13/12/09

«Λάδωμα μέχρι εκεί που δεν πάει...»

Σε συμβιβασμό με τη μητρική εταιρεία Siemens AG στοχεύει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους του Μονάχου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος επιδίωξε και πέτυχε να αναβληθεί η δίκη του για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων το 2004, μια δίκη που είχε οριστεί να γίνει την περασμένη Τρίτη στο Μόναχο.

Συμβιβασμό με τη μητρική Siemens επιδιώκει ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος πέτυχε αναβολή της δίκης του
Του Τασου Τελλογλου

Σε συμβιβασμό με τη μητρική εταιρεία Siemens AG στοχεύει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους του Μονάχου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος επιδίωξε και πέτυχε να αναβληθεί η δίκη του για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων το 2004, μια δίκη που είχε οριστεί να γίνει την περασμένη Τρίτη στο Μόναχο.

Οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου κατατείνουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για συμβιβασμό με την εταιρεία, η οποία απαιτεί από τους Χριστοφοράκο και Πρόδρομο Μαυρίδη 5 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη από τη λειτουργία των «μαύρων ταμείων» στην Ελλάδα. Εαν το πρωτοδικείο καταδίκαζε τον κ. Χριστοφοράκο για «δωροδοκία», τότε η εκδίκαση της εις βάρος του αγωγής θα ήταν μονόδρομος παρά το γεγονός ότι νομικοί κύκλοι στο Μόναχο θεωρούν ότι δεν είναι καλά θεμελιωμένη.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου προσεγγίζουν τη μητρική Siemens με ζητούμενο έναν συμβιβασμό. Αμέσως μετά το ένταλμα επιβολής ποινής για δωροδoκία από την εισαγγελέα κ. Μπόιμλερ-Χεσλ, οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου στο Μόναχο προσέγγισαν τη Siemens, προτείνοντας να παραιτηθεί από την αγωγή και σε «αντάλλαγμα» να προσβάλουν το ένταλμα επιβολής ποινής (που έτσι και αλλιώς θα έκαναν).

Πρώτα η αστική διαφορά
H Siemens, σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικό γραφείο του Μονάχου, αρνήθηκε. Η προσέγγιση «πρώτα η αστική διαφορά και στη συνέχεια το ποινικό» θεωρείται από μεγάλα δικηγορικά γραφεία του Μονάχου σωστή και συνήθης τακτική. Η στάση του κ. Χριστοφοράκου και στις απολογίες του είχε καθορισθεί, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στο Μόναχο σε μεγάλο βαθμό και από τον φόβο του ότι η Siemens θα μπορούσε να κατάσχει τα ακίνητά του και να του στερήσει τη σύνταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελία του Μονάχου εκκρεμεί και μία άλλη δικογραφία που αφορά το «σύμπλεγμα» δραστηριοτήτων Χριστοφοράκου.

H δικογραφία που άρχισε σύμφωνα με νομικές πηγές να σχηματίζεται τον Σεπτέμβριο, αφορούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες κρύφτηκε στο σπίτι στο Στεφανσχάιμ πριν συλληφθεί, στις 25 Ιουνίου του 2009.

Στη νέα δικογραφία, κατηγορούμενοι είναι ο άνθρωπος που φιλοξένησε τον Χριστοφοράκο, ο Κ. Χ. και ένας Γερμανός κακοποιός ο Χ. Β. που είχαν την αρχική ιδέα να τον εκβιάσουν αφού έμαθαν «ποιος είναι», μέσω Google στο Ιντερνετ και «σκαλίζοντας» τα χαρτιά του δικηγόρου Ντάνιελ Πέτερ.

Ο Χριστοφοράκος δεν φαίνεται να θορυβήθηκε και τότε μέσω ενός ιδιωτικού αστυνομικού ειδοποίησε τη βαυαρική αστυνομία. Η αστυνομία στη συνέχεια προχώρησε σε κατασχέσεις, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες σε CD αλλά και ένα χειρόγραφο ημερολόγιο του ανθρώπου που «φιλοξενούσε» τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Σε αυτό το ημερολόγιο που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Sueddeutsche Zeitung και την «Καθημερινή» ο Κ. Χ. γράφει, μεταξύ άλλων, ότι σταδιακά ο Χριστοφοράκος του διηγιόταν την ιστορία του. «Σχηματίζω την εντύπωση ότι το λάδωμα έφτανε μέχρι εκεί που δεν πάει. Αλλά υποστηρίζει ότι όλα έχουν παραγραφεί…».

