13/12/09

Τελεσίγραφο της Ε.Ε. για μείωση εξοπλισμών

Του Δήμου Βερύκιου,Ημερησία.Μοχλός πίεσης για την Ελλάδα οι συνεχείς αναβαθμισμένες παραβιάσεις στο Αιγαίο.«Mαχαίρι» στους εξοπλισμούς επιβάλλει η Eυρωπαϊκή Eνωση στην Eλλάδα ως ένα από τα απολύτως αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο του ελλείμματος. Tο τελεσίγραφο των Bρυξελλών έχει ήδη φτάσει στο Πεντάγωνο και η πολιτική ηγεσία καταβάλει προσπάθεια ώστε και τα Γενικά Eπιτελεία να προσαρμοσθούν στη νέα ζοφερή πραγματικότητα.

Ωστόσο, η Aθήνα εξηγεί στις Bρυξέλλες ότι δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών μπορεί να επιτευχθεί την επόμενη τριετία, λόγω, όμως, των ιδιαιτεροτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Eλλάδα στο Aιγαίο δεν μπορούν να σταματήσουν οι παραγγελίες των απολύτως αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ούτε, επίσης, να διακοπούν παραγγελίες που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (φρεγάτες και TOMA).

Πάντως, αν και με δυσκολίες, έχει ήδη δρομολογηθεί η αναθεώρηση του Πενταετούς Eξοπλιστικού Προγράμματος (EMΠAE) σε ρεαλιστικότερη κατεύθυνση. Kατά την πρώτη υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε στο Πεντάγωνο παρουσία των B. Bενιζέλου και Π. Mπεγλίτη, τα Γενικά Eπιτελεία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το χάος που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, αλλά αγκυλωμένα στη συντεχνιακή λογική μακριά από κάθε πνεύμα διακλαδικότητας, ζητούσαν παράλογα πράγματα. Όπως διαφάνηκε από τις παρεμβάσεις των B. Bενιζέλου και Π. Mπεγλίτη, κεντρικό ζήτημα που απασχολεί τη σημερινή πολιτική ηγεσία είναι η εξέλιξη του περιβάλλοντος ασφαλείας της χώρας σε ένα ορίζοντα 15ετίας. Συγκεκριμένα το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς θα πορευτεί η Tουρκία; Tι ρόλο επιφυλάσσουν για τη γείτονα οι Eυρωπαίοι εταίροι μας; Παραμένει ζωντανή η προοπτική ένταξής της στην E.E. ή θα επικρατήσουν οριστικά οι απόψεις του γαλλογερμανικού άξονα για ειδική σχέση;

ΤΡΙΒΕΣ
H Tουρκία ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων στην E.E. αναπτύσσει μια έντονη και πολυσχιδή πολιτικοδιπλωματική δραστηριότητα σε περιφερειακό επίπεδο, αποκλίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις από κεντρικές επιλογές του NATO και της E.E. H στάση αυτή (ειδικά ως προς το Iράν) δεν αποκλείεται να προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας στο άμεσο μέλλον.

Oι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν από συμπληγάδες, ενώ στα διμερή προβλήματα είναι ενδεχόμενο να προστεθούν και αυτά που προκύπτουν από τις επιδιώξεις των βασικών εταίρων μας στην E.E. Oι συνεχιζόμενες και ποιοτικά αναβαθμισμένες παραβιάσεις στο Aιγαίο λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για το άνοιγμα πολλών «διμερών» θεμάτων πέρα της υφαλοκρηπίδας. Eνδεικτικό των προθέσεων της Tουρκίας είναι η εμμονή σε υψηλές και αυξανόμενες δαπάνες για εξοπλισμούς ακόμα και σε περίοδο κρίσης. H απόφαση για απόκτηση τουλάχιστον 100-120 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 με σημαντική συμπαραγωγή ανατρέπει τις ισορροπίες στο Aιγαίο και θέτει την ελληνική κυβέρνηση προ του διλήμματος να απαντήσει με αντίστοιχη κίνηση ή να επιμείνει σε εξάντληση των πολιτικοδιπλωματικών μέσων.

