14/12/09

Γραμμή άμυνας του «βαθέος κράτους»

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ φαίνεται να αποτελεί τη βασική - και τελευταία- γραμμή άμυνας του «βαθέος κράτους» της Τουρκίας, που βλέπει να απειλείται από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ΄ επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τώρα που ο στρατός δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, τα δικαστήρια αποτελούν προφανώς το τελευταίο οχυρό των ομάδων που δεν θέλουν τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας», λέει ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τσενγκίζ Ακτάρ. «Κάθε φορά που επιχειρούμε μια δημοκρατική μεταρρύθμιση, προσκρούουμε σε διαδικαστικά προβλήματα».

Η απαγόρευση του DΤΡ αποτελεί νίκη των σκληροπυρηνικών συντηρητικών ύστερα από μια σειρά από ήττες. Η μεγαλύτερη φέρει το όνομα Εργκένεκον και σχετίζεται με τις ανακρίσεις για μια σκοτεινή οργάνωση με αυτό το όνομα που κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των σχετικών ανακρίσεων έχουν συλληφθεί 200 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αξιωματικών του στρατού, δικηγόρων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αν δεν υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος η Τουρκία θα περνά από τη μια πολιτική κρίση στην άλλη. «Η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα που θα αντανακλά τις αλλαγές στην τουρκική κοινωνία», λέει ο Γιουκσέλ Ινάν από το Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας. Το DΤΡ είναι το τελευταίο θύμα μιας νομοθεσίας που δεν συμβιβάζεται με τις διεθνείς προδιαγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ - ΝΕΑ

Τουρκία: Το βαθύ κράτος προκαλεί
Πρόκληση πρώτου μεγέθους προς την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και προς την ηγεσία των ΗΠΑ συνιστά η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορεύσει τη λειτουργία του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Πρόκληση πρώτου μεγέθους προς την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και προς την ηγεσία των ΗΠΑ συνιστά η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορεύσει τη λειτουργία του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του ΑΚΡ το πρόβλημα δεν είναι μόνον το βραχυκύκλωμα της πολιτικής Ερντογάν στο Κουρδικό εντός και εκτός συνόρων που θα προκύψει αλλά μια συνολική αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητάς της ως συνομιλητή και εταίρου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα με δεδομένο το υψηλό ποσοστό που λαμβάνει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στις κουρδικές περιοχές το Συνταγματικό Δικαστήριο επιχειρεί ωμή πολιτική παρέμβαση με στόχο την πολιτική αποδυνάμωσή του.

Το διορισμένο στην πλειοψηφία του από τους Ντεμιρέλ και Σεζέρ Δικαστήριο αποδέχθηκε την προσφυγή του εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου που ζητούσε τη διάλυση του DTP, του ίδιου δηλαδή δικαστικού που στις αρχές του 2008 είχε προσφύγει για να ζητήσει τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και την απαγόρευση πολιτικής δράσης στους Γκιούλ-Ερντογάν και συνολικά εβδομήντα ηγετικά κομματικά στελέχη.

Μόλις πριν από δύο βδομάδες ο εισαγγελέας που διεξάγει έρευνες για υποκλοπές με εντολή της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι η ανάκριση διεξάγεται στο πλαίσιο του νόμου που διέπει τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, σαφής δηλαδή προειδοποίηση ότι αν στοιχειοθετηθούν κυβερνητικές ευθύνες θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ζητήσει τη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος.

Με δεδομένη την σύγκλιση της πολιτικής Ερντογάν στο Κουρδικό με την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ -όπου το ασφαλέστερο έρεισμα της Ουάσιγκτον είναι η Αυτόνομη ...στην πραγματικότητα ντε φάκτο ανεξάρτητη- Κουρδική Οντότητα στο Βόρειο Ιράκ η πρόκληση του Κεμαλικού Κατεστημένου και του Βαθέος Κράτους απευθύνεται και προς την κυβέρνηση Ομπάμα καθώς θα δυσχεράνει εκ των πραγμάτων την απεμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σύμφωνα με την προαποφασισμένη ατζέντα. Με άλλα λόγια το Κεμαλικό Κατεστημένο δίνει τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής αδιαφορώντας αν χάνει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία του στην Ουάσιγκτον.

