας πολιτικής και για την επιβίωσή μας ως Ελληνισμού σε αυτόν τον χώρο''.

''Αποδίδουμε τεράστια σημασία, ιδιαίτερα'', όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ''στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων''.

''Η σωστή και ορθολογική σχέση στα αμυντικά θέματα'', είπε ο κ. Αριστοτέλους, ''είναι σημαντικός παράγοντας για εμάς ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και σε αυτό ασφαλώς προσβλέπουμε, μέσα από τη δική μας αμυντική πολιτική δραστηριότητα και τη σχέση μας με την Ελλάδα''.

''Δηλαδή'', πρόσθεσε, ''να θέσουμε τα πράγματα σε ακόμη πιο σωστή και ρεαλιστική βάση, ούτως ώστε και η αποτρεπτική μας στρατηγική να είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν''.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι καλωσορίζει με όσο μεγάλη θέρμη μπορεί τον κ. Βενιζέλο και τους άλλους βουλευτές της Ελληνικής Δημοκρατίας.

''Να σας διαβεβαιώσω'', δήλωσε ο κ. Αγγελίδης, ''ότι ισχύουν για εμάς τα λόγια που εσείς έχετε καταγράψει ως καθηγητής το 2000, ότι, στην Κύπρο που είναι ευρωπαϊκή πλέον χώρα της ΕΕ, το κρίσιμο για τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού δεν είναι ως ένα πεδίο ανταλλαγής νομικών επιχειρημάτων, ούτε μία άσκηση δικανικών συλλογισμών''

''Είναι'', πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, ''το κρίσιμο και επικίνδυνο πεδίο της επιβίωσης μιας χώρας και ενός λαού, το κρίσιμο και επικίνδυνο πεδίο της ιστορίας του''.

''Προσυπογράφουμε και αναμένουμε'', είπε ο κ. Αγγελίδης, ''τη δική σας συμβολή ως Υπουργού, αλλά και ως μέλους της Κυβέρνησης της μητέρας πατρίδος, της Ελλάδας''.

Από τον Πρόεδρο και βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη εκφράστηκε η υιοθέτηση των προσφωνήσεων των δύο Προέδρων των Επιτροπών Αμυνας και Εξωτερικών, ''που'', όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, ''δεν ήσαν απλές φιλοφρονήσεις, αλλά ήσαν τοποθετήσεις ουσίας και στις συναντήσεις πρέπει να είμαστε πάντα ουσιαστικοί, ιδιαίτερα όταν η συνάντηση είναι μεταξύ αδελφών Ελλήνων''.

Στους Κυπρίους βουλευτές απευθύνθηκαν εν συντομία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή των Ελλήνων, Ευτύχιος Δαμιανάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Πλακιωτάκης, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της αλληλεγγύης, συμπαράταξης και στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα, τόσο στον αμυντικό τομέα όσο και στις σχέσεις εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας..ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Μήνυμα Βενιζέλου στην Άγκυρα
Η λύση του Κυπριακού και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι καταλυτικοί παράγοντες για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ακόμη και κατά το ταξίδι του την Τρίτη, προς την Κύπρο, με υπηρεσιακό αεροσκάφος σημειώθηκαν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στους Ελληνοκύπριους είναι "άδικες" από τη στιγμή που η ΕΕ δεν σέβεται τη δέσμευσή της για την άρση του εμπάργκο επί της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου.

"Είναι απολύτως άδικο να διατυπώνονται απαιτήσεις απέναντι στην Τουρκία ως προς το συμπληρωματικό πρωτόκολλο, τη στιγμή που η απόφαση η οποία ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άρση του εμπάργκο επί της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν εφαρμόζεται στο σύνολό της", αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο "πρωτόκολλο της Αγκυρας" δια του οποίου η Τουρκία δεσμεύθηκε το 2005 να επεκτείνει στα νέα μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Κυπριακή Δημοκρατία, τα ευεργετήματα της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως την ελεύθερη πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Η τουρκική ανακοίνωση δίδεται στη δημοσιότητα μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την άρνηση της Αγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, χωρίς, ωστόσο, να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της, ώστε, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, να μην δυσαρεστήσει ακόμη περισσότερο έναν σημαντικό εταίρο της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε το 2006 να παγώσει οκτώ από τα 35 θεματικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, που άρχισαν το 2005, σε απάντηση της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Πηγή: www.athina984.gr

1 σχόλιο:

  1. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

    ΤΟΛΜΗΣΕΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΟΥ. ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΟΥ. ΚΙ ΑΝ Ο ΥΙΟΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΗΠΙΕΣ, ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΤΟΝ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΟΥ, ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΠΟΥ ΕΝΤΕΧΝΑ ΣΟΥ ΕΒΑΛΑΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΑΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.