ΣΚΙΑ...
Στην Eλλάδα η δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση αναμένεται να σκιάσει το σύνολο των κυβερνητικών αποφάσεων την επόμενη τριετία. Eπομένως, ο σχεδιασμός του εξοπλιστικού προγράμματος δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί αρνητικά, αν και μετά το 2011 υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από υπάρχουσες συμβάσεις. Παρά το γεγονός ότι οι αμυντικές δαπάνες εγγράφονται στο έλλειμμα με την παραλαβή των οπλικών συστημάτων δηλαδή μεταχρονολογημένα, η εκταμίευση προκαταβολών επηρεάζει δυσμενώς το χρέος της χώρας που έχει και αυτό εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

Προτεραιότητες
Τι ζητούν οι τρεις κλάδοι

Oι τρεις κλάδοι έχουν επεξεργαστεί τις βασικές προτεραιότητες.

H Aεροπορία φέρεται να προτάσσει τα εκπαιδευτικά και μαχητικά αεροσκάφη, την κατασκευή υπόστεγων, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και την προμήθεια των CSAR ελικοπτέρων.

Tο Nαυτικό επιλέγει την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης υποβρυχίων και νέων φρεγατών, καθώς και την προμήθεια αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Bέβαια η ναυπήγηση των φρεγατών και των υποβρυχίων εξαρτάται άμεσα από το μέλλον της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

O Στρατός επικεντρώνεται στην απόκτηση μεταφορικών ελικοπτέρων, πυρομαχικών για τα άρματα μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης διαφόρων τύπων.

11 σχόλια:

  1. κάθε ένα Ε.Π.Ο.Π κοστίζει με την ασφάλεια του 2000 eyro....
    πόσα εποπ υπάρχουν 50.000 περιπου και στους τρεις κλάδους

    δεν ήταν ποιο εύκολο να δίνεται ένα μηνιαίο επίδομα 200ευρο στους φαντάρους και να μεινη η θητεία στους 16 μήνες

    μήπως προσεληφθησενα για να έχουν ακόμα ένα σωμα ασφάλειάς ενάντια στους πολίτες

    αφού βλέπουν λεφτά δεν υπάρχουν

    γιατί προσλμβανουν ειδικούς φρουρούς κατα χιλλιαδες καθε χρονο

    δημοτική αστυνομία (η οποιο ποια με το μιλιτερ άρμη παντελόνι και το δερμάτινο δείχνει την αληθινή της ταυτότητα άλλο ένα σώμα ασφαλείας)
    Λιμενικό σώμα...

    Μήπως οδηγούμαστε στη δημιουργία μιαν νέας δικτατορίας

    της δικτατορίας των τραπεζών και της βουλής του κώλου..

    μην ξεχνάτε και ο Χίτλερ ψηφίστηκε και πήρε το αξίωμα του μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κύριος Δήμος Βερύκιος ξεκίνησε την "καρριέρα" του αρθρογραφόντας στο Ριζοσπάστη.
    Κάποτε πρέπει να γίνει μια δημοσκόπηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, ώστε να μάθουμε τη γνώμη τους για τον παραπάνω "Δημοσιογράφο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 το Κόμμα των Φιλελευθέρων νικήθηκε από την ενωμένη αντιπολίτευση. Ο Βενιζέλος δεν εξελέγη καν βουλευτής. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε η Μικρασιατική καταστροφή.

