18/12/09

Ισραηλ - Τουρκία. Επαφές για μείωση των εντάσεων.


Ο Πρόεδρος Σιμόν Peres είχε συνάντηση την Παρασκευή το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό του πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Κοπεγχάγη, στο περιθώριο της διάσκεψης για τo κλίμα του του ΟΗΕ.

Οι Εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί από τον περασμένο χειμώνα λόγω της επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι στην Γάζα.

Ωστόσο, σε μια προφανή ένδειξη ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να μειώσουν τις εντάσεις αυτές , ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει αποδεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δύο μήνες αφότου η Τουρκία εμπόδισε τη συμμετοχή του Ισραήλ στην ατρατιωτική άσκηση Αετός της Ανατολής και μόλις μία εβδομάδα μετά την προηδοποίηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η αντίδραση της Άγκυρας θα μοιάζουν με ένα «σεισμό», εάν το Ισραήλ παραβίασει το τουρκικό εναέριο χώρου για τη διεξαγωγή αναγνώρισης σχετικά με το Ιράν.

Ο Μπαράκ έλαβε την πρόσκληση από απεσταλμένο της Τουρκίας στο Ισραήλ, Ahmet Oguz Çelikkol, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ. Ο Çelikkol μετέφερε την πρόσκληση εκ μέρους της Τουρκίας υπουργός Άμυνας Vecdi Gonul.

Μπαράκ επισκέφθηκε τελευταία φορά την Άγκυρα τον Ιούνιο του 2008.
Ο Μπαράκ αποδέχθηκε την πρόσκληση, λέγοντας ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι "στρατηγικής σημασίας".
ΠΗΓΗ

8 σχόλια:

  1. Η ισραηλινη πολεμικη επιθεση στους αμαχους της Γαζας ειχε ονομαστει απο τους ιδιους τους ισραηλινους "Επιχειρησις Ριχτε τους Μολυβι" και οχι "Επιχειρησις Σπασμενο Μολυβι" οπως αναγραφεται. Το ρημα "cast" σημαινει μεταξυ αλλων "ριχνω", "εκσφενδονιζω" κλπ.

    Εκτος κι αν "εσπασε" το μολυβι με την εκθεση Γκολντστοουν εναντιον του Ισραηλ στον ΟΗΕ και το προσφατο εξεδοθεν ενταλμα συλληψης (για εγκληματα κατα της ανθρωπωτητας) της κορης του Εβραιο-Πωλονεζου τρομοκρατη της Irgun, Γιερούχ Λιβνι, απο εγγλεζους δικηγορους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 4:39 Συμπαγές Μολύβι Συγνώμη για το λάθος μου και ευχαριστώ για την επισήμανση.Αναφορικά με έκθεση Γκολντστοουν και την ελληνική αντίδραση
    1)http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/09/blog-post_4491.html

    2)http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_3822.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιχείρησις "Συμπαγές Μολύβι" λεγόταν, αλλά πού αναφέρεται ακριβώς το σχόλιό σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Operation Cast Lead" ονομάστηκε στα αγγλικά. Τώρα από πού βγήκε το "Συμπαγές" στα ελληνικά, ιδέα δεν έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως και δεν το ειχαν ονομασει επιχειρησις, "Λευκος Φωσφορος" ή ακομα επιχειρησις, "Τεταρτο Ραϊχ" Ακουγεται ποιο επιστημονικο. Εγω παντως αν ημουν ισραηλινος Υπουργος Εθνικης Επιθεσης θα την ονομαζα επιχειρησις "Αιωσφορος".

    Πιθανως η εννοια των λεξεων ακομα και σε τετοιου ειδους "επιχειρησεις" ειναι διφορουμενη.
    Αλλα οι πολιτικαντηδες παντα χρησιμοποιουν γκριζους και διφορουμενους ορους: "Αλλαγη" σου λεει ο αλλος. Ναι αλλαγη, αλλα προς τι; Και για ποιον;
    Για σενα; Για τη πεθερα σου; Αλλαγη προς το χειροτερο; Δεν μας το διευκρινιζουν οι μπαγασηδες. Αστους σου λεει θα το βρουν μονοι τους.
    Θυμοσαστε εκεινην την Φ(α)ΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 12:58 μ.μ.

    >Εγω παντως αν ημουν ισραηλινος Υπουργος Εθνικης Επιθεσης θα την ονομαζα επιχειρησις "Αιωσφορος".<

    Οι Ισραηλινοί υπουργοί δεν κάνουν ανορθογραφίες....:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 19 Δεκεμβρίου 2009 5:42 μ.μ.

    Για να ξερεις να γραφεις το ονομα σου χωρις λαθη μαλλον θα 'σαι η αυτου μεγαλειοτης ο/η "Ζελζεβουλ".
    Μα καλα δεν εχεις αργια σημερα Σαββατο;
    Αλλα θα μου πεις ο διαλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προφανώς διαφωνώ με τα παραπάνω σχόλια. Η έκθεση Γκόλντστοουν ήταν μια γελοιότητα και γι' αυτό ακριβώς το λόγο εξαφανίστηκε και πήγε γρήγορα για τ' αρχεία. Όλα αυτά αναλύονται πολύ καλά στο μπλογκ μου.

    Μετακομίσαμε για άλλη μια φορά στην πιο λειτουργική πλατφορμα της Wordpress.

    H νέα μας διεύθυνση:

    http://israelyesgr.wordpress.com

    Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας που διατηρούν ανοιχτό μυαλό και δέχονται να ακούσουν και τις απόψεις της πλευράς που δεν ακούγεται στα βασικά Ελληνικά ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.