Επτά χρόνια μετά την πρώτη εκλογική νίκη του Ερντογάν και του ΑΚΡ το Κεμαλικό Κατεστημένο εξακολουθεί να είναι ένας παράλληλος και ανεξέλεγκτος πόλος εξουσίας. Η αποκάλυψη της συνωμοτικής και παράνομης δράσης του δικτύου Εργκενέκον μπορεί να έφθειρε το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν περιόρισε από ό,τι φαίνεται ούτε κατ' ελάχιστον τη δυνατότητα νομιμοφανούς εκτροπής από τη δημοκρατική νομιμότητα.

Μόνον μια συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση που θα καταργούσε είτε το Συνταγματικό Δικαστήριο ως θεσμό, είτε θα του αφαιρούσε το δικαίωμα να προβαίνει σε δικαστικά πραξικοπήματα με την κατάργηση του δικαιώματος διάλυσης πολιτικών κομμάτων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνολικό εκδημοκρατισμό.

Τη μεταρρύθμιση αυτή ο Ερντογάν έχει εξαγγείλει κατ' επανάληψιν μετά τον εκλογικό του θρίαμβο στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου του 2007 χωρίς ποτέ να την προωθήσει μέχρι το τέλος.

Μετά από επτά χρόνια στην Εξουσία και μετά από δύο εκλογικούς θριάμβους του πολιτικού Ισλάμ το Κεμαλικό Κατεστημένο μας θύμισε ότι συγκυβερνά, καθώς και ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ουσία λειτουργεί σαν μια παράλληλη νομοθετική εξουσία που νομιμοποιείται όχι από την λαϊκή κυριαρχία αλλά από μια στρατιωτικοπολιτική ελίτ που βλέπει τη δημοκρατική ομαλότητα σαν παραχώρηση που υπόκειται στον τελικό έλεγχό της.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη
Το Κουρδικό «δυναμιτίζει» και πάλι το μέλλον της Τουρκίας


Απρόβλεπτες συνέπειες ενδέχεται να έχει η ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), η οποία έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Επικαλούμενο διασυνδέσεις του DTP με το PKK, το Δικαστήριο αφαίρεσε τα πολιτικά δικαιώματα 37 μελών του κόμματος, ενώ «εξορίστηκε» από τη Βουλή ο ηγέτης του, Αχμέτ Τουρκ. Ειδικότερα, απαγόρευσε σε 37 μέλη του DPT τη συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα για διάστημα μίας πενταετίας, περιλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα. Δύο βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας αποπέμφθηκαν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, περιλαμβανομένου του Αχμέτ Τουρκ και η συμπρόεδρος του κόμματος Αϊσέλ Τουγλούκ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα κλείνοντας πολιτικά κόμματα», δήλωσε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Αχμέτ Τουρκ.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, ανακοίνωσε πως το κόμμα έκλεισε επειδή «εξελίχθηκε σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας του έθνους και της χώρας». Παρομοίασε, μάλιστα, την υπόθεση με το κλείσιμο στην Ισπανία του κόμματος Μπατασούνα, που θεωρείτο πολιτική πτέρυγα της βασικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Αντιδράσεις υπήρξαν κι από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος και νυν βουλευτής Ντενκίρ Μεχμέτ Φιράτ, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής, είπε πως «η Τουρκία είναι νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη εν μέσω γενικευμένου κλίματος έντασης γύρω από το Κουρδικό, και να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε «άνοιγμα» στους Κούρδους για τον τερματισμό της 25ετούς σύγκρουσης. Φέρνει, δε, την Τουρκία σε δεινή θέση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε προειδοποιήσει κατά της απαγόρευσης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων. Εάν, μάλιστα, παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα οι υπόλοιποι βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, θα τεθεί θέμα εκλογών.

Αφού είναι δεδομένο ότι θα εκπέσει η βουλευτική ιδιότητα δύο βουλευτών, απομένουν άλλοι 19 βουλευτές. Αν παραιτηθούν όλοι, τότε οι κενές έδρες -μαζί με τις έξι που είναι ήδη κενές λόγω θανάτου βουλευτών- θα είναι 27, δηλαδή μία λιγότερη από τις 28 για τις οποίες το Σύνταγμα ορίζει διεξαγωγή συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών σε τρεις μήνες.

Ωστόσο για να τεθεί σε ισχύ η παραίτηση των βουλευτών, με βάση το Σύνταγμα θα πρέπει να εγκριθούν από την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.