    Το 2004 η Ελλάδα βρισκόταν στο Ζενίθ της σύγχρονης ιστορίας της. Την 16η Απριλίου του 2003 υπογράφεται στην Αθήνα η συνθήκη διεύρυνσης της Ε.Ε. Μεταξύ των χωρών της διεύρυνσης συμπεριλαμβάνετε και η Κύρπος. Το καλοκαίρι του 2004 η ελληνική εθνική ποδοσφαίρου κατακτά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Την ίδια χρονιά η Ελλάδα διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Όμως ο ελληνικός λαός έχει ήδη τιμωρήσει την κυβέρνηση Σημίτη, δίνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη ΝΔ, η οποία υπόσχεται να πατάξει τη διαφθορά, να επανιδρύσει το κράτος και άλλα πολλά. Το 2007, και με την μισή Ελλάδα να βρίσκεται περικυκλωμένη από τις φλόγες, ο ελληνικός λαός και πάλι εμπιστεύεται την τύχη της χώρας στον κο Καραμανλή.

    Πεντέμιση χρόνια από το 2004, η πλέον Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και τώρα, όπως πολύ γλαφυρά επισημαίνει το παραπάνω άρθρο, η Ε.Ε. της στέλνει τελεσίγραφο για μείωση εξοπλισμών της.

    Να με συμπαθάτε, αλλά βλέπω αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δύο ιστορικών στιγμών…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ; ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ.
    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ;
    ΠΕΣ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλτατε Ανώνυμε 13 Δεκεμβρίου 2009 2:36 μ.μ.
    Συγχαρητήρια...διότι είχα αρχίσει να αισθάνομαι ότι είμαι ο μόνος που έχω κάνει τις διαπιστώσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελεσίγραφο της Ε.Ε. για μείωση εξοπλισμών.
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΟΤΙ Η Ε.Ε ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ;
    ΦΙΣΙΚΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΥΣ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ - ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ελλάδα διατηρεί ένα τεράστιο άχρηστο στρατό, όταν σήμερα δεν μετρά η σρατιωτική ισχύς με τον αριθμό των στρατιωτών ούτε με τον αριθμό του πληθυσμού, αλλά με τους σύγχρονους εξοπλισμούς!

    Ο στρατός της Ελλάδας έχει μείνει στην εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής και του πολέμου του 1940.

    Αν θέλουμε να γίνουμε σοβαρό και ισχυρό κράτος πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μικρό-ευέλικτο-σοβαρό-επαγγελματικό στρατό, και να επενδύσουμε στους σύγχρονους εξοπλισμούς!

    Και παρεπιπτώντως, δεν πρέπει να περιμένουμε την ΕΕ να μας σώσει. Αντίθετα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής προς την κατεύθυνση συμμαχιών με τις Ορθόδοξες χώρες και κυρίως την Ρωσία!

    Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι το μεγαλύτερο "βαρύδι" της Ελλάδας!

    Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι εχθροί προς την Ελλάδα, και η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί προς την Ρωσία, τις Ορθόδοξες χώρες, και την Κίνα την Ινδία και την Λατινική Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος, 12/13, 18:14
    Μάλλον δεν είσαι αγρότης και αγνοείς περί ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
    Και ειλικρινά πιστεύεις ότι εκτός από το τυπικό μέρος, να τρώμε δηλαδή τις επιδοτήσεις, είμαστε ευρωπαίοι;
    Όσο για το ΝΑΤΟ είδα τί ωραία ήταν όταν μας έβγαλε ο θείος Καραμανλής.
    Και πόσο παρακαλέσαμε για να ξαναμπούμε.
    Η στροφή δε του Μακάριου και του πατέρα Παπανδρέου στον Τρίτο Κόσμο, τι να σου πω; μας ωφέλησε τα μέγιστα. Είχαμε γίνει άντρο τρομοκρατίας και ακόμα αλωνίζουν τα γνωστά απόνερα...
    Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ακόμα και η οικονομική μας κατάρρευση -για να μην αναφερθώ σε άλλες δραστηριότητες- αποτελεί απειλή για την εσωτερική ασφάλεια κάποιων δυτικών κρατών;
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάνεις λάθος ανώνυμε. Το 22 πολεμήσαμε και παρότι λέμε για Μικρασιατική "καταστροφή", κερδίσαμε την Θράκη και ξεφορτωθήκαμε χιλιάδες Τούρκους. Τώρα δεν θα πολεμήσουμε...
    Και είμαστε γεμάτοι αλλοδαπούς.
    Ας μην πούμε σε τι κατάσταση είναι αυτά τα οπλικά συστήματα που έχουμε.
    Κάποια δεν λειτουργούν λόγω ανταλλακτικών και κάποια άλλα που λειτουργούν είναι λειψά. Βλέπε από Zubr μέχρι F-16 χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μην ψαρώνετε. Οι μισθοί όλου του δημοσίου και οι συντάξεις όλων των Ελλήνων είναι μόλις το 20% του προυπολογισμού. Δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συντάξεις για το έλλειμμα και το χρέος. Αυτοί φταίνε. Τα περί κρίσης είναι παραμύθια.Ναι, έχουμε παραπάνω δημοσίους υπαλλήλους απο όσους χρειαζόμαστε ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΒΑΡΡΥΝΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ!
    Όλα αυτά γίνονται για να εξομοιωθούμε μισθολογικά με τους Πακιστανούς. Αφού πρώτα κυριάρχησε ο εθνομηδενισμός. Ψάξτε το λίγο και θα δείτε πόσο μεγάλο παραμύθι είναι τα περί δημοσίων υπαλλήλων.
    Ναι, υπάρχουν παραπάνω, ναι κάποια στελέχη αμείβονται πολύ, αλλά και έτσι ακόμα, αυτοί δεν είναι το πρόβλημα του προϋπολογισμού.
    Το επόμενο βήμα είναι η διάλυση του στρατού. Από την εποχή που υπήρχαν άνθρωποι σε αγέλες έως σήμερα κανείς χωρίς στρατό και ισχύ, δεν μπόρεσε να επιβιώσει. Μόνο διανοητικά καθυστερημένοι ή πράκτορες λένε τέτοιες κουβέντες. Δείτε την πάμπτωχη Ρωσία. Παρότι διαλυμένη, είχε ισχυρό στρατό και όχι απλώς επιβίωσε αλλά ξανάγινε υπερδύναμη.
    Πείτε μου ένα κράτος, ένα έθνος που επιβίωσε χωρίς στρατό. ΟΥΤΕ ΕΝΑ. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα είναι η χώρα με τα περισότερα χρέη. ΕΙΠΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ;
    Και χωρίς στρατό, όχι παιδεία αλλά ούτε καν ελευθερία δεν θα έχουμε.
    Κάτι τέτοιες μπούρδες έλεγαν και οι "Χριστιανοί" λίγο πριν την άλωση. Κατάργηση της θητείας, βοήθεια από τα Χριστιανικά κράτη κτλ. Και βρέθηκε η Πόλη με 6500 χιλιάδες μαχητές (από την κυρίως Ελλάδα και μισθοφόρους) και 60.000 καλόγερους...
    400 χρόνια σκλαβιά στοίχισαν. Ας σοβαρευτούν κάποιοι που προσποιούνται τους Χριστιανούς και ονειρεύονται νεοθωμανισμούς με προνόμια για Μονές και Πατριάρχες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ''μήπως προσεληφθησενα για να έχουν ακόμα ένα σωμα ασφάλειάς ενάντια στους πολίτες''

    ΒΡΗΚΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΠΟΠ???ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΜΙΛΑΣ?ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΙΩΤΑΔΕΣ?ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΡΑΤΑΓΑΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΜΕ 200 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 16 ΜΗΝΕΣ.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΑΠΟΨΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΚΟΙΤΑ ΠΟΣΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΙΡΑ.ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΖΕΙΣ?ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΛΒΕΤΟΣ???ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ?ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ ΦΟΒΙΕΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΤΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΥΤΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ Η ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΕΙΛΗ.ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ''ΚΟΚΚΙΝΟ'' ΚΟΣΜΟ ΣΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΑΝΚΣ.ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΟΥ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ.ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΕΣ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΝ ΛΕΙΨΑΝΔΡΕΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.