Αρνήθηκε να συνεργαστεί

Σύμφωνα με το υλικό αυτής της δικογραφίας, ο Χριστοφοράκος και οι συνήγοροί του έκαναν δύο τουλάχιστον συζητήσεις μέχρι να καταλήξουν στην «υπερασπιστική γραμμή». Για αυτήν, ο κ. Χριστοφοράκος –πάντα σύμφωνα με νομικούς που γνωρίζουν λεπτομέρειες αυτής της δεύτερης δικογραφίας– είχε καταλήξει ήδη από τότε που βρισκόταν στην Αθήνα. Οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου τον πίεσαν να συνεργαστεί με την εισαγγελέα Μπόιμλερ-Χεσλ «δίνοντας περισσότερα ονόματα των παραληπτών των χρημάτων» αλλά αυτός το αρνήθηκε κατηγορηματικά για «να μην κάνει κακό σε ανθρώπους» αλλά και επειδή επέμενε ότι τα χρήματα δόθηκαν για τις ανάγκες των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Χριστοφοράκος θα πρέπει, ενόψει της επικείμενης δίκης του, να αντιμετωπίσει και τη μαρτυρία του κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ που σε μία πεντασέλιδη κατάθεσή του τον επιβαρύνει συνδέοντας τις πολιτικές πληρωμές με συγκεκριμένα «projects» όχι μόνο με το C4I αλλά και με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σίκατσεκ αναφέρει ότι μία σειρά από «βαλίτσες» με μερικά εκατομμύρια μάρκων που παρέδωσε στους υπαλλήλους της Siemens N. G. και Μ. Ψ., αφορούσαν χρήματα που του είχε «παραγγείλει» ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens στην Ελλάδα. Ο Σίκατσεκ είχε υπολογίσει ότι μόνο στον N. G. είχε παραδώσει 10 εκατομμύρια μάρκα και 1-2 εκατομμύρια στον Μ. Ψ.

Μία τέτοια εκδοχή επιβεβαιώθηκε και από τον προκάτοχο του κ. Σίκατσεκ Ράινχαρντ, Πέτερ Νιντλ, που καταδικάστηκε τις προηγούμενες μέρες σε ολιγόμηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ. Ο Νιντλ είχε καταθέσει στην εισαγγελέα του Μονάχου κ. Μπόιμλερ – Χεσλ ότι παρέδωσε χρήματα στη Ζυρίχη σε έναν απεσταλμένο του κ. Χριστοφοράκου για ένα έργο που αφορούσε το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Η κ. Μπόιμλερ έχει θεωρήσει παραγεγραμμένα αυτά τα αδικήματα με βάση τον γερμανικό νόμο. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 θα γίνει μία σειρά άλλων δικών στη Γερμανία εναντίον πρώην στελεχών της Siemens (Κουτσενρόιτερ, Νουμπίργκερ, Γκίλμπερτ, Γκάνσβιντ). Οι τρεις από αυτές αφορούν άμεσα και παράνομες πληρωμές που έχουν γίνει στη χώρα μας την περίοδο 1992-2005. Ηδη στο κατηγορητήριο του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ υιοθετούνται οι μαρτυρίες του για καταβολή «πολιτικού χρήματος» για τη διεκπεραίωση του έργου ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I. Ο Μιχ. Χριστοφοράκος έχει αμφισβητήσει την ειλικρίνεια των καταθέσεων του Κουτσενρόιτερ.

«Χρειάζεται» μία καταδίκη
Πάντως νομικοί κύκλοι στο Μόναχο αναφέρουν ότι ο κ. Χριστοφοράκος «χρειάζεται» μια καταδικαστική απόφαση από γερμανικό δικαστήριο προκειμένου να είναι σε θέση να ταξιδέψει ελεύθερα. Σήμερα με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που δεν επιτρέπει την έκδοσή του δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, η υπεράσπισή του εξετάζει το ενδεχόμενο και εξαιτίας της αγωγής του κ. Κ. Γείτονα για όσα είχε πει ο κ. Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στην κ. Μπόιμλερ-Χεσλ, να αναθεωρήσουν στο ακροατήριο το σημείο των καταθέσεών του που αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα σε σχέση με τις πολιτικές πληρωμές.

1 σχόλιο:

  1. Για να δούμε πόσο διεφθαρμένη είναι η Δικαιοσύνη στην Γερμανία. Πάντως αν πάρουμε τον νόμο τους οτι και εκεί υπάρχει διαγραφεί, πότε Skata

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.